Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam róż

Evita

Recommended Posts

Róże, to królowe słońca :D

Wybarwienie i zapach zalezy minn.od ilości składników odżywczych ( gnoju) i nasłonecznienia.

Jeśli kupisz dwuoczkowego "rzęcha" na centymetrowej grubości pniu, to i tak jest szansa na piękny okaz za...3-5 lat :D Nalezy tylko dobrze o nią zadbać, ciąć przepisowo, by zagęścić koronę, wzmacniać pień ( palikiem, nawozami potasowymi), pamietac o osłanianiu na zimię, etc.

Jesli kupisz materiał w I klasie, to efekt uzyskasz wcześniej.

Ergo - wszystko zależy od umiejętności ogrodnika :lol:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Pełnia zimy za oknem a ja rozpracowuję róże okrywowe mysląc juz o wiośnie

Szczególnie interesują mnie odmiany o różowych lub białych kwiatach

Niestety bardzo mało zdjęć w necie,a jak już to pojedynczy kwiat a nie całe rośliny

Może ktos juz uprawia takowe i mógłby podrzucic fotki..bedę zobowiązana

Pozdrawiam

poszukaj linków w tym wątku.

• 1 month później...

Wiam wszystkich,

Ja tu po poradę - jak zwykle ...

Otóż mamy zimę, ostatnio nawet był mróz, a moja róża (jeden okaz, Dorothy Perkins), chyba zapomniała przekwitnąć. Nadal ma 3 kiście pięknych kwiatów i pąki (które już pewnie nie zakwitną). Ja się martwię, że jej sie coś przestawiło, że wymarznie przez to kwitnienie i w ogóle co to ma być. Potem w lecie nie bedzie chciała kwitnąć. Mam jej jakoś wytłumaczyć, żeby udała się na spoczynek? (tylko żeby się nie obraziła). Podpowiedzcie, proszę.

Nie przejmuj się Evito !

Mieszkasz w "ciepłym kraju" więc i rośliny nie widzą potrzeby, by kończyć wegetację i zasypiać na zimę. W cieplejszym niż nasz klimacie, kwitną rzutami przez cały rok :D

A tak poza nawiasem, patrząc na śnieg za oknem, jeszcze raz spojrzałam na datę Twego postu, czy aby nie jesiennego :lol:

Niesamowite - u nas 30 cm od listopada, mrozy tęgie, rano- śniezyca, a u Ciebie - kwitnąca róża....

Ech, tylko pozazdrościć szczęśliwości ! :p

A u nas nie ma ani jednego liścia na drzewach. Nawet kaczki szukają przerębli, by złapać jakąś rybkę....

http://images33.fotosik.pl/101/aa57bc053a2d00d5.jpg

zdjęcie z wczoraj :D

Zima skuła i rzeki i lasy. Halny przywiał parę dni z plusową temperaturą i jak napominał Mirek- to najgorszy okres ocieplenia dla śpiących roślin ( nie opatulone/ nie pomalowane pnie, doznają uszkodzeń słonecznych).

I gdziez mi tu marzyć o kwitnących różach ? :wink:

• 2 weeks później...

http://www.allegro.pl/item299864778_roza_pnaca_new_dawn_roze_producent_i_gat_.html

Na allegro pokazały się już New Dawn - za grosze.

Polecam, sprawdzona szkółka, wielokrotnie kupowałam i zawsze dostawałam duże krzewy w I gatunku !

Widzę zresztą, że P. Bogusław wkleił nawet do aukcji moje zdjęcie, nieco okrojone :lol:

http://images1.fotosik.pl/186/92a0e180541a0c05.jpg

i jeszcze jeden adres sprzedaży wysyłkowej :

http://www.rmgzdun.republika.pl/

Ja, swoje 4 szt.New Dawn, wsadzę do dużej donicy, zasypię ziemią i postawię w zimnej piwnicy. Niech sobie pośpią do wiosny :D

jeśli jesteś z ciepłych krajów, czyli z Polski centralnej, to mozna je swobodnie zadołować w ogrodzie, a rozsadzić na miejsce stałe wiosną. :D

Hiihihiiiii, przyszły pocztą New Dawn - pięęęęęęęękne, szczepione i po 4,99zł/ szt .

Faktycznie I gatunek z 5-8 gałązkami, mocnym systemem korzeniowym, przycięte i...z nabrzmiałymi pączkami liściowymi.Widać, że z " ciepłych krajów centralnej Polski" :D

Całe szczęscie, że u sąsiadów jest nie do końca zamarzniety kompostownik, więc udało mi się odkuć troche zmarzliny, wydobyć ziemię i wsadzić maluchy do donic. Po 2 szt, na każdą 20l donice produjcyjną. Teraz otulone włókniną stoją pod ścianą w bezwietrznym miejscu, jak przyjdzie znów mróz - pójdą do piwnicy.

A na wiosnę...do ziemi koło kompostnika, w cienistym i wietrznym miejscu.

A latem...buuuuurza kwiatów :lol: :lol: :lol: