Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie . te wilki co sa na zdjeciach to nasze psy , ktore wlosci pilnuja . wilka wlochatego i do tego smierdzacego mamy za miedza . ale o nim innym razem . tak i dachowka i elewacja ze starej daty .materialu jest dosc , tylko ze to zmudna praca . ale sprawia straszna przyjemnosc . zobacz zdjecia " lato "

http://pslawomir.photosite.com/

ta kuchnie polowa zbudowal moj ojciec ( 83 lata - na zdjeciu ) w 1,5 dnia wiata nastepne dwa dni . co ciekawe : dachowka ktora widac ma 107 lat a jest jak nowa . wyciagnelem ja ze starej walacej sie stodoly . gdzies na zdjeciach ja widac . stodoly wybudowanej A.D. 1898 budowniczym byl Otto Schulz . . :lol: :lol:

zastanawiam sie tylko jak ja lezakowac zeby sie jej nic nie stalo bo do rozpoczecia budowy jeszcze troche czasu ....

te 50 szt . to by nie bylo chyba problemem . ja sciagnelem ta dachowke , ktora byla na jednym domu . a jest tam kilka jej rodzaji . u nas nad zalewem byla do ..45 roku w kazdej wiosce co najmniej jedna cegielnia . i dlatego ta roznorodnosc . dachowke ta trzeba sortowac rzedami no i oczywiscie odpowjednio przybijac laty . :wink:

co do skladowania : nie na ziemi ! od dolu przawiew ( palety ) dachowki oparte o cos stabilnego ( np . zerdzie miedzy drzewami ) stawiane w rzedach . boki tez zabezpieczyc . tych rzedow moze byc nawet 10 w pionie . . wazne sa przekladki z drewna miedzy nimi . przykrywac nie trzeba . podejzalem to w hurtowni pod berlinem , ktora zajmuje sie tylko sprzedaza porozbiurkowych materialow budowlanych . nawet stare deski podlogowe maja . ale czas oczekiwania 3 do 4 miesiace . :wink:

Jestem. Moja lepsza połowa w rozjazdach. Praktycznie dojedzie dopiero bezpośrenio na spotkanie. Muszę sam decydować. Olu RÓB sałatkę, wszyscy chyba lubią.

Na dachu mojego domu było kilkanascie rodzajów dachówki. Na stodole kilka, obora pokryta jeszcze inną, a na kurniku była całkiem "nowa" rodem z PRLu. Po zdjęciu praktycznie rozsypywała się w rekach, była bardzo pokruszona, popękana. Zdecydowałem się na blachodachówkę :cry: Dachówkami utwardzam drogę. Handlarz nie chciał jej kupić, a nawet zabrać za darmo.

Mam dwa małe grille, a to może być mało.

Tu jest rozwiązanie. Tylko czy ktoś ma duży samochód lub chociaż opla aguile?

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54361

:wink: