Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sadzić na piasku ?

korpi

Recommended Posts

spotykam sie coraz czesciej z opinia ze kasa na czarnoziem to kasa zmarnowana. A spece od ogrodow mowia inaczej.

Spece od ogrodów wiedzą co mówią .

Jeżeli na piach nawieziemy gliny , to efektem będzie klepisko - twarda skorupa . I żadna roślina oprócz chwastów nie będzie tam chciała rosnąć . Jeżeli na glebę piaszczystą nawieziemy torfu , który ludzie mylą często z czarnoziemem to woda z tego torfu szybko przeniknie do piachu i w jego głebsze warstwy . Efekt proch , popiół i pustynia . Oczywiście celowo przesadzam aby uzmysłowić co się stanie . Miejscami bedzie coś na takiej glebie oczywiście z ogromnym trudem rosło . Tajemnica tkwi w tym żeby ten tak zwany czarnoziem wymieszać z tym piachem na działce . Chodzi o to aby gleba była przepuszczalna ale zasobna w składniki organiczne . Najlepszym rozwiązaniem było by zasilenie działki kompostem ale jest to bardzo drogie . No chyba , żę mamy dużą powierzchnie działki i założymy kompostownik albo kilka i sukcesywnie co roku będziemy mieszali to z glebą z działki .

Wasze spostrzeżenia jeżeli chodzi o trawę , mam na myśli posianie jej na piachu bez czarnoziemu są słuszne . Trawnik może być bardzo piękny na piachu . Ale musi być regularnie zasilany nawozami sztucznymi i nawadniany .

• 2 weeks później...

Pytałem starego ogrodnika jak skutecznie posadzić drzewka na glebach piaszczystych.Mówił tak:

Wykopać duży dół.

Na dno dać glinę i mocno ubić.

Wsypać ziemi i posadzić drzewko.

Tłumaczył,że trzeba zrobić z gliny podziemną misę tak aby woda się w niej dłużej utrzymywała.

Nie miałem gliny więc wsypałem żyznej ziemi i ubiłem na kamień.

Na razie (odpukać) się sprawdza.