AleXia78 24.09.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Witam Mam goracą prośbę. Czy możecie zinterpretować mi napisany poniżej tekst. " Strony ustaliły, ......... w przypadku nie dojścia do zawarcia umowy sprzedaży z przyczyn leżących po jednej ze stron, druga strona może od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zatrzymać, a jeżeli sama go dała może żądać SUMY DWUKROTNIE WYŻESZEJ.Przypuśćmy ze zadatek wyniósł 5000 zł, czy strona która go dała powinna otrzymać 10000 czy 15000? Zdania są podzielone dlatego proszę Was o pomoc.Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Nie może być innej interpretacji. Suma dwukrotnie wyższa to jest 2 x zadatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 24.09.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Kodeks Cywilny to okresla. W tym wypadku podwojny zadatek czyli 10tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleXia78 24.09.2006 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Dzięki za odpowiedzi. Też byłam takiego zdania. Wykłócam się ze znajomymi bo twierdzą, że powinnam dostać zwrot kasy czyli 5000 i jeszcze dwukrotność zadatku czyli 10000 ...razem 15000. Uważam to za bzdurę ale dobrze poradzić się innych. Mam jeszcze inny dylemat. Skoro gosciu podpisał taką umowę przedwstępną i teraz chce się z niej wycofać ale nie chce zapłacić mi 10000 tylko to co wpłaciłam jako zadatek szanse na wygranie sprawy mam chyba duże???? Niestety nie znam sie na Prawie Cywilnym.... W poniedziałek mialam mieć spotkanie u natoriusza...gościu w ostatniej chwili powiedział ze chce 10000 więcej za tą działkę, nie zgodziłam się. Jednak mam mały problem ..poniosłam juz pewne koszty związane z ta inwestycją np. zakupiłam juz płot i projekt domu....czy w związku z tym mogę równiez wytoczyć mu sprawę o poniesione straty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 24.09.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Jezeli w umowie przedwstepnej byla okreslona cena koncowa,a chyba powinna byc to podniesienie jej ceny o 10tys jest odstapieniem od umowy z jego strony.Wiaze sie to z tym co pisales.A co do kosztow poniesionych przez ciebie.......nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Jeśli nie było o tym wzmianki w umowie - to cieniutkie, praktycznie nie realne możliwości ekzekucji tych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.09.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Co do zasady możesz żądać od niedoszłego sprzedającego odszkodowania za straty, które poniosłaś licząc na zawarcie umowy przyrzeczonej. Żeby dostać pieniądze w związku z kupieniem projektu i płotu, musiałabyś przekonać sąd, że nie będą Ci przydatne na żadnej innej działce, albo że w ogóle rezygnujesz z budowy i np. sprzedałaś te rzeczy ze stratą. Czyli sprawa może być niełatwa, jak już napisał sSiwy12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.09.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Ale można też dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej na warunkach w niej zapisanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.09.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Racja. Tak jakoś założyliśmy, że umowa przedwstępna nie była spisana przez notariusza. Notariusze chyba najczęściej po prostu odsyłają do art. 394 k.c., nie pisząc o skutkach zadatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleXia78 27.09.2006 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Dzięki za odpowiedzi. Sprawa juz załatwiona. Gościu wymiękł po otrzymaniu od mojego prawnika pisma. Za tydzien podpisujemy umowę u notariusza. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts