mikimka 24.09.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Witam, powiedzcie, gdzie urządzacie pralnię/ suszarnię/ prasowalnię. w oddzielnym pomieszczeniu czy np. razem z kotłownią, łazienką. Dlaczego Wasz wybór jest taki a nie inny? Pomózcie, bo muszę ostatecznie zdecydować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 24.09.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Tam gdzie pozwala projekt.My bedziemy mieli kosztem jednej garderoby przy lazience,a z lazienki bedzie do niej wrzutnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 24.09.2006 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Zamówiliśmy projekt tzw. indywidualny, ale nie chcemy rozbudowywać go zbytnio. Myslałam, że może pralnia/suszarnia/prasowalnia i kotłownia razem to dobry pomysł? Na pewno nie chcę pralki w łazience, bo sterta prania nigdy nie mieści sie w koszu, poza tym chcę mieć w jednym miejscu rzeczy uprane do prasowania- taką roboczą garderobę. No i chyba nie chcę rozstawiać deski do prasowania na środku holu..Jaką powierzchnię powinna mieć pralnia/ suszarnia/ prasowalnia, żeby było wygodnie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 26.09.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Ja mam pralnio - suszarnię - kotłownię na parterze (obok łazienki), a w łazience na górze zsyp do tej kotłowni. Czemu tak? Bo w jednym pomieszczeniu zgromadziłem i kocioł i pralkę. A w projekcie miałem kocioł w łazience na dole i .. pralka nie była nigdzie umieszczona.. Poza tym będę grzał gazem, więc nie powinno pylić się. A czy to bedzie praktyczne rozwiązanie to zobaczę jak się wprowadzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 04.10.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 obok górnej łazienki i sypialni.....wiadomo rozbierasz się,kąpiesz i zaraz sterta do prania, więc obok pralnia, jako osobne pomieszczenie z ciągiem technologicznym....pralka,suszarka,deska do prasowania, półki na odkładanie wyprasowanych rzeczy, kosze na segregację brudów....miejsce na kubeł proszku do prania....umywaleczka na zamaczanie w vaniszku....i robi się już trochę tego więc zdecydowanie osobne pomieszczenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 04.10.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 U mnie podobnie jak u przedmówcy(-czyni?) pralnio-suszarnio-prasowalnia będzie w osobnym pomieszczeniu na piętrze. Pomieszczenie ma 10 m.kw. powierzchni i sąsiaduje z łazienką. W projekcie było strychem ale takim "pełnowymiarowym", z normalnym oknem w szczycie, a z uwagi na sąsiedztwo łazienki nie będzie problemu z pociągnięciem wody. Wybór takiego właśnie rozwiązania zupełnie świadomy. Szukaliśmy właśnie takiego projektu w którym albo jest już przewidziane pomieszczenie na pralnię na poddaszu w sąsiedztwie łazienki ( bo są a jakże takie projekty) albo właśnie ze strychem na tyle dużym i tak zlokalizowanym żeby można było go adaptować na pralnię. Pomieszczenia przewidziane w projektach jako kotłownia wydają mi się z reguły za małe żeby pomieścić te wszytskie urządzenia które chciałabym mieć w pralni. Poza tym myślę że wygodniej jest mieć pralnię na piętrze z uwagi na sąsiedztwo sypialni i garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 05.10.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 jeszcze dodam , że za pralnią na górze przemawia to że po wyprasowaniu rzeczy odrazu są blisko garderób...unika się noszenia rzeczy z góry ,brudnych na dół,,,no chyba że mamy zsyp...ale już wyprasowane nie wjadą windą na górę...ja mam małe dzieci pralka chodzi niemal codziennie i cały czas jest pranie,prasowanie,układanie....i oczywiście czasami rzeczy rano są brane prosto z półek w pralni....więc dobrzeże jest pod ręką koło sypialni.....co do wielkości pomieszczenia takowego.....ja mam małe, ale funkcjonalne akurat się wszystko mieści około 5m2 ale w trakcie projektowania już wymierzone dokładnie pod pralkę, suszarkę deskę..itd....mie marnuje się ani centymetr kw.i ja w zasadzie pracując stoję w jednym miejscu, wszystko mam rozmieszczone wokół....oczywiście dobra wentylacja i okno w takim pomieszczeniu to konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 05.10.2006 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 NaszDomek, a możesz podać wymiary tego pomieszczenia? (szer, długość. Pomieszczenie 1,2 na 4 m będzie pewnie za małe? Takie pomieszczenie mogę wygospodarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 05.10.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 A u nas będzie pralnia w piwnicy-duża w osobnym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.10.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Dla mnie pralnia na gornej kondygnacji wydaje się niewygodna. Lubie suszyc pranie na zewnatrz i troche nie wyobrazam sobie noszenia mokrego prania po schodach na ogrod. Nie przewiduje zakupu suszarki. Poprostu lubie rzeczy, ktore wyschły same, swoim rytmem. Tak więc mielismy pralnie na poddaszu i przeniesliśmy ją do kotłowni. Będzie tam dośc miejsca na pralkę umywalkę, lub małą wannę, kosze na bieliznę i wieszaki jeśli nie będzie można wywiesic prania na dworzu. Jakoś nie mam potrzeby prasowania w pralni. Wogóle to prasuje niewiele rzeczy i myślę, że spokojnie mozna to zrobić w garderobie. Albo nawet, jak już ktos niedawno pisał na forum w pokoju dziennym w miłym towarzystwie rodziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 06.10.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 jeszcze słówko co do suszenia na świeżym powietrzu, nie dodałam że mam taras więc mogę suszyć na górze, z resztą do niczego innego tego tarasu nie przewidziałam, mieszkamy już rok i jeszcze nie zdarzyło mi się na nim siedzieć...po co jak ogród , traweczka, noi nieustające prace w ogrodzie wzywają.....ale dodam jeszcze że mimo tarasu jeszcze nie zdarzyło mi się suszyć na nim ....wieszam w pralni pranie na suszarce stojącej- taki stojak, wiadomo...i otwieram na oścież połaciówkę...i suszy się w słońcu....a że pomieszczenie małe to otwarcie połaciówki -to jak otwarcie dachu....i słoneczko wpada podaję wymiary pomieszczenia i rozmieszczenie sprzętów: od lewej do prawej.....w lewym narożniku umywalka narożna, ściana lewa z deską do prasowania=225 cm, ściana na wprost -tam stoi suszarka =200 cm, ściana po prawej=180-stoi pralka, akurat we wnęce którą tworzy komin,dlatego krótsza niż prawa, drzwi w ścianie na przeciwko suszarki, tak umieszczone by było miejsce przy narożnej umywalce noi wsjo...acha półki do odkładania prasowania nad deską, a koło pralki jeszcze stoi taki kosz co ma pod spodem półki na proszki płyny a na górze miejsce na wkładanie wyschniętych do prasowania....pomieszczonko małe ale jest wszystko co trzeba...lubię je, chowam się tam traktując prasowanie jak azyl od moich dwóch urwisów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.10.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Mam podobnie jak Nasz Domek .Pralnia, prasowalnia,suszaria na gorze obok łazienki.Wydaje mi sie to bardzo wygodne.Mam tez niewielki balkon i jeżeli chce wystawiam rzeczy do suszenaia na balkon.Wielkość pralni ok 9m/2. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 08.10.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Projekt indywidualny i jest pralnia 7m2.Szafki na poscielowe i reczniki zamykane .Pralka,suszarka i stelaż na uprane rzeczy.Mini wanienka do prania recznego i miejsce na deske do prasowania,której nigdy nie składam.W domu powinno byc takie pomieszczenie.A na piec co oddzielne i małe.Sa tam szafki na narzedzia .To sie doskonale sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts