Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sadzić na piasku ?

korpi

Recommended Posts

Witam ziemia na mojej działce to nieuzytki rolne VI kl. Czyli po prostu żółty pizch, trochę sosenek, trochę mchu i ostra trawa.

Chciałbym przed rozpoczęciem prac budowlanych zasadzić trochę drzew. Nie będę jednak na razie przywoził czarnoziemu, bo i tak podczas budowu zanieczyszczę go piaskiem z wykopów. No i w zwiazku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych - co zasadzić ? Dodam jeszcze, że nie mam na działce wody, jedynie będę mógł 2 razy w tygodniu podjeczac i trochę podlać roslinki z jakiegos baniaczka.

Jako posiadaczka działeczki na piaseczkach(Vklasa) :lol: mogę podać patent na sadzenie roślinek tak aby się przyjęły :roll: .Należy wykopać dołek dwa razy wiekszy niż bryła korzeniowa sadzonej roślinki (a roślinkę przed sadzeniem zdrowo podlać) ,boki dołka wzruszyc szpadlem .Nastepnie wyjmuję pół ziemi z dołka uzupełniając te połówkę torfem( kwaśnym lub odkwaszonym w zależności od upodobań danej roślinki) i dokładnie mieszam w dołku.Potem sadzę roślinkę ale przed zasypaniem leję do dołka sporo wody ,chwilę czekam az lekko wsiąknie(konsystencja błotka) i dopiero zasypuję do końca ziemią lekko dociskając.Wokół posadzonej roślinki formuję małe zagłębienie aby zatrzymywało wodę jak najdłużej..W taki sposób sadziłam roślinki nawet w to upalne lato i żadna mi nie wypadła .Rośliny podlewam niezbyt często ale za to suto tak aby woda dotarła do korzeni (też jeżdziłam z baniaczkami ).

Najszybciej na piasku urośnie brzoza (sprawdzone),jest to drzewo praktycznie bez wymagań oraz sumak (naprawde ozdobne drzewko).Poza tym wszelkiego rodzaju iglaki ( sosny,świerki, daglezje, kosodrzewiny,jałowce).U mnie ładnie rosną derenie w róznych odmianach i berberysy,krzewuszki i żarnowce.

Powodzenia w uprawach życzę

Jako posiadaczka działeczki na piaseczkach(Vklasa) :lol: mogę podać patent na sadzenie roślinek tak aby się przyjęły :roll: .Należy wykopać dołek dwa razy wiekszy niż bryła korzeniowa sadzonej roślinki (a roślinkę przed sadzeniem zdrowo podlać) ,boki dołka wzruszyc szpadlem .Nastepnie wyjmuję pół ziemi z dołka uzupełniając te połówkę torfem( kwaśnym lub odkwaszonym w zależności od upodobań danej roślinki) i dokładnie mieszam w dołku.Potem sadzę roślinkę ale przed zasypaniem leję do dołka sporo wody ,chwilę czekam az lekko wsiąknie(konsystencja błotka) i dopiero zasypuję do końca ziemią lekko dociskając.Wokół posadzonej roślinki formuję małe zagłębienie aby zatrzymywało wodę jak najdłużej..W taki sposób sadziłam roślinki nawet w to upalne lato i żadna mi nie wypadła .Rośliny podlewam niezbyt często ale za to suto tak aby woda dotarła do korzeni (też jeżdziłam z baniaczkami ).

Najszybciej na piasku urośnie brzoza (sprawdzone),jest to drzewo praktycznie bez wymagań oraz sumak (naprawde ozdobne drzewko).Poza tym wszelkiego rodzaju iglaki ( sosny,świerki, daglezje, kosodrzewiny,jałowce).U mnie ładnie rosną derenie w róznych odmianach i berberysy,krzewuszki i żarnowce.

Powodzenia w uprawach życzę

a co z trawą?

Mój trawnik wysiałam wiosną tego roku i tylko na 150m celem eksperymentu.Tak sobie myślę ,ze jeżeli bedzie zasilany i podlewany ( trawnik należy podlewać niezbyt często ale za to solidnie bo takie lekkie polewanie spłyca tylko system korzeniowy trawy)to się utrzyma.

Zaczęłam wiosną robić kompost ( bo to bardzo wartościowy nawóz organiczny),którym też podkarmię kiedyś swój trawnik.

Jeżeli masz ochotę to możesz troche użyźnić glebę poprzez dodanie czarnoziemu albo torfu(ale to sa dodatkowe koszty)przed wysianiem trawy.Powodzenia w uprawie trawy , na pewno sie uda :D :D :D

pozdrawiam

Małgosia

Mój trawnik wysiałam wiosną tego roku i tylko na 150m celem eksperymentu.Tak sobie myślę ,ze jeżeli bedzie zasilany i podlewany ( trawnik należy podlewać niezbyt często ale za to solidnie bo takie lekkie polewanie spłyca tylko system korzeniowy trawy)to się utrzyma.

Zaczęłam wiosną robić kompost ( bo to bardzo wartościowy nawóz organiczny),którym też podkarmię kiedyś swój trawnik.

Jeżeli masz ochotę to możesz troche użyźnić glebę poprzez dodanie czarnoziemu albo torfu(ale to sa dodatkowe koszty)przed wysianiem trawy.Powodzenia w uprawie trawy , na pewno sie uda :D :D :D

pozdrawiam

Małgosia

Małgosia , wlasnie wczoraj kolega powiedzial ze zaluje ze nawiozl czarnoziemu, kasy wydal, a tym co na piachu posadzili lepiej rosnie niz jemu :D :wink:

Tez radzil mieszanke piachu z czarnoziem.

Zobaczymy, narazie chodniki mnie czekają :)

Pozdr.

Słyszałam,że czarnoziem to droga inwestycja. :roll: :roll:

Dla trawy chyba najważnieja jest woda.Moja koleżanka zakładała trawnik w tym samym czasie co ja (ona ma urodzajną ziemię).Latem ja swój podlewałam a ona bardzo rzadko,efekt był taki ,że u mnie był zielony dywan a ona miała zeschnięte pole.

pozdrawiam

Małgosia

My też daliśmy czarnoziem i nie widzę, żeby lepiej nam rosła trawka niż sąsiadom, którzy nie dali :-?

(Tyle że mąż ma satysfakcję, że zrobił tak, jak trzeba :) :) :) )

No, ale to jej pierwszy rok, w zasadzie nie mam co narzekać.

Ja również należę do "klubu posiadaczy gleby VI klasy" i nie nawoziłem czarnoziemu. Trawa rośnie tak, że zaczynam ja przeklinać za tempo rozrastania się. Jak po letniej suszy przyszły deszcze, to musiałem ją kosić dwa razy w tygodniu (odmiana podobo wolnorosnąca).

A sąsiad, który nawiózł wywrotki czarnoziemu ma taką trawkę "trzy źdźbła a pięciu rzędach" :roll:

Tak na marginesie zauważyłem, że jak jest taka zbita, kilkuletnia, dobrze rozrośnięta murawa to jakby kretów było mniej :)

Rispetto ,napisz proszę jakie rośliny u Ciebie rosną najlepiej(drzewa,krzewy ,bylinki). :) :) :)

Powiem Ci, że właściwie wszystko rośnie. O iglakach napisałem już w temacie "KATALOG ROŚLIN - CO SADZIMY W NASZYCH OGRODACH?" i jedyne, co nam do tej pory się nie udało to winorośle. Nie wiem jednak, czy to kwestia gleby, czy prawidłowej pielęgnacji. W kazdym razie po dwóch próbach odpuściłem sobie. Problemem są także magnolie. Tutaj jednak jest to chyba wynik wietrznego miejsca i jakiegoś cholerstwa, które ciągle żre liście :evil: Niby rosną, ale tak jakoś niemrawo.

Poza iglakami pięknie rosną róże, wajgele, wiciokrzewy, powojniki (!!!), glicynia. Możnaby długo wymieniać. Każdą z tych roślina staram się nawozić i w miarę prawidłowo pielęgnować. Co jakiś czas sypię im także kompostu.

Agnieszko,czy efekty rekompensują poniesione koszty?

no jak efekt ładny to i sie cieszyc nalezy ze kasa nie poszla na darmo , gorzej jak kasa poszla a efektow brak :lol:

Ja jeszcze efektow nie mam, ogrod bede robic na przyszly rok.

Narazie chodniki :wink:

Teraz podgladam ogrody forumowiczow ( podoba mi sie bardzo ogrod Zielonej) czytam co piszą o swoich ogrodach, jak zakladali, jakie maja rady, no i spotykam sie coraz czesciej z opinia ze kasa na czarnoziem to kasa zmarnowana. A spece od ogrodow mowia inaczej.

Badz tu madry :wink:

Agnieszko,czy efekty rekompensują poniesione koszty?

no jak efekt ładny to i sie cieszyc nalezy ze kasa nie poszla na darmo , gorzej jak kasa poszla a efektow brak :lol:

Ja jeszcze efektow nie mam, ogrod bede robic na przyszly rok.

Narazie chodniki :wink:

Teraz podgladam ogrody forumowiczow ( podoba mi sie bardzo ogrod Zielonej) czytam co piszą o swoich ogrodach, jak zakladali, jakie maja rady, no i spotykam sie coraz czesciej z opinia ze kasa na czarnoziem to kasa zmarnowana. A spece od ogrodow mowia inaczej.

Badz tu madry :wink:

Spece od ogrodów tak mówią, bo czarnoziem daje jakąś tam gwarancję, że zawsze coś urośnie. Z innymi rodzajami gleby nei chcą po prostu eksperymentować, bo im to się nie opłaci. Lepiej wmowić klientowi, że bez czarnoziemu nic się nie uda i jak ktoś się nie zna lub nie ma ochoty/czasu na eksperymenty, to robi tak jak chcą.