tomek1950 06.06.2005 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 JAAS, zapraszam. Jestem praktycznie w każdy weekend. Kontakt na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.06.2005 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 J. To TY tam hotel tez masz ...nic nie mówiels ..... JG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 06.06.2005 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Hotel ma być, taraz tu nic ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.06.2005 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Jacek..lecem spac, bom zmenczon wielce i przysypiac zaczynam nade klawiaturom J Imprezka byla lokejm, nawet kawalek filmu zrobilem, ale jeszcze pewnikiem pare godzin zejdzie nad montazem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 07.06.2005 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 dzień dobry.... żeście się komtury wczoraj rozgadali. no no no a mnie dysk wyleciał i nie mogłam wam towarzyszyć Witam, tu nowy (ale nie dla Jerzysia). Czy mogę dołączyć do was? Jestem przysłowiowym szewcem bez butów, czyli architektem mieszkającym w bloku w stolicy Warmii i Mazur Witajcie komturze po fachu a po miejscu zamieszkania też (tylko ja mam to szczęście, że nie z bloku. Zapraszamy . Powiedz coś bliżej o pracy przy zamku. Ciekawam strasznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 07.06.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 dzień dobry Aneska dysk już na miejscu? Witaj Jaas , ciekawą masz pracę! Widzę, żeś oblatany w dziedzinie zamków krzyżackich. A mnie moja latorośl co roku gna po zamkach, ruinach... I tak na ten przykład jeszcze w tym miesiącu, spędzając urlop w naszej wiejskiej drewnianej chacie koło Morąga, wybieramy się na podbój zamków mazurskich. Reszel, Kętrzyn, Barciany , Bezławki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 07.06.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witaj Kasiu powoli wraca, juz prawie moge sie wyprostować... .... a Reszel to piękne miasteczko i zamek też imponujący (nie w sensie wielkości tylko położenia i architektury), no i Reszel to Warmia (wiem bo tam sie urodziłam) oczywiście nie na zamku (a szkoda) tylko banalnie, w szpitalu Ale za to potem przez jakiś czas mieszkaliśmy całą rodzinką w pałacu w Łężanach. Tak wyglada obecnie: http://www.arta.olsztyn.pl/gfx/lezany.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 07.06.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witam, zaległości korespondencyjne postaram się nadrobić wieczorem, teraz jestem w pracy na zamku. Pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 07.06.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Piękny pałac, można go obejrzeć z bliska? Będziemy jechali na wschód od Morąga, Dobre Miasto itd Jak znacie jakieś fajne miejsca, niekoniecznie przy głównej drodze, to piszcie W Lidzbarku Warmińskim byliśmy. Aneska, trochę mam prolemy z granicą między Warmią i Mazurami Żebym szybciej wbiła ją sobie w głowę zamieszczam mapę http://www.jezioro.com.pl/pics/artykuly/glowna/warmia_mazury.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 07.06.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 W Barcji znam legendę o pszczołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 07.06.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Zapamiętać te granice to nic prostego... podziwiam że znalazłaś tę nową mapę! Sama często mam problemy z określeniem, która miejscowość jest jeszcze na Warmii, a która juz poza Poniżej zamieszczam mapę historyczną ze strony: http://www.domwarminski.pl/content/view/38/220/ Tam Reszel, nie jest nagranicy Warmii i Mazur, tylko w obszarze Warmii i nosi nazwę Rozssel (o ile dobrze odczytałam) A na wycieczkę polecam odwiedziny szlakiem pałaców i dworów pruskich. Czyli Łężany właśnie (można obejrzeć z bliska), Galiny - przepiękny park i stadnina (juz w rękach prywatnych, ale obejrzeć dadzą)... Jest jeszcze wiele innych, albo na wpół zrujnowanych, albo w bardzo dobrym stanie. jeśli cię to interesuje, to chętnie sięgnę do swoich archiwów. Polecam też publikację http://www.arta.olsztyn.pl/ ps. potem wywale te mapę żeby w czytaniu nie przeszkadzała ps.2 chyba zamieszczałaś juz coś podobnego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 07.06.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 dzięki Aneska, ale przy Was się dokształcić mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 07.06.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 eeee tam... sieć mi poprostu działa ....i dysk wrócił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 07.06.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 ... dysk na miejscu to najważniejsze, bo bez tego to i forum nie cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 A ja głupi, myślałem najpierw, że Aneska miała kłopoty z komputerem.Współczuję Ci. Znam ten ból z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 07.06.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Zachodnia granicę Warmii stanowi rz. Pasłęka, pozostałe granice są mniej czytelne w terenie. Jedną z charakterystycznych oznak Warmii jest obecność tutaj, w przeciwieństwie do większości terenów mazurskich, murowanych najczęściej ceglanych i tynkowanych przydrożnych kapliczek, poza tym inna jest sieć osadnicza, Warmia to wsie chłopskie (w dużej części lokowane w średniowieczu) i mniejsza (zdecydowanie) ilość dużych własności ziemskich, w więc dawnych dóbr (dworów, folwarków itp.). Warmia od wieków była katolicka a Mazury od pocz. XVIw. były protestanckie, stąd też raczej nie znajdziecie an Warmii charakterystycznych dla Mazur rodowych cmentarzy a jedynie cmentarze wiejskie i miejskie. Myślę, że te podstawowe różnice pozwolą wam w terenie rozpoznać gdzie się znajdujecie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 JAAS widzę, że jesteś warmińsko-mazurską skarbnicą wiedzy wszelakiej o tej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina Ols 07.06.2005 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witam!Komturów mamy już tylu, że pozostanie mi chyba zająć się warzeniem strawy, bo nie zapowiada się żebym była Panią na Zamku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Drewnem okolone grody i gródki bywały. A w kasztelu z bala przyjemniej się mieszka niż w murowańcu. Co do strawy... nie lubię gotować. Gdy jestem sam to jem kanapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina Ols 07.06.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Tomku, zawsze możesz do ogniska wrzucić parę ziemniaczków-z maslem czosnkowym pyszne, a nad ogniskiem zawiesić kociołek i również wrzucić co tam w domu masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts