Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie. Spieszę donieść, że pewnego słonecznego dnia mego siwego rumaka (od czeskiej matki) osiodłałem, komturka mojego, który właśnie 5 wiosen skończył dobrze do siodła przytroczyłem i co koń wyskoczy, bacząc jednakże na zbójców co za drzewami lub płotami na jadących czyhają, do zamczyska w Barcianach i tamtejszego komtura pospieszyłem. Zamczysko to wielkie, potężne, a komtur najemnych ma wielu co zamek do dawnej świetności rychtują. Komtur po zamczysku nas oprowadzając pięknie o jego historii opowiadał. A i ciekawostki pokazywał. A to okna zamurowane, a to kibelek dla trzymanego w lochach, a to salę, gdzie słowo powiedziane wielokrotnym odbija się echem. A i piwnice chłodne mogliśmy nawiedzić, co w upalny dzień trochę ulgi nam dało. A skorup różnych i ułomków cegieł komtur skrzyń parę zgromadził i różności o nich ciekawe opowiadał. cdn...

a ja znow w trasie ....

i znow poniedzialek ....

.... weekend niby to wietrzny ale gdybym w obote sie o 7 z lozka nie zwlokl to bym pewnie jak te nieranne ptaszki z wiatru nic nie zasmakowal ... potwierdza sie stwierdzenie

"kto rano wstaje , ten troche poplywa ..."

.... poza tym wpadlem na sztanski pomysl :evil: prawdopodobnie postawie altane na dzialce

taka przyjemna budko - karmniczek .... cobysmy (jak to w sobote bylo nie zmokli w razie deszczu)

.. i stad moje pytanie do szanownych grupowiczow...

czy ktos posiada takie cudo ?

czy zlecal to komus do zbudowania ??? (mam 2 lewe rece - mi zona powiedziala - bo brama wprawdzie stoi ale krzywa :lol: .

czy budowal sam ...

moze jakies plany ? moze jakies miejsca gdzie gotowca kupic mozna????

no i pozdrawiam ... juz tylko 4 dni

i weeeeeekend

marcel

Altany nie mam, niestety. Ale w składach ogrodniczych, hipermarketach budowlanych są takie do samodzielnego montażu.

Tylko, żeby Ci jej ktoś nie rozmontował podczas Twojej niebytności.

A może kup cuś takiego :wink: i zabieraj do domu

http://www.ogrod.megasam.info/images/Altany/altana44.jpg

dzień dobry :D

kurcze, teraz żałuję, że nie zboczyliśmy do zamczyska w Barcianach.

Tomek, czekamy na ciąg dalszy.

Skąd nam piszesz? Czy już z naszej pienknej stolicy, czy z cudnej mazurskiej krainy?

Teraz już doma, a tę krótką wzmiankę o zamku w Barcianach też z Warszawy, gdzie na uroczystość rodzinną na jeden dzień zjechałem, tylko mnie moja połowica od komputera odegnała :D Ale dziś do domowych pieleszy w szuflandii samojeden wróciwszy ciąg dalszy onej barciańskiej przygody miłej opisuję.

KOMTUR BARCIAŃSKI tak pięknie o zamczysku, okolicy i historii prawił, także wprawdzie wizytę swą na dwa, trzy góra pacierze zaplanowałem coby w pracy nie przeszkadzać, ponad dwie godziny w zamczysku spędziłem. Dawno tak interesującego wykładu nie słyszałem. Szkoda, że komturek upałem umęczon powrotu się domagał. Zasnął tez po drodze na swoim siodełku. Wizyta zrobiła jednak na nim duże wrażenie po powrocie opowiadał jak zimno było w piwnicy :D i jakie echo było w sali (gdzie poprzedni zarządca - PGR zrobił stołówkę pracowniczą) :evil:

Niestety koniec urlopu. W poniedziałek do pracy, a jutro wyprawa na wystawę kukurydzy i robionych z niej wyrobów. Wyjechać muszę koło czwartej rano :evil:

Jerzysiu, zna się jak mało kto. Jestem pod wrażeniem tego spotkania. Mam nadzieję, ze spotkanie naszej grupy dojdzie do skutku. Proponuję weekend 23.09 (piątek wieczorem) do 25 też wieczorem. Co grupa na to?