hanka55 22.08.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 http://www.classicroses.co.uk/roses/family/climbers_ramblers_and_scramblers http://www.classicroses.co.uk/gfx/media/home/rosed/drhuey300.jpg Dr Huey Może tu znajdziesz w/g kolorów lub wzrostu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.08.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 http://www.rosefog.us/imagesAtoI/Dortmund.jpg U nas w Polsce najczęsciej w czerwieni z bielią w środku, występuje Dortmund ( przynajmniej ja mam taką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 22.08.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 MOJA RÓŻA!!!! Dr Huey To ona! Dzięki, już nie muszę aparatu pożyczać! Nie, to jednak DORTMUND Doczytalam, porównaam. Na fotkach podobne, ale Dortmund zdecydowanie bardziej prawdopodobny. No i rośnie w górę. Dziękuję!!! Ale trafiaś! Hanka55 - wróżka jakaś? Sliczna róża, rośnie wielka (już ma ponad 3 m), kwitnie od początku lipca caly czas. Wreszcie nie jest anonimowa! Dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 piekna a ja mam do was pytanie co ja mam kupic najpierw sie moze przedstawie bo Wy tu juz po 1000 postow pewnie znacie sie jak lyse konie a ja nowicjusz nazywam sie Lilka stad moj nick Glilka co w wolnym tlumaczeniu znaczy Grudka (moja suka ) i Lilka - mam 27 lat, mieszkam sobie pod Warszawa i obecnie siedze z dziecmi w domu ... i ogrodku. zaczelam swoja przygode z rozami, jakies juz mam - zastale i teraz zamawiam kolejne - wiec chcialam sie poradzic bo na obrazku wszystkie pieknie wygladaja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 podpowiecie jak wkleic zdjecie w profilu i tu na strone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 w tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.08.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witaj, witaj Ogrodniczko ! Zanim zapytasz, wpisz szukane słowo w "szukaj" na górze, wybierz dział Pamiętajcie o ogrodach i poszukaj w wynikach. Większośc tematów już była maglowana i , a jeśli poprzednie odpowiedzi nie wystarczą, nalezy dodac pytanie do starego tematu. Wtedy, z nowym wpisem, stary temat, "wskakuje" na początek forumowych postów A jak wkleić zdjęcia ? To pytanie zadano już 78 razy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74418&highlight=jak+wklei%E6+zdj%EAcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ha ale ja chcialam w profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.08.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 "Odnośnik do zewnętrznego Emblematu: Wpisz adres Emblematu, który chcesz wykorzystać." Tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 z fotosika sie nie uda, sie obrazil na mnie chcialam was podpytac ktore roze warto zamowic z rosarium - bo same opisy nic mi nie mowia, wszystkie "wygladaja" pieknie myslalam o tych z +++ Mary RoseŽ’, o dużych (15 cm), pełnych, różowych, silnie pachnących kwiatach; wysokość krzewów. do 1,5m +++L.D. BraithwaiteŽ duże (15 cm), czerwone kwiaty, powtarza kwitnienie, b. silnie pachnie, wys. do 2m Cottage RoseŽ, o dużych, różowych kwiatach (12 cm), pełnych, pachnących (zapach „starodawnych” róż), wys. 1m, powtarza kwitnienie, kwitnie w maju Golden CelebrationŽ’, o dużych (15 cm), złocistych, b. pełnych kwiatach, odmiana powtarza kwitnienie, b. silnie pachnie, wys. do 2m Graham ThomasŽ’, o kwiatach złotych, pełnych, odmiana powtarza kwitnienie, b. silnie pachnie(!), wys. do 1,5 m +++HeritageŽ’, o pastelowej, lilioworóżowej barwie kwiatów, dużych (15 cm), o bardzo silnym, delikatnie cytrynowym zapachu, wys. 1,2m, odmiana powtarza kwitnienie Abraham DarbyŽ’, o kwiatach różowomorelowych, silnie pachnących, dużych (15 cm) i pełnych, wys. do 2m., odmiana powtarza kwitnienie +++OthelloŽ’, o kwiatach bardzo ciemnoróżowych, pełnych, odmiana powtarza kwitnienie, bardzo silnie pachnie, wysokość krzewów 1 – 1,5m Winchester CathedralŽ’, o dużych (15cm), białych, pełnych, silnie pachnących kwiatach, wysokość krzewów do 1,5m. Odmiana powtarza kwitnienie +++Charles AustinŽ, o dużych (18 cm) morelowozłotych, pełnych kwiatach; bardzo silnie pachnących, wysokości 1,5 m. Odmiana powtarza kwitnienie chcialam na taka rabate rozana w kolo posadzic a na srodku lezak rosnie juz jedna rozowa queen elizabeth i cos tam jeszcze rozowego "na murze" nie mam pojecia co - jasnorozowe i pelne... - chcialam cos dokupic teraz na luk, pergole nad wejscie do domu - cos pachanacego i powtarzajacego najchetniej - myslalam o tym ‘Zephrine Drouhin’ - ale pan z rosarium powiedzial ze to sie na pergole nie nadaje (widac jak sie znam) ‘New Dawn’ nie chce bo mam juz "zastale" w 3 miejscach w ogrodzie... i niby tak pachna a moje malo trza nos przystawic Nozomi ladna? warto? dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 moge pokazac zdjecia z ogrodka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 no i choruje na jakas ciemna (wypatrzylam tuscany w rosarium ale nie ma) do 3 bialych chopinow najlepiej pachnaca bo to zawsze milo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.08.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 moge pokazac zdjecia z ogrodka ? Nie pytaj, tylko wklejaj Tu każdy ma takie samo prawo głosu Przy wyborze róż, z brytyjskiego katalogu, weź pod uwagę, że regionalne nazewnictwo jest inne. Angielski Iceberg, to niemiecka Schneewitchen; amerykańskie Sutter's Gold, to angielski dr Debat, itd., itp Najważniejsze by róza miła żyzną glebę, słońce i półwietrzne stanowisko. Wtedy naprawdę rzadko choruje. A do Chopina ...może Iceberg? jest idealnie, kryształowo biała, albo krzaczasto/pnąca Winchester Cathedral? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 chopina to mi tesciowa kupuje na jesieni bo... jej sie podoba jak odmowie bedzie wojna (topor tymczasowo zakopany) ta moja lista to z rosarium z poznania, te angielskie (naciagnelam meza) wynalazlam na stronie http://www.davidaustinroses.com to ladnie wygladaja, a jak ale czy naprawde warto? othello http://www.davidaustinroses.com/Photos/864.jpg L D Braithwaite (Auscrim) http://www.davidaustinroses.com/Photos/967.jpg tylko co dac za nie na mur szary, cos z malymi rozowymi kwiatkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.08.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 wiecznie zielone tło na szarym murze, czyli hedera helix - bluszcz pospolity A róze Austina, to współczesna klasyka róz romantycznych ( pachnących, podatnych na choroby i tylko raz kwitnących). Róze Austina to zdrowe, pachnące, zazwyczaj pełne lub pomponowe kwiaty, niezbędne w każdym rosarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 bluszcz hedera wyrosnie na poludniowym murze? i przy nim te 2 austina a przed nimi plozace rozowe (jakies?) zolte roze sa beee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 i gdzies tam z boku te chopiny z tylu zeby nie bylo widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 i jeszcze 1 pytanie, czy to sie sprawdzi, mam luk nad schodami jakos 2.5 m i z jednej strony posadzone sa w tym roku 2 clematisy ciemno fioletowe a z 2 bym posadzila roze na drugiej "nodze luku" tylko jakie? w kolo jest duzo lawendy, orlikow, kocimietki i hyzopu - wszystko nowe w tym roku tworzone wiec nie duzo widac - postaram sie pokazac cos. http://images30.fotosik.pl/41/f1a1517128eda960.jpg z tylu za psem jest miejsce na roze pod murem a tutaj nad schodami obok tarasu ma byc luk, wlasnie sie "kratka" maluje http://images28.fotosik.pl/41/1f1bdce818b26a29.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.08.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 widac kawalek klematisow i prowizoryczna kratke bo mi Gizunia wszystko szybko wyrywala :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 23.08.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 glilka Witaj. Jesli chcesz cos niewielkiego dopisac, to nie musisz tworzyc nowego posta. Klikij na Żmień po prawej stronie i otworzy Ci się Twoj juz istniejący post. Możesz dopisać. To pomaga utrzymać pewien porządek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts