Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Białe drzwi wejściowe - dobry czy zły pomysł?

Recommended Posts

Sądzę , że jest to raczej kwestia gustu. Na zachodzie sprzedaje się więcej drzwi w kolorze białym , materiał, z którego są wykonane to osobny temat. W Polsce mamy tradycję drzwi drewnianych - dltego też jest u nas przewaga kolorystyki "drewnopodobnej". Na drzwiach w innym kolorze niż biały - zabrudzenia też są widoczne, bo np. błoto po wyschnięciu ribi się jasne i dobrze widoczne. Przy zakupie weż takrze pod uwagę możliwość uszkodzeń mechanicznych. Nie chodzi mi o uszkodzenia powstałe w wyniku włamania, lecz otarcia , zarysowania powłoki itd.

Pozdrawiam

Ogólnie to zależy od kolorystyki elewacji - białe moze pasować, a może nie (że tak se zajade z filozoficznej mańki...:wink:)

W szczególe to białe znacznie trudniej utrzymać w czystości, a osobliwie chodzi o:

1. Wszelkie zarysowania - np: podeszwą buta, oponą roweru, itp...

2. Jeśli białe "fakturowane" (znaczy się nie gładkie PCV tylko malowane drewno, albo plastik z tłoczonym rysunkiem drewna) to w szczeliny dostaje się brud - takie drzwi przy klamce trzeba na okrągło myć :sad:

Ja bym odradzał

Ja uzytkuje takie drzwi od wrzesnia i poki co do koloru czepiac sie nie moge, ale za to do wykonania a i owszem. Na razie sie nie brudza tak mocno (a piesek chodzi przez taras!!) i mam nadzieje, ze tak zostanie. Sladow butow tez nie widac mimo, ze ciagle mamy dom pelen gosci :smile:

Generalnie nie mam zarzutow, oprocz ich jakosci, ale to juz kwestia wykonania a nie uzytkowania...

jeżeli to pasuje do całości to białe, my takie będziemy mieli,

bo jeżeli okna-białe, podbitka-biała, rynny- białe, to drzwi

wejściowe moim zdaniem jednak białe. Jeżeli chodzi o zabrudzenia

typu but, opona z rowera to przepraszam, ale wejście do mojego

domu to nie wejście do klatki schodowej w bloku z którego uciekam.A ślady z mąki, to chyba ciemne będą brudne:wink:

my będziemy mieli napewno przeszklenia ile % to nie wiem, na razie mamy otwór 150x240 i na pewno będą jakieś doświetla.

Poniewż kupujemy okna z thermoplastu, korzystamy z porad przedstawiciela tej firmy, który sugeruje nam, aby szyby były

conajmniej P2, a najlepiej P4. Drzwi prawdopodobnie będą z firmy

Adeco z Ostrzeszowa.