annko 27.03.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Zamówiłam i czekam teraz spokojnie i planuje gdzie sadzić. Mam jeszcze zadołowana część od p Choduna, bo pieruński snieg przyszedł To fajowsko Gosiu ,czuję tutaj to bicie serca przyśpieszone mogę ręczyć są solidni jak to szwabensy.Oczywiście nie przyjdą Ci tak szybko jak od p. Choduna ale wkońcu przyjdą i będzie ok .Jeśli można spytać ,ile ich zamówiłaś? Jak jest tak zimno to moze jeszcze coś zamowię u p.Choduna może coś angielskiego jeszcze ech Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 28.03.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 http://images32.fotosik.pl/134/06a0f6401cd02f60.jpg Pamiętacie moją biedną, ratowaną rózę? (Rosarium U.) Po przycięciu, jak radziliście, stała sobie na dworze, obok Excelsy. Wczoraj zaglądałam do niej i odkryłam pąki wybijające z dołu (między tymi dwoma głównymi pędami), oraz kilka budzących się oczek na pędach. Super, zapawiada się, że wyładnieje Bardzo wam dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.03.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Domiś, dodaj jej ziemi, by przykryć miejsce szczepienia ( tą bulwę , z której wychodzą pędy ona powinna być 3-5 cm pod ziemią) )) Brawo ogrodniczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 28.03.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Brawo to dla was, Haniu A bulwę przykryję, ale dopiero po przesadzeniu na docelowe miejsce, na razie jest trochę za wysoko w donicy, chociaż dołożyłam jej właśnie obornika i przykryłam ziemią, więc jest już na równi z "bulwą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.03.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Ale masz szczęsliwą różę ! Moje marzą o oborniku, a w tym roku jeszcze nie znalazłam chętnego do sprzdaży gnoju. Cenny się zrobił i jedyne co słyszę, to : NIE SPRZEDAM! A po oborniku, róże nie chorują na czarną plamistość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 28.03.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Dziękuję o WIELKIE za rady. Różyczki zadołowane, te co się dały (nie miały dłuuuugich kozioni) nawet w doniczkach. Nie wiem czy będzie mróz więc profilaktycznie przykryłam nawet kartonami. Teraz mam pytanie. Wiem że to trochę za późno, ale czy mogę jeszcze grządkę na której mają rosnąć docelowo przekopać teraz z obornikiem? Przypominam, że przewidywane sadzenie za ok. 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 28.03.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 jeśli od krów to możesz, innego nigdy nie stosowałam to nie wiem Ja różom tak przygotowuję ziemię: ok 1/3 ziemi rodzimej 1/3 obornika 1/3 igieł spod sosen razem z darnią. Mieszam wszystko, kopię duży dół, większy niż książkowo i wrzucam trochę gliny na dno bo mam bardzo przepuszczalną ziemię. Nie kupuję kory i gotowej ziemi bo się pare razy nacięłam. Ściółkuję też igliwiem, nie krzyczeć z mojego lasu. Nigdy też nie spaliłam żadnej rośliny świeżym obornikiem od krów. Nie daję żadnego sztucznego nawozu przez pierwszy rok bo i tak te róże pewnie pędzone i sporo tego jeszcze mają. To mój zdroworozsądkowy sposób Zrób sobie już teraz kompostownik i kup pHmetr Chętnie też posłucham uwag ogrodników czy to dobry sposób, w każdym razie moje róże sobie chwalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.03.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Obornik niech sobie poczeka w kompostowniku na jesień. Teraz ważne jest aby przez parę miesięcy róze się dobrze ukorzeniły. Ja dostaną nawozu i to obornika, mogą Ci wymarznąć w zimie i chorować. To rewelacyjny nawóz ale dla już ukorzenionych dobrze, roślin. Jeśli bardzo chcesz, to można starą metodą, zrobić głeboki dołek, dac łopatę obornika, potem 2-3 łopaty ziemi i dopiero sadzić różę. Gdy rozwinie korzenie, będzie miała już całkiem rozłożone, miękkie papu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 29.03.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 chcialabym w tym roku posadzic kilka roz w ogrodzie - marza mi sie takie z drobnymi kwiatamiporadzcie prosze - jaka odmiana lubi miejsce sloneczne, bez cienia?co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 29.03.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Dzięki za rady. Co do kompostownika to nie wiem czy ma on u mnie sens bo ogród będzie prawie bez obsługowy. Na całości leży mata szkółkarska przysypana żwirkiem więc chwastów nie przewiduję, trawnika będzie ok. 20m2, więc też nie za wiele. Można leżeć i kwitnąć . Obornik kupiłam w workach, ale zaglądałam i rzeczywiście, jak zapewniał sprzedawca samo g**** bo kiedyś kupiłam słomę o nazwie obornik. Zrobię tak jak podpowiada Hania, duuuży dołek, kupa na dno, ziemia i roślinka. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.03.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Natko, bezkonkurencyjna jest The Fairy Meillanda i jej odmiany mające w nazwie Fairy. Sa na allegro.Podobnie, az do mrozów kwitnie Heideltraum, ale jest półpełna w kolorze czerwieni i amarantu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 29.03.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Natko, bezkonkurencyjna jest The Fairy Meillanda i jej odmiany mające w nazwie Fairy. Sa na allegro. Podobnie, az do mrozów kwitnie Heideltraum, ale jest półpełna w kolorze czerwieni i amarantu. dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annko 29.03.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Ja za sporą kupkę obornika z taką rorzutnika wydałam 50zł. Dobrze że wiejscy są gotowi , by zawsze sprzedać .teraz kupka jest o połowę mniejsza ale za to dobrze przerobiona .Haniu, może w okolicznych wioskach ,spytaj o kogoś kto ma więcej krówek to chętnie sprzeda nawet z dowozem tyle żeby nie wymyślił jakiejś ceny z kosmosu !? Wyczytałam gdzieś że róże nawozi się obornikiem co 2,3 lata a nie co roku ,czy to prawda ? Ciekawe jest to jak każdy innaczej komponuje ziemię ,ja kopię duży , na spód kupę wyżej kompost, trochę ziemi do róż ,trochę rodzimej ,bo beznadziejna ,troszkę gliny i żeby była pulchna to też grubego piasku ale tego najmniej wszysko mieszam i do dołka .Ludzie mają różne sposoby ,słyszałam nawet o skórkach banana na spód jako cenne źródło magnezu i potasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 29.03.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Zamówiłam i czekam teraz spokojnie i planuje gdzie sadzić. Mam jeszcze zadołowana część od p Choduna, bo pieruński snieg przyszedł To fajowsko Gosiu ,czuję tutaj to bicie serca przyśpieszone mogę ręczyć są solidni jak to szwabensy.Oczywiście nie przyjdą Ci tak szybko jak od p. Choduna ale wkońcu przyjdą i będzie ok .Jeśli można spytać ,ile ich zamówiłaś? Jak jest tak zimno to moze jeszcze coś zamowię u p.Choduna może coś angielskiego jeszcze ech Pozdro Ja zamówiłam Bobbiego 2razy, bo mam do wsadzenia jeszcze chyba z 6 od pana Choduna. Czekam na polepsznie pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 29.03.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Może wiecie (na pewno wiecie) czy istnieje jakaś inna nazwa róży Gruss an Aachen? Może jakiś polski odpowiednik lub coś zbliżonego. Bardzo, bardzo mi się podoba i żadna inna nie chce mi pasować jako najniższa pozycja na różowo-biało-różowej rabacie. Tą znalazłam w Leksykonie Daumonta, ale tam nazwy jakieś z kosmosu, a podstawowych naszych (Waszych) sprawdzonych to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.03.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Podobnie cieniowaną jest Peace Meillanda, można ją kupić jako Madamme A. Meilland na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lia 29.03.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Dziewczyny, po ostatnim ochłodzeniu bałam się, że nowo posadzone róże przemarzną. Codziennie okrywałam ich włókniną , lub donicami. było trochę z tym zabawy, ale nie zginęły. Chyba trochę za wcześnie ich posadziłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.03.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Je, można sadzić na przedwiośniu, gdy gleba jest rozmarznięta, ale wtedy kopcuje się je, na 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lia 29.03.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Ta kopcowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.03.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Może wiecie (na pewno wiecie) czy istnieje jakaś inna nazwa róży Gruss an Aachen? Może jakiś polski odpowiednik lub coś zbliżonego. Bardzo, bardzo mi się podoba i żadna inna nie chce mi pasować jako najniższa pozycja na różowo-biało-różowej rabacie. Tą znalazłam w Leksykonie Daumonta, ale tam nazwy jakieś z kosmosu, a podstawowych naszych (Waszych) sprawdzonych to nie ma. Skoro rabata ma być w tonacji biało- rózowej, to zdecydowałabym się raczej na The Fairy, która kwitnie masą pełnych biało- różowych kwiatów. http://www.liferoses.com/catalog/LifeRoses%20TheFairy.jpg http://www.liferoses.com/catalog/LifeRoses%20TheFairy.jpg Nie pachnie, ale kopce tych róż, sa zdrowe i bujnie kwietne. I co najwazniejsze, nie wpadają w zółcienie jak Gruus czy Peace. http://www.antiqueroseemporium.com/rose-2012.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts