Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa szopki narzędziowej.....jak zrobić to cudo???

Recommended Posts

Witajcie ludziska.

Przyszedł czas na nas-musimy pomyśleć o jakiejś niewielkiej szopce na narzędzia .

Szopka ma mieć wymiary 2m*3m wysoka na jakieś 2m, ma być w budowie najprostsza z mozliwych -czytaj bez bajerów i okien, na dachu deski i papa lub blacha(coś coby nie przemakało). Widziałam takie w leuranie bodajże, ale za takie cudo trzeba zapłacić jakiegoś tysiaka albo i wiecej-więc postanowiliśmy zrobić sami.

Zabieramy sie do tego jak pies do jeża....nie wiadomo od czego zacząć, czy ktos z Was robił lub zamierza zrobić taką szopkę?

Ludziska kochane-pomóżcie :cry: .

Nie wiem czy dobrze obliczyłam materiał, rzućcie okiem .

-kantówki długości 2m - jakies 20 szt (z zapasem na furtkę-poprzycinamy i bedzie ok :wink: )

-kantówki długości 3 m-jakies 8 szt

deski długości 2m ( na ściany)-10mb

deski długości 2,50m(na dach) -4mb

oprócz tego gwoździe, dwa zawiasy na drzwi, skobel i kłódkę, takie metalowe złączki (nie wiem jak się to nazywa :roll: )

I co myslicie?zbudujemy z tego szopkę?

Acha, i jeszcze nie rozwiązałam sprawy podłogi-co myślicie?Co na podłogę? Może jakąs płytę położyć na ziemi....sama nie wiem. Poradźcie coś, plissss :lol: .

https://forum.murator.pl/topic/62418-budowa-szopki-narz%C4%99dziowejjak-zrobi%C4%87-to-cudo/

przeglądnij forum, wielokrotnie wałkowany był temat: budowa altany itp. a taka budka na narzędzia to to samo, tylko tak jak napisałas "bez bajerów".

Najprostsza bryła ze ścianami łaczonymi na wpust, w tamtych postach było też sporo linków do ciekawych stron DIY, na których znajdziesz troche projektów. Jeśli chodzi o materiał to nigdy nie wiadomo czy wystarczy, bo zawsze można narobić odpadów :D . powodzenia :wink:

https://forum.murator.pl/topic/62418-budowa-szopki-narz%C4%99dziowejjak-zrobi%C4%87-to-cudo/#findComment-1373514

Zapomnialas dodac kosztu: blachy/papy, kotew - bo przeciez nie wbijesz tych belek od tak, w grunt. Do tego impregnat typu drewnochron. Ponadtwo cos na podloge. My mamy gruba warstwe kamykow (takich wielkosci pudelka od zapalek) i bardzo dobrze sie to sprawdza.

Nie wiem co dokladnie masz na mysli mowia "szopka na narzedzia", ale sprzety typu kosiarka czy taczka + grabie itp to wymiary 2x3 to troche malo.

Takie jest moje zdanie. Nasza "szopka" ma 3x4.

https://forum.murator.pl/topic/62418-budowa-szopki-narz%C4%99dziowejjak-zrobi%C4%87-to-cudo/#findComment-1384258