AAgnieszk 24.09.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Co mam zrobic z suchą trawa i gałęziami po ściętym drzewie, jest tego sporo... najlepiej spalić, ale czy wolno to robić na własnej niezabudowanej działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 24.09.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Poczekaj aż wiatr będzie w taką stronę żeby nie uwędzić sąsiadów i zrób "fojere". Jak będziesz pilnować żeby się paliło dużym płomieniem to nawet dymu zbyt dużo nie ma. A jak będziesz pytać czy wolno to oczywiście się dowiesz, że nie. Ponoć w Niemczech od razu masz jakichś "szupoków" na głowie, ale to taki popieprzony kraj. Jakby co to ściemniaj że spalasz biomasę. To teraz bardzo modny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 24.09.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 ... najlepiej spalić, ale czy wolno to robić na własnej niezabudowanej działce? Wolno, pod warunkiem niezadymiania sąsiednich posesji zabudowanych. W praktyce zależy od cierpliwości sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 24.09.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Kieruj sie zdrowym rozsądkiem i zasadą nie uprzykrzania życia sasiadom. Możesz to spalić na raty. Dopóki w tym co palisz nie ma chemii, to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 24.09.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Jeżeli w przyszłości planujesz jakieś uprawy lub kwiaty a nawet trawnik to te części organiczne możesz kompostować a w przyszłości pruchnica jak znalazł. Gałęzie można posiekać na młynku i też na kompost albo obsypanie trabatek ale to już wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.09.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 na własnej posesji możesz palić wszystko co organiczne i pochodzące z Twojej działki oczywiście należy mieć wzgląd na sąsiadów jak we wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 24.09.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Jesli nie masz kompostu, to pewnie musisz palic, ale tak jak ktos tu radzil, poczekaj az wiatr bedzie w strone od sasiadow aby im nie przeszkadzac i zrob to tak aby plomien byl duzy. Spalic szybko i bez dymu. Bo jak bedzie sie tlic to Tobie tez bedzie smierdziec... p.s. Tak robi moja sasiadka, pali, ze tli sie caly dzien i nie ma czym oddychac - nie jest to przyjemne... Druga moja sasiadka - wywala taka sucha trawe na wspolna droge... Ile ludzi tyle pomyslow a trzeba ze wszystkimi starac sie zyc w zgodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.09.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Są gmniny, gdzie jest całkkowity zakaz palenia ognisk na działce. I jeśli masz wrednego sąsiada ( testowałam na sobie) to nic nie rozpalisz, bo przyjedzie straż i Ci przywali mandat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 25.09.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Są gmniny, gdzie jest całkkowity zakaz palenia ognisk na działce. Wniosek tylko z tego taki, że żyjemy w coraz bardziej poj...nym kraju. Niedłufo trzeba będzie każdorazowo uzyskiwac specjalne pozwolenie na to, żeby się w ucho podrapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.09.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Są gmniny, gdzie jest całkkowity zakaz palenia ognisk na działce. I jeśli masz wrednego sąsiada ( testowałam na sobie) to nic nie rozpalisz, bo przyjedzie straż i Ci przywali mandat. Po prostu koszty życia w naszym kraju rosną. Chcesz spalić to płacisz i palisz. Chcesz szybko jeździć autem - płacisz i jedziesz. Chcesz parkować gdzie ci pasuje - płacisz i parkujesz. W moim przypadku mandat wyszedłby taniej niż kontener. Kalkuluję, płacę i robię co chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 25.09.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Są gmniny, gdzie jest całkkowity zakaz palenia ognisk na działce. I jeśli masz wrednego sąsiada ( testowałam na sobie) to nic nie rozpalisz, bo przyjedzie straż i Ci przywali mandat. No to mocie jak w "Niymcach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 25.09.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Wilgotne trawsko pali się z ogromną ilością dymu ,a mokre gałęzie palić się nie chcą wogóle .Można to spalić szybko i na dużym ogniu po polaniu porządnie ropą .Dobrze rozpalone ognisko nie daje dużo dymu -jedynie na początku - (przyda się wiatr przeciwny do zabudowań sąsiadów) ,potem pali się mocnym ogniem i bardzo szybko zamienia się to wszystko w kupkę popiołu.Każdy inny sposób to kłęby dymu i dymiący się beż końca stosik.Wiem bo próbowałam już wszystkiego .Sąsiedzi też ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 25.09.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 W Gdyni lokalne przepisy zabraniają palić ognisk. Dzwoniłem kiedyś do Straży Miejskiej i mi powiedziano, że patrzą przez palce, jak ktoś spala jakieś tam gałęzie i liście (w rozsądnych granicach). Jesienne klimaty Nie ma natomiast litosci dla spalania śmieci, papy, opon itp. Wczoraj więc miałem piękne ogniseczko, dym za bardzo do sąsiadów nie leciał, a gdyby trochę, tobym ich zaprosił na wspólne pieczenie kiełbasek. I tak sobie później siedziałem przy dogasającym ogienku dłuugo w nocy, i było miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 26.09.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Szczerze mówiąc nawet nie wiem co przepisy lokalne w moim mieście o ogniskach mówią 3 lata temu na etapie intensywnej wycinki drzew spaliłem wszystkie gałęzie z wycinanych drzew. Ognisko praktycznie nie gasło tygodniami i .... nic. A prawie w centrum miasta. Przy okazji wypalania gałęzi zdarzało mi sie pozbywać także liści czy innych mniejszych roślin w całości. I jest dokładnie tak jak piszą przedmówcy - solidnie rozpalone ognisko i wrzucać "towar" rozsądnymi porcjami - wtedy całość odbywa się prawie bezdymnie. Swoją drogą nie wyobrażam sobie, że gmina może zabronić palenia ogniska , - na takie z kiełbaskami czy grilla tez pozwolenie trzeba załatwiać? Czasami sąsiad grilując daje "więcej czadu" niż ja ogniskiem. A ponieważ póki co jesień mamy piękną - grilujemy lub ogniskujemy prawie codziennie. Nie ma nic piękniejszego niż trzaskające płomienie ogniska późnym wieczorem - można tak siedzieć, siedzieć.... i siedzieć wpatrując się w nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 26.09.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 my też spalaliśmy - oczywiście w granicach rozsądku a dobrym sposobem jest też np spalać to w metalowej (chyba) beczce i wtedy wiatr tego nie rozniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.09.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 A zakazy palenia są i to w całej Polsce, zazwyczaj w okresach susz przed żniwami. Wolno palić wiosną i jesienią. Moim zdaniem to ma uzasadnienie jeśli jest faktyczna susza a od ogniska od lasu czy tez pola jest niedaleko. Niejednokrotnie przy dużym ognisku wieczorem widać lecące nieraz wysoko w górę pające się iskierki. Niejednokrotnie sam paląc ogniska nie zwracałem uwagi czy takowy zakaz jest czy go nie ma, po prostu paliłem bo niby co z tym zrobić, co nie znaczy że stracha nie miałem widząć latające iskierki W rzaie interwencji municypalnych przyda się wąż z wodą obok ogniska w tzw. pogotowiu co by im pokazać że się panuje na ogniskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts