cahuna23 25.09.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witam,Planujemy z małżonką budowę domu (działkę już mamy) na jesień 2007 lub wiosne 2008, gdyz jak zobaczyliśmy ceny mieszkań w Warszawie szybko zorientowaliśmy sie że w tej cenie możemy postawić nie duzy dom (120-150 m2). Przynajmnie tak nam sie wydaje i stąd ten post. Prośba o możliwie najbardziej realny koszt budowy domu (całość robocizna + materiały). zdaję sobie sprawę że robociznę można dosyć łatwo określić, a zmateriałami jest gorzej bo każdy buduje z jakiego sobie chce i wykańcza w standardzie odpowiednim dla siebie, dlatego mnie interesuje cena przybliżona w przeliczeniu na m2 powierzchni użytkowej, tak jak to podają firmy budowlane stawiające domy od zera do stanu pod klucz. Będąc na targach ceny oscylowały w przedziale od 2000 pln/m2 do 2600 pln/m2 w średnim standardzie wykończenia. Czy te ceny są realne, a może ktoś będzie tak uprzejmy że napisze realne koszty budowy swojego domu (w przeliczeniu na m2 pow. użytkowej). z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 26.09.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Proponuję wybrać sobie projekt domu i z wykazem materiałów pochodzic po lokalnych hurtowniach. Wciągu tygodnia powiino Ci sie udać zrobić kosztorys stanu surowego domu.Wykończenie domu to juz zależy od stanu fantazji twojego portfela. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat stanu surowgo (kosztów) daj znać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 26.09.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Będąc na targach ceny oscylowały w przedziale od 2000 pln/m2 do 2600 pln/m2 w średnim standardzie wykończenia. Myśle, że trudno to dokładnie ocenić, bo co krok to masz rózne wybory (dachówka, okna itp., jest tego wiele). W przybliżeniu mozna przyjąć tą cenę 2000-2600 za realną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 27.09.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Kwota jest realna pod warunkiem, że dom nie będzie okrągły i dach w miarę popularny a wykończenie troszkę lepsze od standadowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramsey1981 19.11.2006 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Licz okolo 1000 zl/metr (pow. uzytkowej) na stan surowy zamkniety z dachowka.Kolejny 600-800 na doprowadzenie do tzn stanu developerskiego - gotowe pod wykonczenie.No i reszta od 700 do nieskonczonosci / metr na wykonczenie i wyposazenie pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysmek 21.11.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witaj !Sądzę, że za 1500-1700zł zamieskasz w swoim wymarzonym domu.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 21.11.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Zamieszkać, a mieć w pełni ukończony dom..... robi wielką różnicę (w kasie również).Bardzo dużo zależy od miejsca geograficznego Polski, i od oczekiwań co standardu domu!!!!!!!!!Mnie 2000PLN/m2 trochę brakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 21.11.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Jak mądrze wybierzesz projekt to od 1500zł do 2000zł/m2 użytkowej Jak niemądrze to od 2000zł/m2 w górę Jak mądry projekt wykończysz ponadstandardowo (rekuperator,pompa ciepła,rolety sterowane pilotem itp itd..) to też od 2000zł/m2 w górę Wszelkie odstępstwa od średnich cen ,zwłaszcza na materiały wykończeniowe determinuje koszt m2. Wszelkie odstępstwa od zakresu prac wykonywanego przez firmę a zakresem wykonywanym samemu determinuje koszt m2 ale w dół. I teraz jeśli wybierzesz już projekt,będziesz wiedzieć co w nim chcesz mieć a czego niekoniecznie:D, zrobisz wstępny kosztorys i wyjdzie Ci ,że wydasz 210tys zł ...to dodaj do tego minimum 20% i powinna Ci wyjść kwota jaką wydasz.Skąd te 20%? Ano na przykład z nieodpartej żądzy Inwestora do zwiększania cen użytych materiałów :) Przykład.W kosztorysie założyłeś ,że położysz płytki w salonie za 35zł/m2 nie więcej..jedziesz ,wybierasz-znalazłeś ale...ale.... gdzieś w kącie sklepu dostrzegasz "ślyczne" płytki za 42zł/m2...hmm myślisz sobie to tylko 7zł więcej...i stąd się bierze powiedzmy 10% więcej,bo takich sytuacji będziesz miał na etapie wykończenia masę. Dalsze 5% to kwota wynikająca z nieuwzględniania niektórych materiałów niezbędnych a zupełnie pomijanych w budowie domu.....gwoździe,fugi,listwy do paneli,kraniki do baterii,zaworki,trybiki,bolce,wkręty,dysperbity i inne -bity...pozostałe 5% to nieprzewidzenie,że ileś tam % materiału idzie na straty np. liczysz płytki w m2 podłogi ale przy kładzeniu "w karo" z 10% idzie w pi...diabły,podobnie jest z dachówką,płytami GK,kablami...ba...nawet z teoretycznie prostymi do obliczenia ilościami betonu lub z bloczkami fundamentowymi.... Ale pytałeś się w końcu jak to wychodzi w przeliczeniu na metry.Nie moge Ci powiedzieć średnio z powodów wyżej przedstawionych :D:D Ja wydałem około 1750zł/m2 z meblami ale jeszcze nie mam zagospodarowanego ogródka,podbitki i ogrodzenia frontowego oraz płytek na tarasie i na schodach wejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agunia0911 22.11.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Jestem w trakcie budowy.Obecnie stan surowy zamknięty.Czeka mnie teraz kupno okien.Do tej pory wydałam 65000 zł.A najgorsze jeszcze przede mną.Za projekt gotowy dałam 1500zł + 400zł przeróbki przez architekta.Mój małżonek ma znajomych w hurtowni materiałów budowlanych więc zawsze troszkę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz01 23.11.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Stan deweloperski za 2000/m2 spokojnie jest do osiągnięcia, a reszta to już nieograniczone pole do Twojego popisu oraz Twojej drugiej połowy jeśli takową posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 26.11.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Jestem właśnie na etapie poszukiwania wykonawców. Na wiosnę chcę zaczynać budowę.Wczoraj rozmawiałam z jednym i zawołał za stan surowy otwarty przykryty dachem (dachówka ceramiczna) 57 tysięcy. Dom jest parterowy z użytkowym poddaszem podpiwniczony. Powierzchnia wszystkich podłóg (piwnice+parter+poddasze) wynosi 320 m.kw. Użytkowa 160 m.kw. Dach dwuspadowy o powierzchni 180 m.kw. Stropy żelbetowe wylewane (deski szalunkowe są w cenie robocizny), jeden komin. Garaż w piwnicy. Wydaje mi się bardzo drogo.Skąd inąd dowiedziałam się, że wykonawcy liczą koszty następująco:50 zł za m.kw. dachu i 150 zł za m.kw. powierzchni podłóg.Ale nie wiem czy to prawda. Przy takich wyliczeniach wszystko by się zgadzało. Nadmieniam, że nie buduję w Warszawie ani okolicach. Czy może ktoś napisać o swoich kosztach. Pozdrawiam, Mirka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltan 26.11.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Witam mirkan! Ja mam bardzo podobny dom jeśl chodzi o powierzchnie: 155m2 pow. użytkowej, 178m2 dachu - dachówka ceramiczna(dach z domu "wilcze łyko" po małych zmianach), 60m2 piwnic, stropy wylewane, 2 kominy. Za robociznę zapłaciłem 35tys., za całość 120tys. U Ciebie wydaje mi się drogo, ale nie wiem jaki dom budujesz. Zależy czy kominy będą murowane czy systemowe (ja mam systemowe), czy beton lany z betoniarki czy z gruchy itp.Popytaj innych wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janal311 26.11.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Jestem w trakcie budowy.Obecnie stan surowy zamknięty.Czeka mnie teraz kupno okien.Do tej pory wydałam 65000 zł.A najgorsze jeszcze przede mną.Za projekt gotowy dałam 1500zł + 400zł przeróbki przez architekta.Mój małżonek ma znajomych w hurtowni materiałów budowlanych więc zawsze troszkę taniej. A jaka w tym koszcie jest wartość robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 26.11.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Jestem w trakcie budowy.Obecnie stan surowy zamknięty.Czeka mnie teraz kupno okien.Do tej pory wydałam 65000 zł.A najgorsze jeszcze przede mną.Za projekt gotowy dałam 1500zł + 400zł przeróbki przez architekta.Mój małżonek ma znajomych w hurtowni materiałów budowlanych więc zawsze troszkę taniej. :wink Ja także planuje budowę w okolicach SZczecina. Niedawno nabyłem działkę w Kliniskach. A Ty gdzie gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 27.11.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Jestem właśnie na etapie poszukiwania wykonawców. Na wiosnę chcę zaczynać budowę. Wczoraj rozmawiałam z jednym i zawołał za stan surowy otwarty przykryty dachem (dachówka ceramiczna) 57 tysięcy. Dom jest parterowy z użytkowym poddaszem podpiwniczony. Powierzchnia wszystkich podłóg (piwnice+parter+poddasze) wynosi 320 m.kw. Użytkowa 160 m.kw. Dach dwuspadowy o powierzchni 180 m.kw. Stropy żelbetowe wylewane (deski szalunkowe są w cenie robocizny), jeden komin. Garaż w piwnicy. Wydaje mi się bardzo drogo. Skąd inąd dowiedziałam się, że wykonawcy liczą koszty następująco: 50 zł za m.kw. dachu i 150 zł za m.kw. powierzchni podłóg. Ale nie wiem czy to prawda. Przy takich wyliczeniach wszystko by się zgadzało. Nadmieniam, że nie buduję w Warszawie ani okolicach. Czy może ktoś napisać o swoich kosztach. Pozdrawiam, Mirka Ja o swoim domu i kosztach pisałam tutaj szukaj walus1 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=3718&postdays=0&postorder=asc&start=46980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts