Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamówiliśmy projekt tzw. indywidualny, ale nie chcemy rozbudowywać go zbytnio. Myslałam, że może pralnia/suszarnia/prasowalnia i kotłownia razem to dobry pomysł? Na pewno nie chcę pralki w łazience, bo sterta prania nigdy nie mieści sie w koszu, poza tym chcę mieć w jednym miejscu rzeczy uprane do prasowania- taką roboczą garderobę. No i chyba nie chcę rozstawiać deski do prasowania na środku holu..

Jaką powierzchnię powinna mieć pralnia/ suszarnia/ prasowalnia, żeby było wygodnie?

Pozdrawiam

Ja mam pralnio - suszarnię - kotłownię na parterze (obok łazienki), a w łazience na górze zsyp do tej kotłowni.

Czemu tak? Bo w jednym pomieszczeniu zgromadziłem i kocioł i pralkę. A w projekcie miałem kocioł w łazience na dole i .. pralka nie była nigdzie umieszczona.. :roll: :evil:

Poza tym będę grzał gazem, więc nie powinno pylić się.

A czy to bedzie praktyczne rozwiązanie to zobaczę jak się wprowadzę... :wink:

• 2 weeks później...
obok górnej łazienki i sypialni.....wiadomo rozbierasz się,kąpiesz i zaraz sterta do prania, więc obok pralnia, jako osobne pomieszczenie z ciągiem technologicznym....pralka,suszarka,deska do prasowania, półki na odkładanie wyprasowanych rzeczy, kosze na segregację brudów....miejsce na kubeł proszku do prania....umywaleczka na zamaczanie w vaniszku....i robi się już trochę tego więc zdecydowanie osobne pomieszczenie!

U mnie podobnie jak u przedmówcy(-czyni?) pralnio-suszarnio-prasowalnia będzie w osobnym pomieszczeniu na piętrze. Pomieszczenie ma 10 m.kw. powierzchni i sąsiaduje z łazienką. W projekcie było strychem ale takim "pełnowymiarowym", z normalnym oknem w szczycie, a z uwagi na sąsiedztwo łazienki nie będzie problemu z pociągnięciem wody. Wybór takiego właśnie rozwiązania zupełnie świadomy. Szukaliśmy właśnie takiego projektu w którym albo jest już przewidziane pomieszczenie na pralnię na poddaszu w sąsiedztwie łazienki ( bo są a jakże takie projekty) albo właśnie ze strychem na tyle dużym i tak zlokalizowanym żeby można było go adaptować na pralnię. Pomieszczenia przewidziane w projektach jako kotłownia wydają mi się z reguły za małe żeby pomieścić te wszytskie urządzenia które chciałabym mieć w pralni. Poza tym myślę że wygodniej jest mieć pralnię na piętrze z uwagi na sąsiedztwo sypialni i garderoby.

jeszcze dodam , że za pralnią na górze przemawia to że po wyprasowaniu rzeczy odrazu są blisko garderób...unika się noszenia rzeczy z góry ,brudnych na dół,,,no chyba że mamy zsyp...ale już wyprasowane nie wjadą windą na górę...ja mam małe dzieci pralka chodzi niemal codziennie i cały czas jest pranie,prasowanie,układanie....i oczywiście czasami rzeczy rano są brane prosto z półek w pralni....więc dobrzeże jest pod ręką koło sypialni.....co do wielkości pomieszczenia takowego.....ja mam małe, ale funkcjonalne akurat się wszystko mieści około 5m2 ale w trakcie projektowania już wymierzone dokładnie pod pralkę, suszarkę deskę..itd....mie marnuje się ani centymetr kw.i ja w zasadzie pracując stoję w jednym miejscu, wszystko mam rozmieszczone wokół....oczywiście dobra wentylacja i okno w takim pomieszczeniu to konieczność.

Dla mnie pralnia na gornej kondygnacji wydaje się niewygodna. Lubie suszyc pranie na zewnatrz i troche nie wyobrazam sobie noszenia mokrego prania po schodach na ogrod. Nie przewiduje zakupu suszarki. Poprostu lubie rzeczy, ktore wyschły same, swoim rytmem.

Tak więc mielismy pralnie na poddaszu i przeniesliśmy ją do kotłowni. Będzie tam dośc miejsca na pralkę umywalkę, lub małą wannę, kosze na bieliznę i wieszaki jeśli nie będzie można wywiesic prania na dworzu.

Jakoś nie mam potrzeby prasowania w pralni. Wogóle to prasuje niewiele rzeczy i myślę, że spokojnie mozna to zrobić w garderobie. Albo nawet, jak już ktos niedawno pisał na forum w pokoju dziennym w miłym towarzystwie rodziny...

jeszcze słówko co do suszenia na świeżym powietrzu, nie dodałam że mam taras więc mogę suszyć na górze, z resztą do niczego innego tego tarasu nie przewidziałam, mieszkamy już rok i jeszcze nie zdarzyło mi się na nim siedzieć...po co jak ogród , traweczka, noi nieustające prace w ogrodzie wzywają.....ale dodam jeszcze że mimo tarasu jeszcze nie zdarzyło mi się suszyć na nim :-)....wieszam w pralni pranie na suszarce stojącej- taki stojak, wiadomo...i otwieram na oścież połaciówkę...i suszy się w słońcu....a że pomieszczenie małe to otwarcie połaciówki -to jak otwarcie dachu....i słoneczko wpada

podaję wymiary pomieszczenia i rozmieszczenie sprzętów:

od lewej do prawej.....w lewym narożniku umywalka narożna, ściana lewa z deską do prasowania=225 cm, ściana na wprost -tam stoi suszarka =200 cm, ściana po prawej=180-stoi pralka, akurat we wnęce którą tworzy komin,dlatego krótsza niż prawa, drzwi w ścianie na przeciwko suszarki, tak umieszczone by było miejsce przy narożnej umywalce

noi wsjo...acha półki do odkładania prasowania nad deską, a koło pralki jeszcze stoi taki kosz co ma pod spodem półki na proszki płyny a na górze miejsce na wkładanie wyschniętych do prasowania....pomieszczonko małe ale jest wszystko co trzeba...lubię je, chowam się tam traktując prasowanie jak azyl od moich dwóch urwisów....;-)

Projekt indywidualny i jest pralnia 7m2.Szafki na poscielowe i reczniki zamykane .Pralka,suszarka i stelaż na uprane rzeczy.Mini wanienka do prania recznego i miejsce na deske do prasowania,której nigdy nie składam.W domu powinno byc takie pomieszczenie.A na piec co oddzielne i małe.Sa tam szafki na narzedzia .To sie doskonale sprawdza