Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat inst CO dla kotła z podajnikiem

piejar

Recommended Posts

Przedstawiam nakreślony "na kolanie" schemat instalacji CO dla kotła węglowego. Założeniem jest, że ma pracować cały rok: zimą na podłogówkę, grzejniki i CWU a latem na CWU i na część podłogówki (żeby w łazienkach było miło chodzić po kafelkach :-D).

Proszę o uwagi i porady. Problem, który mam na dziś: zawór trójdrożny na powrocie zimnej wody do kotła - czy gorąca woda poleci od zasilania do wody powrotnej jeżeli będzie wzięta sprzed pomp? Rurki powrotu namalowałem poniżej kotła aby nie zaciemniać schematu.

Poprawki będę nanosił na bieżąco. Może komuś innemu też się to przyda?

http://www.piejar.republika.pl/images/ver0.jpg

Strasznie namieszane! Nie rozumiem po co ci zawór trójdrożny jak masz jeden kocioł? Latem ręcznie sobie zakręcisz grzejniki i z głowy. Można też w większości takich kotłów podłączyć drugą pompę CO na wode użytkową wraz z "osobną instalacją" i sobie sterujesz na sterowniku. Następna rzecz: jaka powierzchnia na podłogówce? jeśli większa od 15m2 to musi być zestaw mieszający. A jeżeli nie to RTL.

Strasznie namieszane! Nie rozumiem po co ci zawór trójdrożny jak masz jeden kocioł?

Tak jak kolega piotrul napisał to dla ochrony kotła przed zimnym powrotem.

Latem ręcznie sobie zakręcisz grzejniki i z głowy.

Fajnie, już się nie mogę doczekać :-)

Można też w większości takich kotłów podłączyć drugą pompę CO na wode użytkową wraz z "osobną instalacją" i sobie sterujesz na sterowniku.

Tam są trzy pompy i jedna z nich właśnie do CWU

Następna rzecz: jaka powierzchnia na podłogówce? jeśli większa od 15m2 to musi być zestaw mieszający. A jeżeli nie to RTL.

Zawór mieszający tam jest. RTL-i nie planuję.

Dzięki. Pozdrawia małyjarek ;-)

• 2 weeks później...

Piejar ja bym zrezygnował z 2-óch pomp na grzejniki i bojler i zastąpił to jena na oba systemy (60-tke tam wsadź-pójdzie bezproblemu) - i zapakuj ją na powrocie (będzie miała te same opory - a wytrzyma Ci dłużej)

Napisz ile masz tej podłogówki???

Jeżlei chodzi o ten zawór trójdrogowyżeby tak to posżło -to musi być umieszczony nad wyjściem wody zasilającej z kotła lub za pompą (by grawitacyjnie mogła zasilić ten zawór) jeżeli będzie poniżej to doopa.

Piejar a nie sensowniej zrobić Ci to tak

http://www.termsystem.com/schematy/st01.jpg

Czterodorogowy - normalnie puścić na podłogówke i powrót a przed zaworem czterodrogowym wpiąc pion na grzejniki z odrębną pompą i róznicówką?? Jak chcesz dodatkowo cyrkulacje do CWU to pompa na ciepłej wodzie. Osobna pompa na bojlej nie jest w tej sytuacji która pokazałem wymagana. Tak wydaje mi sie to wydajniejsze i pewniejsz -ale decyzja jak zawsze nalezy do Ciebie.

Sebo8877

No to wprowadziłem poprawki. Zostawiam 3 pompy. Taki układ pozwala na realizację priorytety CWU i na lepszą stabilizację temperatury wody, szczególnie kiedy na zasilaniu kotła będzie wysoka temperatura.

Przerysowałem schemat tak, żeby zawór termostatyczny 3 drog na powrocie był powyżej kotła. Dosilanie powrotu ciepłą woda wziąłem z tłoczenia pompki CO. Jedyna wątpliwość jaka mi się nasuwa, to: czy latem, kiedy będę grzał jeno cwu a pompka CO będzie wyłączona "grawitacja" wystarczy żeby dosilić ciepłą wodą podgrzewanie powrotu?

Doopy oczywiście pragnę uniknąć :wink:. Po to założyłem ten wątek.

http://www.piejar.republika.pl/images/ver1.jpg

poczułem browarka ..no i jestem :lol:

Czuj się zaproszony :D .

Odpalenie planuję gdzieś w połowie listopada.

Byda na odwiedzinach 26-29 Pażdziernika - ale ni ma sprwy stawia sie w Twoij kotłowni w połowie listopada ze zgrzywkom :)

Sebo8877

W październiku chyba jeszcze sie nie udo ale później jak najbardziej

Ok! można to tak zrobić! ale czy orientujesz się jaka temp. jest na tym powrocie? nie jest to przecież piec kondensat. tracisz w ten sposób dużo energii mieszając powrót z zimną ciepłą wodą! Producenci pieców nie wymagają tkich rozwiązań! lubisz utrudniać sobie życie: tyle zaworów! będzie miało co sie psuć! jak już nie chcesz zakręcać grzjów to trzy pompki: podłoga, CWU, CO. właściwe rozmieszczenie,tzn. CWU zaraz jak najbliżej za CO. podłączasz do regulatora przy piecu. pompka jak nie chodzi to blokuje przepływ a bajpas na co jak się otworzy to CWU da sobie rade. Na piecu ok. 70 stopni to na powrocie ok 25-30 stopni. Taka temp nie stanowi zagrożenia dla pieca!!! bzdura! Dam ci rade: poradż się kogoś kto ma już podobną instalacje a nie wyciągaj wniosków zw schematów ze strony producenta zaworów mieszających.!!!

Niektórzy producenci węglowych pieców stalowych zaczynają wymagać zabezpieczenia przed zimnym powrotem - w ten sposób kryją swoje cztery litery. Ja nie robię tego dla gwarancji tylko dla przedłużenia żywotności pieca. Te parę lat gwarancji, które standardowo dają producenci przetrzyma każdy piec. Dalej to już moja broszka. Ale do rzeczy: ciepla woda z zasilania będzie przepływać do powrotu tylko wtedy gdy będzie taka konieczność. W "normalnych" warunkach do kotła wróci woda z odbiorników bez "podgrzania". Powrót wody do kotła o temp 25-20 stopni? Dla mnie nie za bardzo. Jeżeli chodzi o słuchanie fachowców to zawsze robię to z dużą rezerwą. Czasem forsują rozwiązanie które są wygodne dla nich a z ich wiedzą też różnie bywa. Praktyke oczywiście mają - nie będę się kłócił.

Co do fachowców to masz rację! jeżeli ten zawór ma mieszać wode powrotną czasami to powiedz mi kiedy? chyba jedynie przy rozpałce jak będzie zimna woda w inst. a jak wiesz to takiego pieca raczej się nie wygasza, a nawet jeżeli to piec i tak stopniowo nabiera temp. zrobisz jak uważasz ale bez zaworów będzie to z czasem mniej kłopotliwe a napewno nie stracisz na efektywności. Z ciekawości zapytam ile kosztuje taki zawór z regulatorem? narka

Taki zawór powinien pracować raczej tylko dorywczo choć w pewnych sytuacjach może być inaczej np. mamy lekkie chłody, na wylocie z kotła niezbyt gorąca woda na grzejniki i do tego rozruch podłogówki. Zawór kosztuje 314 PLN (z siłownikiem i sterowaniem trójstawnym) i trzeba jeszcze mieć regulator. Tu trwają starania i może będę miał coś takiego za friko. Na rynku za regulator ze sterowaniem trójstawnym trzeba dać od 500 PLN. Na allegro czasem trafia się coś taniej. Robi się z tego oczywiście duża kasa, co może stawiać pod znakiem zapytania sensowność całego przedsięwzięcia. Ja i tak planowałem dać taki zawór tyle że termostatyczny ESBE. Jego cena jest ok 20 PLN niższa od tego ze sterowaniem elektrycznym. Zdecydowałem się na rozwiązanie bardziej skomplikowane ale ciekawsze :D .

• 1 month później...