kaczorek. 18.12.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 przypuszczam ze odpaliłeś juz resztę ogrzewania ... jak tam działa wszystko i jakie oststrecznie rozwiazanie wybrałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 18.12.2006 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Podłogówka jeszcze nie grzeje bo nie ma wylewek. Załączam finalny schemat z kosmetycznymi zmianami. Oczywiście nie ma tu wszystkich niuansów i "kolanek" ale nie o to przecież chodzi. Na części kaloryferów założyłem termostaty (piwnica). W najbliższym czasie będę miał ułożoną wełnę na poddaszu więc zapotrzebowanie na ciepło nieco się urealni. Do wykonania podłogowki mam jakieś tygodnie a potem czas na wiązanie płyty i wygrzewanie. Hydraulicznie wszystko wydaje się być OK.http://www.piejar.republika.pl/images/ver2fin.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.01.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 cz y tak samo moze wygladac ogrzewanie domu kominkiem z płaszczem- tylko.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 21.01.2007 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Myślę że tak. Nie jestem zawodowym instalatorem i nie chcę występować w roli wyroczni, choć swoją instalację zrobiłem sam. Wiem, że ta instalacja jest dość skomplikowana ale to jest cena uzyskania kontroli z możliwością skierowania ciepła w tą część instalacji która nas interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomM05L 27.01.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Czy przy ogrzewaniu domku piecem z podajnikiem na ekogroszek musi być naczynie typu otwartego, czy może być naczynie przeponowe. Proszę o pomoc w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 27.01.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Musi być układ otwarty. Niektórzy robią zamknięty ale jest to niebezpieczne i traktowane jako błąd. Nie rób tego i nie daj sie przekonać. Lepiej dodać inhibitora zapobiegającego korozji grzejników (w układzie otwartym) niż narażać się na zniszczenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomM05L 27.01.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Dzięki piejar. Tak myślałem, tyko czy w układzie otwartym można orurowanie prowadzić w posadzkach. Czy uzyska się jednakową temperaturę na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 28.01.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Pewnie że można. Oczywiście trzeba pamiętać o izolacji termicznej rur żebyś nie miał nieplanowanej podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomM05L 30.01.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 http://www.kostrzewa.com.pl/instrukcja_pellets_plus_150.php piejar! tutaj jest schemat instalacji. Widzę, że obieg zamknięty. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.02.2007 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Nie da się ukryć że są to układy zamknięte. Myślałem że chociaż jakiś wymiennik ... No cóż, podobno jest to niezgodne z "jakąś" normą, a z jaką to pewno znajdziesz gdzieś na forum. Osobiście bym takiego układu nie zrobił bo to niebezpieczne a sensu jakoś nie widzę. Można by powiedzieć że to bombowe układy Trochę zaskakuje że to Kostrzewa bo w sumie firma znana. No i stronkę mają fajną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 07.02.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Rzeczywiście, układy są zamknięte. Zwróćcie uwagę że w polu "Normy...." nie podano żadnej normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomM05L 07.02.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Też mnie to zaskoczyło, bo gość który przerabial gotowy projekt z gazowego (gazu u nas nie ma) na paliwo stałe, też twierdzi, że obieg musi być otwarty. Uważam, że "Kostrzewę" można uznać za dość wiarygodną firmę. Szukam dalej. Dzięki za przejżenie strony. Jeżeli mielibyście coś w tym temacie, to proszę o przekazywanie. Będę śledził tę stronę, a narazie muszę powiększyć wiedzę ogólną z tego tematu.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts