hanka55 30.01.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Nasyćmy oczęta tysiącami róż : http://www.photomazza.com/spip/article.php3?id_article=111 a takie, mocno pachnące odmiany zamówiłam w rosarium. com.pl u P. dr Choduna R. rugosa 'Blanc Double de Coubert' Rosa alba Maxima Cardinal de Richelieu Jacques Cartier http://www.hodnik.com/catalog/images/ROSA%20JACQUES%20CARTIER.JPG www.hodnik.com Thérese Bougnet Mme Plantier Rose du Roi Alchymist Tuscany http://www.shootgardening.co.uk/uploaded/images/plant_rosa___tuscany_superb___thumb_48.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julka21 01.02.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Piękna róża,marzenie.Ja też chciałam zamówic róże u p.Choduna,ale na stronie szkółki róż jest informacja o zmianie adresu e mail i teraz nie wiem który jest aktualny :[email protected] czy [email protected].? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 01.02.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Tak,[email protected], ale najwygodniej zadzwonić do Niego . Miły pan )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julka21 01.02.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Masz rację Haniu,to bardzo miły człowiek,zawsze dobrze doradzi,ale nie wiem czy nie za wcześnie dzwonic aby złożyc zamówienie wszak do wiosny daleko, a tak wyślę e-maila i zamówienie już będzie złożone. Haniu powiedz coś więcej o tej róży ze zdjęcia,to prawdziwe cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 01.02.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 julko21, popatrz zatem na Rosa alba Maxima http://www.dkimages.com/discover/previews/785/896733.JPG http://www.dkimages.com i inne tu: http://woodlandrosegarden.netfirms.com/list_photos2.htm Tuscany: Rosa gallica, ok.1597r, zwana także Old Velvet Rose Silny, rozłożysty krzew, ok. 1,2m wzrosty, nie powtarza, pachnącam kwiat półpełny, ciemnoaksamitny, z zółtymi pręcikami silnie kontrastującymi z połatkami od ciemnejwiśni do karminowej czerni. Dobra na trudne, wietrzne warunki i złe gleby. Toleruje zacieńienie ( jest wtedy ciemniejsza i płatki nie blakną). I takie odmiany starałam się wybrać w te nasze paskudne góry A zamawiać trzeba teraz , bo " zaklepujesz" sobie krzewy, które z chłodni wyjadą do nas dopiero w marcu. Potem w sezonie, będa kupowali hurtownicy i niewiele już zostanie dla takich małych detalistów, jak my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julka21 01.02.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Dziękuje za rade zaraz napisze zamówienie,aby w tym roku miec r.westerland,zephrin drouhin imoże jeszcze zamówie r.maxima nie mogę sie oprzec co prawda ogród nie z gumy gdzieś ją wcisne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 03.02.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 a takie, mocno pachnące odmiany zamówiłam w rosarium. com.pl u P. dr Choduna To te naprawde chyba pod łóżko pójdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Kochanie, na razie martwię sie o wczorajsze zakupu, zostawione pod włókniną w ogrodzie. Teraz jest już -8C, a one z tunelu foliowego były Róże "przyjdą" dopiero w marcu, więc jeszcze mam nadzieję na ocieplenie. A majtałasy pancerne - już szykuję, hihihihihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdeczka66 04.02.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 witajcie dziewczyny, sory, ze w wątku o różach, ale przy okazji może,któraś wie jak po polsku się zwie Berberidopsis corallina[/b] zobaczyłam to cudo w The English Garden february 2007 niestety nic w ząb nie przeczytam, tylko obglądne obrazki gdzie to kupić?? jak rośnie?? ratujcie????????? jak pielęgnować róże wyhodowane z gałązek innych róż, cud nad cudami te gałązki na wiosnę wypuściły listki a w sezonie kwitły, skąd wiedzieć jak się zwą? czy można ciąć i traktować jak wasze ze szkółek, są piękne dostałam je od dzieci na koniec roku szkolnego, ukorzeniłam i są, cud, robiłam to pierwszy raz w życiu? pozdrawiam Hanię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 04.02.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 u mnie tuscany juz rosnie nie moge sie jej doczekac! nastepne zakupy pewnie na jesieni bo teraz wszystkie fundusze odkladam na psie przyzady fryzjerskie jak ja juz bym chciala wiosne co macie posadzone w okolicy roz? zeby od dolu bylo ciekawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 04.02.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 No właśnie !!!Co na ziemi ? trawa, kora, kamyczki, nic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.02.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Zosiu- przekompostowana kora 5 cm, jest optymalna glilka - TUSCANY ?!?!??!....... , oj, Ty się doczekasz, przejadę przez pół Polski , jak jej nie dostanę od dr Choduna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 04.02.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dzięki Hanka Taka z castoramy jest przekompostowana ? Właśnie się dowiedziałam ze coś takiego istnieje Pocieszcie mnie, że mimo mojego zupełnego braku doświadczenia ogrodniczego - uda mi się stworzyć ogród różany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 04.02.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Zosiu- przekompostowana kora 5 cm, jest optymalna glilka - TUSCANY ?!?!??!....... , oj, Ty się doczekasz, przejadę przez pół Polski , jak jej nie dostanę od dr Choduna tia... no rosnie obok Rose Mary angielskiej przeciez sie chwalilam na jesieni u mnie kora, taka sama wszedzie, ale bym tam cos zielonego wrzucila? trzmieline? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.02.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 albo barwinka, albo paprocie, ale przynajmniej 50 cm od pni róż. Bo popalisz płożące, sypiąc nawozy pod róże Aaaa najlepszy skład pod róze ma nawóz do pomidowrów, duzo P i K, mało azotu. Przecież nam potrzebne są ładne kwiaty, a nie zaazotowane liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 04.02.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ja myslalam o clematisie zeby sie na dole plozyl ale nie wiem czy nie zarosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 04.02.2008 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Aaaa najlepszy skład pod róze ma nawóz do pomidowrów, duzo P i K, mało azotu. Przecież nam potrzebne są ładne kwiaty, a nie zaazotowane liście Haniu, mozesz to rozwinąć? Co to za nawóz - można to kupić? Przy okazji się pochwalę, ze dzis zaczęłam pierwsze wiosenne porzadki w ogrodzie. Wygrabiłam trochę starych liści i igieł sosnowych - ziemia w moich okolicach w ogóle nie jest zamarznięta. Już się nie mogę doczekać wiosny. Niestety, przy okazji porzadków stwierdzilam też, że nasz nowy pies nie jest jednak ideałem (jak każdy mężczyzna...) - upodobał sobie właśnie 2 róże pnące do zakopywania pod nimi wyjatkowo cennych gnatów. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.02.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Evito, już tłumaczę: Skład procentowy azofoski wynosi: NPK 13,6- 1,9- 16 + dodatki mikroelementów 2,7% magnezu, 0,18% miedzi, 0045% cynku, 0,27% manganu, 0045% boru,NAWÓZ MINERALNY DO POMIDORÓW - NPK - 12,3 - 10 - 16 + 2,6 Ca Róza lubi zrównoważone nawożenie. Obornik dostrarcza głownie azotu, nawozy sztuczne są zróznicowane i np. mieszanki zawierają także mikroelementy. Tak pokrótce: Azot - daje ładne liście, potas wzmacnia łodygi i korzenie, a fosfor wpływa na kwitnienie. A więcej potasu jest w nawozie do pomidorów i jest on lepiej zbilansowany (dla róż) niż azofoska:). Anglicy ( buczacki) polecają mączkę rogową, która czasami bywa w sklepach . Tu można sobie poogladac składy róznych nawozów organicznych:http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Nawożenie/Nawozy glilko, myślisz o bylinowym czy o pnącym ( lubi wapienną glebę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 04.02.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dziękuję, Haniu. Ciągle się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.02.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ja, też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts