Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

..pospólstwem spóznienie owe, nader wielkim konceptem jest tlumaczyc, aby na przyszlosc nijakiemu pacholkowi, na mysl inne tlumaczenia do glowy nie przyszly, zatem miodu Trza Mu dac coby ów koncept w wielkiej trwalosci utrzymac mógl :D

Katarinko

...i Tobie równie milych snów ...... na noszach :wink:

I Wam Wszystkim Mili Przyjaciele Spokojnej Nocy :D

Jerzy

..alec jak zapach ulubiony nozdrza draznic bedzie, zywica pachnacom i powrozami plecionymi, z naszych warminsko - mazurskich stron :lol:

J

a tera zagadka

o co chodzi ?

..siostro Basen poprosze 8)

J :lol:

Witam, tu nowy (ale nie dla Jerzysia). Czy mogę dołączyć do was? Jestem przysłowiowym szewcem bez butów, czyli architektem mieszkającym w bloku w stolicy Warmii i Mazur. Domu, działki jeszcze nie mam ale w przyszłości mi się marzy. Poza tym w tygodniu rezyduję w krzyżackim zamku, w jednym chyba z dwóch prywatnych. I co wy na to, czy kwalifikuję się do waszej mazurskiej grupy?

Pozdrawiam

PS

...mnie to przypomina pobyt w szpitalu, nie korzystałem jednak z tych rekwizytów (w domyśle mam tu jeszcze kaczkę)

Witaj JAAS.

Tym zamkiem to nas wszystkich przebiłeś :D

Chyba tytuł Komtura Olsztyńskiego Ci się należy.

Jerzysiu, ale tylko JAAS na zamczysku urzęduje, a ja na ten przykład, wprawdzie we własnym, ale glinianym ino kasztelu skromnym.

[quote name="Jerzysio

...ale nie dla Niemca jeno z zamorskiego kraju :wink:

...a kto wie, kto w Olsztynie napinane stropy robi ???[/quote]

Amerykany?

...niestety JAAS dla zacieznego rycerstwa sluzy, czym wielki smutek w naszych sercach wywoluje, boc choc naród nasz bitny, to groszem nijakim nie smierdzi :lol:

To brat Ci on mój serdeczny, bo ja jeno długami "capię" :D

Witam ponownie, czuję się przywołany do odpowiedzi i do pewnych wyjaśnień.

Na wstępie przepraszam za brak bacznego śledzenia waszych postów.

Na zamku jeno czasowo rezyduję i nie w Olsztynie (nie na Warmii) a na Mazurach, więc i komturski tytuł czy przydomek jest stosowny tem bardziej, że w zamyśle był komturski zamek (olsztyński jest kapituły warmińskiej, w odróżnieniu od zamku biskupiego - np. w Lidzbarku Warmijskim). Korzenie mam w ziemiach nieodległych bo w ziemi Dobrzyńskiej, Pomorzu, Zawkrzu i na północnym Mazowszu, więc jako, że i stamtąd na te tereny w przeszłości robiono "wycieczki" jakoś dobrze mi w tych Prusach. Warto by więc i w przyszłości mocniej wrosnąć w te ziemie (zakorzenić tu ród mój).

Pozdrawiam i zapewne dobranoc.

JAAS, a wjakich to okolicach na zamczysku urzędujesz? Bo jeśli Mazury to i bliżej kasztelu mego który w najpiękniejszej części tej wspaniałej ziemi jest wybudowany czyli w Leckim powiecie.

"O kochany kraju, mazurski brzegu,

Najkosztowniejszy klejnocie ojczyzny!"

Grupa nasza wprawdzie nieliczna, ale wesoła. I drugiego architekta mamy. Nic tylko się budować.

Mam nadzieję JAAS, że zaproszenie na wrześniowe spotkanie grupy przyjmiesz, i kasztel mój skromny nawiedzisz. :D

Dobranoc wszystkim. szybko spać muszę bo rano "Do roboty, do roboty..."

...Tomek, najgorsza rzecz fabryka do której co ranek zawitac trza :(

...a Twój Kasztel Slynny w Calej Koronie :D

...tako i JAAS w one wazne ksiegi Kasztel Waszmosci zapisac w stanie móc bedzie :D 8) :roll: :p ( czym przez roków wiele nakazano mu czynic ) :lol:

I Wszystkim jeszcze raz nocy spokojnej ...........

J

Z przyjemnością przyjmuję zaproszenie, a w miarę możliwości i wiedzą swoją służyć będę.

Zamek zaczynamy rezmontować, najpierw jego szlachetne lico, a potem w kapitularzu i refektarzu sklepy zakładać będziem.

A jak by ze wschodu Poganie ruszyli to na zamku naszym skryć się będzie można, a i odeprzeć ich następowanie. Teraz w obwodzie murów skryć się uda, a w perspektywie w hotelowych pokojach.

Pozdrawiam