duduś 03.03.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Proszę o poradę która róże pnąca jest bardziej godna zainteresowania; Red Eden Rose ® czy może Climbing Rose Red SYMPATIE ( Sympatia)??? Chodzi mi gł.o wygląd ( no chyba że któraś jest b. chorowita) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 03.03.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Proszę o poradę która róże pnąca jest bardziej godna zainteresowania; Red Eden Rose ® czy może Climbing Rose Red SYMPATIE ( Sympatia)??? Chodzi mi gł.o wygląd ( no chyba że któraś jest b. chorowita) wszystkie piękne, ale jeśli miałabym wybrać jedną, to byłaby to Red Eden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.03.2010 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ja mam znowu laikowe pytanie ; do kiedy najpóżniej można posadzić róże ? ( ale żeby jeszcze zakwitły latem) Mam trochę za świeże koński obornik i nie chcę im zaszkodzić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 04.03.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ja mam znowu laikowe pytanie ; do kiedy najpóżniej można posadzić róże ? ( ale żeby jeszcze zakwitły latem) Mam trochę za świeże koński obornik i nie chcę im zaszkodzić .. Doniczkowane przez cały sezon, a gołokorzeniowe najlepiej marzec- do połowy kwietnia, a później dopiero jesienią Duduś, sporo na ten temat mozna znaleźć w Internecie - wystarczy wygooglować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 22.03.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Wczoraj zamówiłam w rosarium róże co by w święta sadzić. Już nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 22.03.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ja też zamówiłam w Szkółce ROSARIUM róże co by po świętach sadzić jarkotowa - pochwal się co zamówiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 29.03.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 W sobotę zrobiłam porządek z różami. To co było okopczykowane jest zielone. Powyżej zmarzło. Poobcinałam, nakarmiłam kompostem. W niedzielę było widać, że róże "się puszczają" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 30.03.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam Ja za waszą namową zamówiłam w Rosarium róże wyszło mi chyba ze 200 zł Jeszcze bym więcej zamówiła ale mój małż mnie powstrzymał. Mają stare odmiany, których szukam m.in. zamówiłam Louise Odier. W przyszłym roku na pewno kupię Zephirine Drouhin. Może ktoś z was ja posiada i może coś na jej temat powiedzieć? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 05.04.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Czy ktoś potrafi rozpoznać ze zdjęcia czy to jest rosarium uetersen? A pozostałe róże tego sprzedawcy? New Dawn, the fairy ? Chciałabym je zamówić, proszę o radę.http://www.allegro.pl/item981915786_roza_roze_pnace_rosarium_uentersen.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 07.04.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 witam,ja mam kilka krzaków róży okrywowej Fairy Dance. Na zimę zabezpieczyłam, ale i tak mocno wymarzły. Rok temu było podobnie. Wycięłam martwe pędy i pięknie odbiły. Pięknie i obficie kwitły. Zastanawiam się nad jednym - jak będą mi co roku przemarzać i rosnąć prawie od zera to nigdy nie doczekam żeby cokolwiek okryły. Jak Wam się udaje prowadzić róże okrywowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 07.04.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 witam Moim skromnym zdaniem to jest Rosarium Uetersen. Ale poczekajmy na rozpoznanie przez nasze specjalistki. Ms. trochę mnie zasmuciłaś bo ja właśnie kupiłam róże okrywowe i szkoda ,że tak przemarzają. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 13.04.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Czy ktoś potrafi rozpoznać ze zdjęcia czy to jest rosarium uetersen? A pozostałe róże tego sprzedawcy? New Dawn, the fairy ? Chciałabym je zamówić, proszę o radę. http://www.allegro.pl/item981915786_roza_roze_pnace_rosarium_uentersen.html Ze zdjęć wynika, że to są te odmiany o których mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.04.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 podepnę się pod te różemam miejsce przy tarasie (taras mam wysok i na 1.5 m) między dwiema tujami gold, od południowego zachodu. Chcę tam posadzić różę, żeby dziurę wypałniła, pięła się do góry, ozdobiła taras. Zrobię jej podpory. Ma być: wysoka, rozkrzewiona, z dużą ilością kwiatów, długo kwitnąca, łatwa w hodowli i dostępna najlepiej u Ptaka. Ma ktoś pomysł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 13.04.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Ma być: wysoka, rozkrzewiona, z dużą ilością kwiatów, długo kwitnąca, łatwa w hodowli i dostępna najlepiej u Ptaka. Ma ktoś pomysł ?? Mam pnącą Compassion od dr Choduna: http://www.rosarium.com.pl/k/?id=220/Compassion Może kiedyś będzie tak wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.04.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) no, wszystko się u niej zgadza Rozumiem, że mogę zamówić przez internet.. ale na tej stronie nie ma ani słowa o cenach na 2010. Jak mam kupować, jak nie wiem, za ile? Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 13.04.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Ewo, napisz do nich maila i poproś o ofertę, przyślą od ręki. W ofercie znajdziesz dużo innych róż, których nie ma opisanych na ich stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 13.04.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 no, wszystko się u niej zgadza Rozumiem, że mogę zamówić przez internet.. ale na tej stronie nie ma ani słowa o cenach na 2010. Jak mam kupować, jak nie wiem, za ile? Mam od Choduna cenniki zeszłoroczne, ale ten durnowaty skrypt nie przyjmuje załączników w kompresji rar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 14.04.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam, jestem na razie laiczką w sprawach róż (nie tylko zresztą) - raz miałam jedną w szeregowcowym ogródku i było mi szkoda ciąć, więc "lekko zdziczała". Dostałam i posadziłam w święta 6 sporych krzaków róż, nie mam pojęcia jakiej odmiany, może jak zakwitną uda się rozpoznać, duże dużych kwiatów. Siostra przemeblowuje mały ogródek, odziedziczony po poprzednich właścicielach, to pewnie stare odmiany, mają co najmniej 10 lat. Niestety nie posadziłam ich w docelowym miejscu, bo sprawa wynikła nagle i właściwie mamy głównie chaszcze i tylko jedną rabatę, więc pewnie za rok będę zmuszona je przenieść i wierzę, że to przeżyją Będę szukać też róży pnącej, herbacianej, mocno pachnącej, jak najłatwiejszej w hodowli. Polećcie jakąś proszę, na jesień powinnam mieć już miejsce na tę właściwą różaną rabatę. Zainteresował mnie bardzo wspomniany oprysk czosnkowy na mszyce, mogę prosić o "przepis", jeżeli był w wątku wcześniej, to przepraszam, ale nie zdążyłam się jeszcze doczytać, na razie zakładam kajet na praktyczne wskazówki i porady ogrodowe . pozdrawiam serdecznie Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 15.04.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Zainteresował mnie bardzo wspomniany oprysk czosnkowy na mszyce, mogę prosić o "przepis", jeżeli był w wątku wcześniej, to przepraszam, ale nie zdążyłam się jeszcze doczytać, na razie zakładam kajet na praktyczne wskazówki i porady ogrodowe . pozdrawiam serdecznie Monika Dostępne są preparaty ekologiczne na bazie czosnku na mszyce, można je wypróbować. Ja polecam HIMAL Mydło Ogrodnicze Potasowe z Czosnkiem, wystarczy łyżka tego mydła (jest to mydło w płynie) na 2 l wody. Działa nie tylko na mszyce, ale również na sporo innych szkodników, dodatkowo wzmacnia róże i chroni przed chorobami grzybowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.04.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Dostępne są preparaty ekologiczne na bazie czosnku na mszyce, można je wypróbować. Ja polecam HIMAL Mydło Ogrodnicze Potasowe z Czosnkiem, wystarczy łyżka tego mydła (jest to mydło w płynie) na 2 l wody. Działa nie tylko na mszyce, ale również na sporo innych szkodników, dodatkowo wzmacnia róże i chroni przed chorobami grzybowymi. Dzięęęki, Aniu!! Zaraz poszukałam, tam gdzie najłatwiej znaleźć i jest: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13915607 Przy okazji: wyciąg z czosnku to jedna duża główka (5 dkg) na 10 l (wiadro) wody. Czosnek rozdrobnić i zostawić w wodzie na 24 godziny. Potem odcedzić, dodać trochę mleka lub Ludwika do naczyń dla przyczepności i wlać do spryskiwacza. Resztą z wytłokami podlać ziemię. Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez Sloneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts