korpi 25.09.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witam ziemia na mojej działce to nieuzytki rolne VI kl. Czyli po prostu żółty pizch, trochę sosenek, trochę mchu i ostra trawa.Chciałbym przed rozpoczęciem prac budowlanych zasadzić trochę drzew. Nie będę jednak na razie przywoził czarnoziemu, bo i tak podczas budowu zanieczyszczę go piaskiem z wykopów. No i w zwiazku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych - co zasadzić ? Dodam jeszcze, że nie mam na działce wody, jedynie będę mógł 2 razy w tygodniu podjeczac i trochę podlać roslinki z jakiegos baniaczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 25.09.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Poczytaj sobie troszke tutajhttp://piaseczki.webpark.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 25.09.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 albo tutaj http://www.muratordom.pl/6786_1363.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 25.09.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Hm, wydaje mi się, że świeżo posadzone roślinki trzeba podlewać codziennie i obficie. Dwa razy w tygodniu może być za mało tym bardziej, że na piachu. Jeśli jesień będzie sucha, drzewka mogą się nie przyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 25.09.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Jako posiadaczka działeczki na piaseczkach(Vklasa) mogę podać patent na sadzenie roślinek tak aby się przyjęły .Należy wykopać dołek dwa razy wiekszy niż bryła korzeniowa sadzonej roślinki (a roślinkę przed sadzeniem zdrowo podlać) ,boki dołka wzruszyc szpadlem .Nastepnie wyjmuję pół ziemi z dołka uzupełniając te połówkę torfem( kwaśnym lub odkwaszonym w zależności od upodobań danej roślinki) i dokładnie mieszam w dołku.Potem sadzę roślinkę ale przed zasypaniem leję do dołka sporo wody ,chwilę czekam az lekko wsiąknie(konsystencja błotka) i dopiero zasypuję do końca ziemią lekko dociskając.Wokół posadzonej roślinki formuję małe zagłębienie aby zatrzymywało wodę jak najdłużej..W taki sposób sadziłam roślinki nawet w to upalne lato i żadna mi nie wypadła .Rośliny podlewam niezbyt często ale za to suto tak aby woda dotarła do korzeni (też jeżdziłam z baniaczkami ). Najszybciej na piasku urośnie brzoza (sprawdzone),jest to drzewo praktycznie bez wymagań oraz sumak (naprawde ozdobne drzewko).Poza tym wszelkiego rodzaju iglaki ( sosny,świerki, daglezje, kosodrzewiny,jałowce).U mnie ładnie rosną derenie w róznych odmianach i berberysy,krzewuszki i żarnowce. Powodzenia w uprawach życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 25.09.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Jako posiadaczka działeczki na piaseczkach(Vklasa) mogę podać patent na sadzenie roślinek tak aby się przyjęły .Należy wykopać dołek dwa razy wiekszy niż bryła korzeniowa sadzonej roślinki (a roślinkę przed sadzeniem zdrowo podlać) ,boki dołka wzruszyc szpadlem .Nastepnie wyjmuję pół ziemi z dołka uzupełniając te połówkę torfem( kwaśnym lub odkwaszonym w zależności od upodobań danej roślinki) i dokładnie mieszam w dołku.Potem sadzę roślinkę ale przed zasypaniem leję do dołka sporo wody ,chwilę czekam az lekko wsiąknie(konsystencja błotka) i dopiero zasypuję do końca ziemią lekko dociskając.Wokół posadzonej roślinki formuję małe zagłębienie aby zatrzymywało wodę jak najdłużej..W taki sposób sadziłam roślinki nawet w to upalne lato i żadna mi nie wypadła .Rośliny podlewam niezbyt często ale za to suto tak aby woda dotarła do korzeni (też jeżdziłam z baniaczkami ). Najszybciej na piasku urośnie brzoza (sprawdzone),jest to drzewo praktycznie bez wymagań oraz sumak (naprawde ozdobne drzewko).Poza tym wszelkiego rodzaju iglaki ( sosny,świerki, daglezje, kosodrzewiny,jałowce).U mnie ładnie rosną derenie w róznych odmianach i berberysy,krzewuszki i żarnowce. Powodzenia w uprawach życzę a co z trawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 25.09.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 a co z trawą? A rośnie sobie A tak poważnie to też rośnie ale w czasie suszy była podlewana dwa razy w tygodniu no i zasiliłam ją nawozem do trawników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 26.09.2006 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 a co z trawą? A rośnie sobie A tak poważnie to też rośnie ale w czasie suszy była podlewana dwa razy w tygodniu no i zasiliłam ją nawozem do trawników. A widzisz a ja tez mam V klase i kazdy mi mowi ze nie ma szans zeby na tym ładna trawka była , a jednak są szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 26.09.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Mój trawnik wysiałam wiosną tego roku i tylko na 150m celem eksperymentu.Tak sobie myślę ,ze jeżeli bedzie zasilany i podlewany ( trawnik należy podlewać niezbyt często ale za to solidnie bo takie lekkie polewanie spłyca tylko system korzeniowy trawy)to się utrzyma. Zaczęłam wiosną robić kompost ( bo to bardzo wartościowy nawóz organiczny),którym też podkarmię kiedyś swój trawnik. Jeżeli masz ochotę to możesz troche użyźnić glebę poprzez dodanie czarnoziemu albo torfu(ale to sa dodatkowe koszty)przed wysianiem trawy.Powodzenia w uprawie trawy , na pewno sie uda pozdrawiam Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 27.09.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Mój trawnik wysiałam wiosną tego roku i tylko na 150m celem eksperymentu.Tak sobie myślę ,ze jeżeli bedzie zasilany i podlewany ( trawnik należy podlewać niezbyt często ale za to solidnie bo takie lekkie polewanie spłyca tylko system korzeniowy trawy)to się utrzyma. Zaczęłam wiosną robić kompost ( bo to bardzo wartościowy nawóz organiczny),którym też podkarmię kiedyś swój trawnik. Jeżeli masz ochotę to możesz troche użyźnić glebę poprzez dodanie czarnoziemu albo torfu(ale to sa dodatkowe koszty)przed wysianiem trawy.Powodzenia w uprawie trawy , na pewno sie uda pozdrawiam Małgosia Małgosia , wlasnie wczoraj kolega powiedzial ze zaluje ze nawiozl czarnoziemu, kasy wydal, a tym co na piachu posadzili lepiej rosnie niz jemu Tez radzil mieszanke piachu z czarnoziem. Zobaczymy, narazie chodniki mnie czekają Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 27.09.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 My też daliśmy czarnoziem i nie widzę, żeby lepiej nam rosła trawka niż sąsiadom, którzy nie dali (Tyle że mąż ma satysfakcję, że zrobił tak, jak trzeba ) No, ale to jej pierwszy rok, w zasadzie nie mam co narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 27.09.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Słyszałam,że czarnoziem to droga inwestycja. Dla trawy chyba najważnieja jest woda.Moja koleżanka zakładała trawnik w tym samym czasie co ja (ona ma urodzajną ziemię).Latem ja swój podlewałam a ona bardzo rzadko,efekt był taki ,że u mnie był zielony dywan a ona miała zeschnięte pole. pozdrawiam Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 27.09.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 czarnoziem to droga inwestycja. Dla trawy chyba najważniejsza jest woda. Też tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 27.09.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 My też daliśmy czarnoziem i nie widzę, żeby lepiej nam rosła trawka niż sąsiadom, którzy nie dali (Tyle że mąż ma satysfakcję, że zrobił tak, jak trzeba ) No, ale to jej pierwszy rok, w zasadzie nie mam co narzekać. Ja również należę do "klubu posiadaczy gleby VI klasy" i nie nawoziłem czarnoziemu. Trawa rośnie tak, że zaczynam ja przeklinać za tempo rozrastania się. Jak po letniej suszy przyszły deszcze, to musiałem ją kosić dwa razy w tygodniu (odmiana podobo wolnorosnąca). A sąsiad, który nawiózł wywrotki czarnoziemu ma taką trawkę "trzy źdźbła a pięciu rzędach" Tak na marginesie zauważyłem, że jak jest taka zbita, kilkuletnia, dobrze rozrośnięta murawa to jakby kretów było mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 27.09.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Rispetto ,napisz proszę jakie rośliny u Ciebie rosną najlepiej(drzewa,krzewy ,bylinki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 27.09.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Rispetto ,napisz proszę jakie rośliny u Ciebie rosną najlepiej(drzewa,krzewy ,bylinki). Powiem Ci, że właściwie wszystko rośnie. O iglakach napisałem już w temacie "KATALOG ROŚLIN - CO SADZIMY W NASZYCH OGRODACH?" i jedyne, co nam do tej pory się nie udało to winorośle. Nie wiem jednak, czy to kwestia gleby, czy prawidłowej pielęgnacji. W kazdym razie po dwóch próbach odpuściłem sobie. Problemem są także magnolie. Tutaj jednak jest to chyba wynik wietrznego miejsca i jakiegoś cholerstwa, które ciągle żre liście Niby rosną, ale tak jakoś niemrawo. Poza iglakami pięknie rosną róże, wajgele, wiciokrzewy, powojniki (!!!), glicynia. Możnaby długo wymieniać. Każdą z tych roślina staram się nawozić i w miarę prawidłowo pielęgnować. Co jakiś czas sypię im także kompostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 28.09.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 czarnoziem to droga inwestycja. Dla trawy chyba najważniejsza jest woda. Też tak myślę. Bardzo droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 28.09.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Agnieszko,czy efekty rekompensują poniesione koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 28.09.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Agnieszko,czy efekty rekompensują poniesione koszty? no jak efekt ładny to i sie cieszyc nalezy ze kasa nie poszla na darmo , gorzej jak kasa poszla a efektow brak Ja jeszcze efektow nie mam, ogrod bede robic na przyszly rok. Narazie chodniki Teraz podgladam ogrody forumowiczow ( podoba mi sie bardzo ogrod Zielonej) czytam co piszą o swoich ogrodach, jak zakladali, jakie maja rady, no i spotykam sie coraz czesciej z opinia ze kasa na czarnoziem to kasa zmarnowana. A spece od ogrodow mowia inaczej. Badz tu madry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 28.09.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Agnieszko,czy efekty rekompensują poniesione koszty? no jak efekt ładny to i sie cieszyc nalezy ze kasa nie poszla na darmo , gorzej jak kasa poszla a efektow brak Ja jeszcze efektow nie mam, ogrod bede robic na przyszly rok. Narazie chodniki Teraz podgladam ogrody forumowiczow ( podoba mi sie bardzo ogrod Zielonej) czytam co piszą o swoich ogrodach, jak zakladali, jakie maja rady, no i spotykam sie coraz czesciej z opinia ze kasa na czarnoziem to kasa zmarnowana. A spece od ogrodow mowia inaczej. Badz tu madry Spece od ogrodów tak mówią, bo czarnoziem daje jakąś tam gwarancję, że zawsze coś urośnie. Z innymi rodzajami gleby nei chcą po prostu eksperymentować, bo im to się nie opłaci. Lepiej wmowić klientowi, że bez czarnoziemu nic się nie uda i jak ktoś się nie zna lub nie ma ochoty/czasu na eksperymenty, to robi tak jak chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts