Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam róż

Evita

Recommended Posts

Zadałam pytanie ale rozumie, ze odpowiedzi już były na te tematy wcześniej. Poczytam dokładniej. :oops:

Do tej pory na działce rosły róże od przypadku. Ktoś posadził, same rosły, wymarzaly, dosadzalismy jakieś i tak się to kręciło. Teraz, gdy już mieszkamy mam ochtę na zgromadzenie w jednym miejscu ładnych róż. Pole do popisu mam spore więc nie mam ograniczeń.

Zaczęłam od róż pnących. Kupiłam w tym roku 30 czerwoną, różową i żółtą. Zakwitły i.... nic. Na początku stały w miejscu ale teraz widzę nowe listki i nowe pędy. Chyba sie przyjęły. Moze to lepiej ze nie kwitna, niech się lepiej ukorzenią. :roll: Liczę na nie bardzo w przyszłym roku. Mam na działce jedną różę pnącą białą. Kwitnie cale lato jak szalona. Jest duża. Niestety w złym miejscu rośnie-w sadzie, pod drzewami. Szkoda jej tam bo zasługuje na dobra ekspozycję. Ale boję się ją ruszać, przesadzać. Chyba poprostu dokupię drugą białą w inne miejce.

To tyle moich rozterek różanych. To piękne kwiaty. Bardzo mnie cieszy ich widok. Ale nie wiem, czy bede umiała o nie odpowiednio zadbać. Boje się, że coś zawalę i troche się waham czy się za to zabierać :roll:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1) Róż nie tnie się na zimę.

Rany po cięciu lepiej goją się podczas wzmożonej wegetacji, na wiosnę.

Jesienne cięcie, to otwarta droga dla chorób grzybowych i osłabienie sprzyjające wymarzaniu.

2) Jesli gleba lekka, to można sadzić jesienią, jeśli ciężka, zimna ( gliniasto-ilasta), to lepiej sadzić wiosną.

3) Jesli musisz przesadzać, to warto to zrobić po kwitnieniu, gdy opadna jz liście lub wczesną wiosną ( wtedy przycinasz i korzenie, i koronę).

Dziękuję za rady :lol: Ziemia jest lekka wiec jeśli tylko zdążę to może w tym roku jeszcze założę rabatę.

Na Allegro jest kilku sprzedawców sadzonek róż z mojej okolicy. CHyba do nich podjadę bo bez sensu wydaje sie byc kupowanie przez sieć i narażanie się na uszkodzenia w przesylce :roll:

Wiosną pokazywałam żółto-różowe cudo, które kupiłam na allegro jako Rosarium Uetersen :roll: . Reklamowałam i dzisiaj otrzymałam przesyłkę z różami, mam nadzieję właściwymi :)

Tylko mam problem, sadzonka / kopana / ma delikatne korzonki, zielone pędy 50-60cm i liście. Chyba za wcześnie została wykopana. Co teraz? Czy po posadzeniu przyciąć pędy?

Przeczytawszy powyższy post Hanki, chyba nic nie bądę cięła, posadzę, obsypię ziemią, później pędy okryję przed mrozem. Co myślicie?

Sonika, z tego co wiem, obornikiem nie nawozimy jesienią, gdyż zawiera azot. Można z niego zrobić osłaniajace kopce, ale tak zeby nie dotykał łodyg /zobacz posty Hanki/.

Pozdrawiam

A jak z nawożeniem róż?

Kupiłam obornik i nie wiem czy rozsypać teraz, czy czekać do wiosny?

Jak robicie?

Tak, jak mądrze radzą dziewczęta :p

Przekompostowany obornik dopiero, gdy glebę zetnie mróz i to tak, aby nie dotykał róży.

Albo przedwiośniem, gdy śnieg jeszcze leży ale już, za moment stopnieje.

Wtedy woda, wraz z substancjami organicznymi, zostanie wprowadzona do gleby.

Potem, gdy zrobi się cieplej, można resztki obornika płytko przykryc ziemią, żeby bakterie i dżdżownice miały co jeść :wink: i zmieniały słomę i g*** w próchnicę.

Róże od flash500 z allegro

RADOŚĆ - ogromna !!!

Piękna DUŻA, DWULETNIA ROŚLINA w klasie EXTRA !

z przerośnietą bryłą korzeniową i kilkoma grubymi pędami .

Doskonałe zabezpieczenie! i błyskawiczna dostawa w 48h.

Opis odmiany i koloru na każdej, ometkowanej roślinie.

Wilgotne korzenie, róże zbandowane i zapakowane luźno w czarną folię,

zawinięte w drugą, mocna folię, nie wypuszczającą wilgoci,

potem karton i na wierzch elegancki papier.

Starannie, efektownie, profesjonalnie.

Mogę Wam polecić z czystym sumieniem.

http://img115.imageshack.us/img115/5927/pa113493wd7.jpg

http://img115.imageshack.us/img115/1232/pa113494ma6.jpg

http://img115.imageshack.us/img115/5053/pa113495vy7.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/5289/pa113496ia3.jpg

No dobra, kupiłam 10 szadzonek :o Jutro przygotuje dołki i wezme się za rabatę.

Wykopać dołek, na dno dać obornik z dobrą ziemią, potem ziemia i róża. Podlać. Tak? Na zimę przykryć je czymś ale nie mam pojecia co jest najlepsze do przykrycia. :roll:

No dobra, kupiłam 10 szadzonek :o Jutro przygotuje dołki i wezme się za rabatę.

Wykopać dołek, na dno dać obornik z dobrą ziemią, potem ziemia i róża. Podlać. Tak? Na zimę przykryć je czymś ale nie mam pojecia co jest najlepsze do przykrycia. :roll:

Ja prykrywam gałązkami świerkowymi, a róże pienne górą obwiązuję agrowłókniną, a dołem też daję gałązki (w okolicach 01.11. mozna kupić wielkie gałęzie za parę złotych).

Kupiłam dzis także Sympatie w Praktikerze. :lol: Mam nadzieję, że sie przyjmie :roll:

Z gałązkami nie będzie problemu bo ja przy lesie mieszkam i wystaczy iśc na wycinkę jak czyszczą las pod nasadzenia i można pół wozu przywieść :lol: Dziekuję za informację :lol:

Haniu :D

Jakz postępujesz teraz z otrzymanymi różami?

moczysz ?

dziękuje zielona

Zawsze moczę nagokorzeniowe, by wszystkie tkanki dobrze wypełniły wodą.

Wtedy łatwiej startują, bo zanim korzenie włośnikowe odbudują się w nowym miejscu, róża ma zapas wody na te kilka, kilkanaście dni.

Dlatego najlepije namoczyć je całe 12-24h i dopiero później sadzić.

Te, pokazane wyżej, kupione do flasha500, były w tak idealnym stanie,

że moczenie nie było im potrzebne, ale...musiały postać w wodzie, bo lało. :lol:

Odnośnie zabezpieczania piennych, najłatwiej jest wykorzystać piankowe osłony hydrauliczne, za 2zł/ m. :lol:

http://images31.fotosik.pl/367/6cbdbac7ae044a54.jpg

Zresztą, inne młode drzewka, przez pierwsze zimy, też w ten sposób skutecznie udało mi się osłonić.

Bo - 30C dla centymetrowego pnia, to nie lada wyzwanie :wink: .

Różne róże posadziłam na jesieni w ubiegłym roku i wiosną tego roku . Razem

jest tego ok 60 szt. Wszystko było dobrze tj. pieknie rosły, kwitły cały czas do

połowy sierpnia. Potem mączniak i plamistość liści tak zaatakoway krzewy,że nie mogę sobie poradzić. Stosowałam topsin i amistar. Ale to chyba nie ma już sensu. Liście opadły, szczególnie na rumbie. Inne jakoś się trzymają, ale pięknie nie wyglądają. Chyba odpuszczę teraz, za to trzeba będzie coś z tym zrobić wiosną. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Mietka

Droga Mietko

Sadzac po tym że nasze posty pozostają bez odpowiedzi nalezy przypuszczać ,że specjalistki od róz zamiast siedziec w necie i odpowiadać na pytania ,biegaja po sklepach giełdach ogrodniczych i kupuja róze :lol:

Sama zresztą nie mogłam sie oprzec ;kupiłam rose de resiht(jako pnąca liliowa :o ) oraz parade....czy ktos ma?-czy dobrze rosną??

Wybacz ,że sie osmiele odpowiedziec bo specjalistką nie jestem

Ja bym przed okryciem na zime spryskała Decisem..i zaczekała co bedzie na wiosne

Ale zaczekaj moze Hanka 55 zajrzy na ten wątek i cos mądrzejszego wymysli

Odnośnie pytania nat - mam 2 parade, pięknie rośnie i nie miałam z nią kłopotów:D

Dzisiaj natomiast kupiłam długo poszukiwaną różę herbatnią Charles de Gaulle :D :D :D :D :D , a ponadto Westerland, Rhapsody in Blue, Biedermeier, Reines des Violettes, angielkę Warwick Castle, Bonica, Peace, Pink Peace, Coronado, angielską Queen of Sweden. Poprawiło mi to humor na najbliższe deszczowe dni :D :D .