Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomek a "Osjanem" pływał TY !??

....a Twierdze Boyen zwiedził !???

....a nie tylko Krzyżacy i Krzyżacy...

....a, i wszystkim chętnym przypominam :

rycerstwo polskie wraz z litewskim stawać będą w najbliższą sobotę na polach pode wsią Grunwald przeciw potędze Zakonu ( jak co roku ) :D

J

Ja byłem podczas pamiętnej bitwy, kiedy to wierzchowiec naszego szlachetnego władcy, spłoszon wytrzałem z bombardy, ruszył pierwszy do boju, a miłościwy król, nie mogąc okiełzać rumaka, wdzięcznym upadkiem, łamiąc obojczyk widowisko owo świetne ubarwił, czem podziw wielki wsród gawiedzi tłumnej uczynił :o :o :o

...a tak to, wśród szczęku oręża 2 karetki na środek placu boju pomknęły by pomoc władcy nieść, a Krzyżacy z szacunku dla władcy delegacyje wysłali by wspólnie z kwiatem naszego rycerstwa radzć co dalej czynić :-?

....bitwe nakazano rozpocząć od nowa a król dobrodziej wyznaczył następce, samemu swoją szlachetną osoba, udając się czem predzej do medyka !

podobnych atrakcji Wam życzę :D

i MD

J

....a, i wszystkim chętnym przypominam :

rycerstwo polskie wraz z litewskim stawać będą w najbliższą sobotę na polach pode wsią Grunwald przeciw potędze Zakonu ( jak co roku ) :D

J

Jerzy a ty po której stronie jesteś, przecież ty z Allenstein'a pochodzisz? Chorągiew warmijska ze Świętym Barankiem była po właściwej stronie (po stronie białych płaszczy). Czyś ty zdrajcą jest?

W ostatnią sobotę i niedzielę w mazurskich miastach rycerstwo szkoliło się przed tą bitwą (m.in. w ramach Dni Barcian).

Może tym razem wygramy tę bitwę... :D

Pozdrawiam ze średniowiecznych murów

Ja byłem podczas pamiętnej bitwy, kiedy to wierzchowiec naszego szlachetnego władcy, spłoszon wytrzałem z bombardy, ruszył pierwszy do boju, a miłościwy król, nie mogąc okiełzać rumaka, wdzięcznym upadkiem, łamiąc obojczyk widowisko owo świetne ubarwił, czem podziw wielki wsród gawiedzi tłumnej uczynił :o :o :o ...

J

I ja tam byłem i foty też robiłem. Bywam tam od kilku lat co roku (oczywiście z dziećmi)... Może tym razem się uda nam spotkać

..jako, że na mazowszu od lat wielu mieszkam, to i poglądy polityczne siem przemieściły :roll: :lol:

J

A moje "korzenie" tkwia w północnym Mazowszu i w Ziemi Dobrzyńskiej (między innymi) a z racji już kilkudziesięcioletniego pobytu na Prusiech staję po stronie białych płaszczy :D

....niestety, ale nie mam szans na bitwe :(

... a jak postępują prace na zamku ?

J

Pewnie będę, podam ci wynik bitwy po jej zakończeniu...

Działamy na elewacji północnej (sytuację trochę skomplikowało odkrycie przez mnie w pierwszy dzień lata reliktów wykusza ustępowego - ot taka lokalna rewelacja) i trwają drobne przygotowania do dalszych elewacji.

....no ale za to z Konserwatorem Zabytków walczyć nie musisz :roll: :lol:

J

Jesteś w błędzie. Co prawda nie walczę a próbuje dogadywać się ale i tak niejednokrotnie jesteśmy na przeciwległych biegunach (w zakresie merytorycznym nie towarzyskim).

Dzisiejsza przerwa w moim pobycie na tym forum spowodowana była tym, że musiałem zadbać o swojego "wierzchowca" (oczywiście jak pamiętasz w białym blaszanym płaszczu i z czarnymi dodatkami, czasem układającymi się w krzyż, niekoniecznie w grecki czy rzymski). Wczoraj wieczorem go umyłem a przed chwilą skończyłem go pucować, teraz lśni jak psu jajca na Wielkanoc.

Pozdrawiam, a tak z innej beczki, może już coś jest jasne w sprawie naszej rocznikowej stronki, daj znać na mój adres.