katja 07.06.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Zachodnia granicę Warmii stanowi rz. Pasłęka, pozostałe granice są mniej czytelne w terenie. Jedną z charakterystycznych oznak Warmii jest obecność tutaj, w przeciwieństwie do większości terenów mazurskich, murowanych najczęściej ceglanych i tynkowanych przydrożnych kapliczek, poza tym inna jest sieć osadnicza, Warmia to wsie chłopskie (w dużej części lokowane w średniowieczu) i mniejsza (zdecydowanie) ilość dużych własności ziemskich, w więc dawnych dóbr (dworów, folwarków itp.). Warmia od wieków była katolicka a Mazury od pocz. XVIw. były protestanckie, stąd też raczej nie znajdziecie an Warmii charakterystycznych dla Mazur rodowych cmentarzy a jedynie cmentarze wiejskie i miejskie. Myślę, że te podstawowe różnice pozwolą wam w terenie rozpoznać gdzie się znajdujecie. Pozdrawiam. Jaas, Ty codziennie dojeżdżasz na ten swój zamek? Bo jeżeli tak, to codziennie przekraczasz granicę miedzy Warmią a Mazurami. Powiedz, czy z okien samochodu rzeczywiście widać te różnice, np. ilość przydrożnych kapliczek itp. Powiedz mi jeszcze, czy tą mapą współczesną powyżej można się podpierać . Ja mam chałupę koło Morąga, to ani Warmia, ani Mazury dzień dobry druga zmiano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witaj Kasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 07.06.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Co do strawy... nie lubię gotować. Gdy jestem sam to jem kanapki. Tomek, dlaczego myślałam, że Ty lubisz coś upichcić A Ty kanapki, przynajmniej z chlebka własnej produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 07.06.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Zachodnia granicę Warmii stanowi rz. Pasłęka, pozostałe granice są mniej czytelne w terenie. Jedną z charakterystycznych oznak Warmii jest obecność tutaj, w przeciwieństwie do większości terenów mazurskich, murowanych najczęściej ceglanych i tynkowanych przydrożnych kapliczek, poza tym inna jest sieć osadnicza, Warmia to wsie chłopskie (w dużej części lokowane w średniowieczu) i mniejsza (zdecydowanie) ilość dużych własności ziemskich, w więc dawnych dóbr (dworów, folwarków itp.). Warmia od wieków była katolicka a Mazury od pocz. XVIw. były protestanckie, stąd też raczej nie znajdziecie an Warmii charakterystycznych dla Mazur rodowych cmentarzy a jedynie cmentarze wiejskie i miejskie. Myślę, że te podstawowe różnice pozwolą wam w terenie rozpoznać gdzie się znajdujecie. Pozdrawiam. Jaas, Ty codziennie dojeżdżasz na ten swój zamek? Bo jeżeli tak, to codziennie przekraczasz granicę miedzy Warmią a Mazurami. Powiedz, czy z okien samochodu rzeczywiście widać te różnice, np. ilość przydrożnych kapliczek itp. Powiedz mi jeszcze, czy tą mapą współczesną powyżej można się podpierać . Ja mam chałupę koło Morąga, to ani Warmia, ani Mazury dzień dobry druga zmiano Jeżdżę najczęściej raz w tygodniu, w terenie granice te postrzegam dość wyraźnie, a mapka jest wystarczjąco dobra, szkoda tylko, że na niej nie ma Pasłęki, bo w okolicach Morąga właśnie na niej jest wyrazista granica, odszukaj jej na mapie topografivcznej i sprawdź po której stronie rzeki jest twoja posesja (w tym wypadku po zachodniej Mazury, w ogólnym znaczeniu, a po wschodniej Warmia, Mazury z trzech stron otaczają Warmię). Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 07.06.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 W Barcji znam legendę o pszczołach W murach zamkowych mamy kilka dzikich roi pszczół, jednak nie od nich nazwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Co do strawy... nie lubię gotować. Gdy jestem sam to jem kanapki. Tomek, dlaczego myślałam, że Ty lubisz coś upichcić A Ty kanapki, przynajmniej z chlebka własnej produkcji? Ten chlebek jest nie do jedzenia, on jest na sprzedaż A tak na poważnie to zjadłem go wiele kilogramów. Próbne wypieki, badanie organoleptyczne, nowe receptury. Jest naprawdę niezły. są też ciastka, makaron i wiele innych wyrobów. W sumie ponad 40 pozycji bez mąki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.06.2005 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Jeżdżę najczęściej raz w tygodniu, w terenie granice te postrzegam dość wyraźnie, a mapka jest wystarczjąco dobra, szkoda tylko, że na niej nie ma Pasłęki, bo w okolicach Morąga właśnie na niej jest wyrazista granica, odszukaj jej na mapie topografivcznej i sprawdź po której stronie rzeki jest twoja posesja (w tym wypadku po zachodniej Mazury, w ogólnym znaczeniu, a po wschodniej Warmia, Mazury z trzech stron otaczają Warmię). Pozdawiam Zdecyowanie po zachodniej, znaczy Mazury Zach. , spotkałam się też z nieswojsko brzmiącą nazwą Oberland. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.06.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 W Barcji znam legendę o pszczołach W murach zamkowych mamy kilka dzikich roi pszczół, jednak nie od nich nazwa. chyba od bartników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.06.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Ten chlebek jest nie do jedzenia, on jest na sprzedaż A tak na poważnie to zjadłem go wiele kilogramów. Próbne wypieki, badanie organoleptyczne, nowe receptury. Jest naprawdę niezły. są też ciastka, makaron i wiele innych wyrobów. W sumie ponad 40 pozycji bez mąki. Tomek, gdzie można kupić Wasze wypieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.06.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 dzień dobry niebo jakieś szare Aneska, a nasz spływ Pasłęką, jako rzeką graniczną, nabrałby głębszego sensu i symboliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 08.06.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 W Barcji znam legendę o pszczołach W murach zamkowych mamy kilka dzikich roi pszczół, jednak nie od nich nazwa. chyba od bartników? Od Bartów, plemienia pruskiego zamieszkującego tereny w okolicach Barcian na dość znacznym obszarze (niem. Barten i spotkałem też Barthen, a na polskiej przedwojennej mapie Barciany to Barty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.06.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 ... znaczy stacjonujesz w Barcianach? można oglądać zamek z bliska, czy lepiej czekać do 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 08.06.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 dzień dobry niebo jakieś szare Aneska, a nasz spływ Pasłęką, jako rzeką graniczną, nabrałby głębszego sensu i symboliki Tak, chociażby jest taka miejscowość przez którą przepływa Pasłęka dzielac ją na cz. katolicką (z kapliczką-dzwonniczką przy rzece) i cz. protestancką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 08.06.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 ... znaczy stacjonujesz w Barcianach? można oglądać zamek z bliska, czy lepiej czekać do 2007 Zaczynają sią roboty na elewacjach i to z jak bliska zależy od wielu czynników, wnetrza i dziedziniec naogół nie są udostępniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAS 08.06.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Muszę was opuścić, praca wzywa. Wpadnę tu nieco później, na 100% po południu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.06.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 dzięki za informacje, cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 08.06.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 dzień dobry Aneska, a nasz spływ Pasłęką, jako rzeką graniczną, nabrałby głębszego sensu i symboliki właśnie właśnie ....wreszcie załapałam o tych pszczołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.06.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 niestety, sesja i córka nie ma zajęć ... a do nauki komputer niezbędny przecież pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelwindsurfer 08.06.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 ANESKA: dziekuje za wiatry ... wobote to i owszem wialo milo lecz nierono i dziurawo powiedzialbym slabo za to NIEDZIELA ............ mniam do dzis rece czuje napuchniete zakwasami ... ale coz juz sroda kolejna ... na sobote sie z pryjacielem umowilem bedziemy plot stawiac i brame kleic. zobaczymy co z tego wyjdzie. w niedziele z zona porzadek w lesie naszym robilismy tj. poobcinalismy suche galezie w brzozach do wysokosci 3 metrow. pod drzewami teraz przestrzen sliczna sie utorzyla a i chrustu na ognisko mamy co niemiara oj cieszy to wszystko .... wiec oby do piatku ..... mocno pozdrawiam choc isnienie mi spalo od tej pogody lecz casu nie mam kay sie napic nadrobie w weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.06.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Ten chlebek jest nie do jedzenia, on jest na sprzedaż A tak na poważnie to zjadłem go wiele kilogramów. Próbne wypieki, badanie organoleptyczne, nowe receptury. Jest naprawdę niezły. są też ciastka, makaron i wiele innych wyrobów. W sumie ponad 40 pozycji bez mąki. Tomek, gdzie można kupić Wasze wypieki? Kasiu, a potrzebujesz diety bezglutenowej lub niskobiałkowej? W Warszawie produkty są dostępne około 30 sklepach. W Polsce w ponad 100. Zamieszkałym w małych miejscowościach wysyłamy indywidualnie. Dostawa w 24 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts