Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

te same klucze do wszystkich drzwi

paj

Recommended Posts

Witam.

Ja służbowo uzytkuję coś takiego. Klilkaset obiektów, każdy z własnym zamkiem i niepowtarzalnym kluczem. A do tego klucz master, który otwiera wszystkie. Bardzo fajna rzecz. Można wypożyczyć komuś klucz dedykowany tylko do jednego zamka, a ze sobą wozić tylko jeden, który otwiera wszystko.

Ale za to gdy się go zgubi, a znalazca wie jak go wykorzystać to klapa. No i pod żadnym pozorem nie dawać nikomu mastera, bo niby prawnie chroniony, ale zawsze znajdzie się zakład, który pod ladą dorobi.

Chyba wszystkie firmy realizuja takie zamowienia. Kosztuje to ekstra, nie wiem ile, ale bez problemu.

Sebastian

Mastery , Vice-mastery i inni - to rzecz dla firm i hoteli. W domku - trochę bez sensu.

Wkładki otwierane jednym kluczem miałem na etapie budowy. Chyba kupiłem to w OBI, trzy wkładki (więcej nie potrzebowałem). Klasa robotnicza, i ich szef użytkowali do woli te klucze. Gdy już sobie poszli w diabły - z radością wymieniłem wkładki na zróżnicowane.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2003-04-09 11:33 ]

To niestety jest bez sensu :smile:. Jeśli drzwi wejściowe i drzwi od furtki będą miały taki sam klucz to:

1 - złodziejowi wystarczy pomajstrować przy zacienionej furtce, czy drzwiach od zasłoniętego garażu, by potem bez trudu dostać się do domu

2 - zbezpieczenie domu będzie b. słabe lub do furtki będziecie musiei wstawić Gerdę :smile:

Do piwniczki z winem wstwiłbym dwie Gerdy :grin:

Witam.

On 2003-04-10 10:17, Anonymous wrote:

To niestety jest bez sensu :smile:. Jeśli drzwi wejściowe i drzwi od furtki będą miały taki sam klucz to:

1 - złodziejowi wystarczy pomajstrować przy zacienionej furtce, czy drzwiach od zasłoniętego garażu, by potem bez trudu dostać się do domu

...

Z tym to nie całkiem tak. W przypadku Mastera i dedykowanych jak pomajstruje to będzie miał najwyżej dedykowany do furtki i nie otworzy nim żadnego innego.

Samego rodzaju zamka tez to nie warunkuje, bo ty tylko wkładka.

Sebastian

Tom, nadal uważam, że bez sensu:

- jeśli zgubisz klucz najwyższego rzędu - to znalazca ma swobodne wejście wszędzie....

- jeśli klucz do bramki będzie stopnia najniższego - to i tak musisz mieć klucz stopnia wyższego, by wejść do domu

- jeśli Twoje Dziecię Kochane posieje zwykły klucz - to wymieniasz jedną wkładkę. Jeśli posieje Mastera - to wymieniasz system....

To chyba jednak bez sensu...

lunatyk

w tych przypadkach o ktorych wspomninasz klucz elektroniczny zachowuje sie tak samo jak zwykly i zgubienie klucza (co innego swiadoma jego kradziez) nie wiaze sie z wymiana systemu. Karta (klucz) kosztuje kilkanascie €. wystarczy przeprogramowac system na inny kod (podobnie jak zmiana pinu w karcie kredytowej). Poza tym systemtaki latwo sprzac z systemem alarmowym. Jesli poruszasz sie po swojej posesji nie musisz wszystkiego za soba zamykac na tradycyjny klucz - po prostu poruszasz sie z kluczem elektronicznym i po zblizeniu sie do drzwi zamek otwiera sie automatycznie (nie ma wkladek na zewnatrz!). Jesli wyjezdzasz z domu to po wejsciu z kluczem elektronicznym musisz jeszcze rozpracowac system alarmowy ktory z nim wspolpracuje. w brew pozorom zasada dzialania opiera sie na przekaznikach elektronicznych i nie jest to "wysoko skomputeryzowane" urzadzenie. Koszt pewnie znaczniejszy od jednej gerdy (glownie przez robote instalatorow) ale system nietuzinkowy i byle obib z wytrychem nie ma co szukac :smile:

To wszystko, jak boisz się włamania. Ale jeżeli Ci to "wisi", pojedź do fabryki zamków i poproś o odpowiednia ilość takich samych wkładów /identyczne klucze/ - znam osobę, która tak zrobiła i jednym kluczem otwiera drzwi wejściowe w trzech budynkach, dwa garaże, warsztat itp. Nie napiszę Wam kto tak zrobił..... z wiadomych powodów. :razz: