Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

Zachodnia granicę Warmii stanowi rz. Pasłęka, pozostałe granice są mniej czytelne w terenie. Jedną z charakterystycznych oznak Warmii jest obecność tutaj, w przeciwieństwie do większości terenów mazurskich, murowanych najczęściej ceglanych i tynkowanych przydrożnych kapliczek, poza tym inna jest sieć osadnicza, Warmia to wsie chłopskie (w dużej części lokowane w średniowieczu) i mniejsza (zdecydowanie) ilość dużych własności ziemskich, w więc dawnych dóbr (dworów, folwarków itp.). Warmia od wieków była katolicka a Mazury od pocz. XVIw. były protestanckie, stąd też raczej nie znajdziecie an Warmii charakterystycznych dla Mazur rodowych cmentarzy a jedynie cmentarze wiejskie i miejskie. Myślę, że te podstawowe różnice pozwolą wam w terenie rozpoznać gdzie się znajdujecie. Pozdrawiam.

Jaas, Ty codziennie dojeżdżasz na ten swój zamek? Bo jeżeli tak, to codziennie przekraczasz granicę miedzy Warmią a Mazurami. Powiedz, czy z okien samochodu rzeczywiście widać te różnice, np. ilość przydrożnych kapliczek itp.

Powiedz mi jeszcze, czy tą mapą współczesną powyżej można się podpierać .

Ja mam chałupę koło Morąga, to ani Warmia, ani Mazury :(

dzień dobry druga zmiano :D

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zachodnia granicę Warmii stanowi rz. Pasłęka, pozostałe granice są mniej czytelne w terenie. Jedną z charakterystycznych oznak Warmii jest obecność tutaj, w przeciwieństwie do większości terenów mazurskich, murowanych najczęściej ceglanych i tynkowanych przydrożnych kapliczek, poza tym inna jest sieć osadnicza, Warmia to wsie chłopskie (w dużej części lokowane w średniowieczu) i mniejsza (zdecydowanie) ilość dużych własności ziemskich, w więc dawnych dóbr (dworów, folwarków itp.). Warmia od wieków była katolicka a Mazury od pocz. XVIw. były protestanckie, stąd też raczej nie znajdziecie an Warmii charakterystycznych dla Mazur rodowych cmentarzy a jedynie cmentarze wiejskie i miejskie. Myślę, że te podstawowe różnice pozwolą wam w terenie rozpoznać gdzie się znajdujecie. Pozdrawiam.

Jaas, Ty codziennie dojeżdżasz na ten swój zamek? Bo jeżeli tak, to codziennie przekraczasz granicę miedzy Warmią a Mazurami. Powiedz, czy z okien samochodu rzeczywiście widać te różnice, np. ilość przydrożnych kapliczek itp.

Powiedz mi jeszcze, czy tą mapą współczesną powyżej można się podpierać .

Ja mam chałupę koło Morąga, to ani Warmia, ani Mazury :(

dzień dobry druga zmiano :D

Jeżdżę najczęściej raz w tygodniu, w terenie granice te postrzegam dość wyraźnie, a mapka jest wystarczjąco dobra, szkoda tylko, że na niej nie ma Pasłęki, bo w okolicach Morąga właśnie na niej jest wyrazista granica, odszukaj jej na mapie topografivcznej i sprawdź po której stronie rzeki jest twoja posesja (w tym wypadku po zachodniej Mazury, w ogólnym znaczeniu, a po wschodniej Warmia, Mazury z trzech stron otaczają Warmię). Pozdawiam

:D

Co do strawy... nie lubię gotować. Gdy jestem sam to jem kanapki.

Tomek, dlaczego myślałam, że Ty lubisz coś upichcić :roll:

A Ty kanapki, przynajmniej z chlebka własnej produkcji? :wink:

Ten chlebek jest nie do jedzenia, on jest na sprzedaż :wink:

A tak na poważnie to zjadłem go wiele kilogramów. Próbne wypieki, badanie organoleptyczne, nowe receptury. Jest naprawdę niezły. są też ciastka, makaron i wiele innych wyrobów. W sumie ponad 40 pozycji bez mąki.

Jeżdżę najczęściej raz w tygodniu, w terenie granice te postrzegam dość wyraźnie, a mapka jest wystarczjąco dobra, szkoda tylko, że na niej nie ma Pasłęki, bo w okolicach Morąga właśnie na niej jest wyrazista granica, odszukaj jej na mapie topografivcznej i sprawdź po której stronie rzeki jest twoja posesja (w tym wypadku po zachodniej Mazury, w ogólnym znaczeniu, a po wschodniej Warmia, Mazury z trzech stron otaczają Warmię). Pozdawiam

:D

Zdecyowanie po zachodniej, znaczy Mazury Zach. :D, spotkałam się też z nieswojsko brzmiącą nazwą Oberland.

A tak na poważnie to zjadłem go wiele kilogramów. Próbne wypieki, badanie organoleptyczne, nowe receptury. Jest naprawdę niezły. są też ciastka, makaron i wiele innych wyrobów. W sumie ponad 40 pozycji bez mąki.

Tomek, gdzie można kupić Wasze wypieki?

W Barcji

znam legendę o pszczołach :roll:

W murach zamkowych mamy kilka dzikich roi pszczół, jednak nie od nich nazwa.

chyba od bartników? :D

Od Bartów, plemienia pruskiego zamieszkującego tereny w okolicach Barcian na dość znacznym obszarze (niem. Barten i spotkałem też Barthen, a na polskiej przedwojennej mapie Barciany to Barty).

dzień dobry :D

niebo jakieś szare :roll:

Aneska, a nasz spływ Pasłęką, jako rzeką graniczną, nabrałby głębszego sensu i symboliki :wink:

Tak, chociażby jest taka miejscowość przez którą przepływa Pasłęka dzielac ją na cz. katolicką (z kapliczką-dzwonniczką przy rzece) i cz. protestancką.

ANESKA:

dziekuje za wiatry ... ;-)

wobote to i owszem wialo milo lecz nierono i dziurawo

powiedzialbym slabo :(

za to NIEDZIELA ............ mniam do dzis rece czuje napuchniete zakwasami :lol:

... ale coz

juz sroda kolejna ... na sobote sie z pryjacielem umowilem bedziemy plot stawiac i brame kleic. zobaczymy co z tego wyjdzie.

w niedziele z zona porzadek w lesie naszym robilismy tj. poobcinalismy suche galezie w brzozach do wysokosci 3 metrow.

pod drzewami teraz przestrzen sliczna sie utorzyla a i chrustu na ognisko mamy co niemiara

oj cieszy to wszystko .... :D

wiec oby do piatku .....

mocno pozdrawiam

choc isnienie mi spalo od tej pogody lecz casu nie mam kay sie napic

nadrobie w weekend

Tomek, gdzie można kupić Wasze wypieki?

Kasiu, a potrzebujesz diety bezglutenowej lub niskobiałkowej?

W Warszawie produkty są dostępne około 30 sklepach. W Polsce w ponad 100. Zamieszkałym w małych miejscowościach wysyłamy indywidualnie. Dostawa w 24 godziny.