Jagoda 08.04.2003 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 W łazience nowego domu, chyba jak prawie wszyscy, planuję kafle na podłodze i ścianach.Wiem, że podłogę i ściany w okolicach "mokrych" należy zabezpieczyć folią w płynie a narożniki specjalna taśmą. Z lektury Muratora wynika, że to kosztowny zabieg. Mnie tymczasem zostało po zrobieniu izolacji pod wylewkę dużo dysperbitu. On też ma chyba za zadanie izolować od wilgoci. Jak myślicie, czy wysmarowanie łazienki dysperbitem dałoby podobny efekt, jak pokrycie jej folią w płynie? Jeśli nie, to trudno a jeśli tak, to czy używać jeszcze tej taśmy uszczelniajacej i czy kafle będą się trzymać tak zabezpieczonego podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 moim zdaniem nie należy mazać ścian jakimiś farbami izolującymi gdyż każda ściana musi oddychać, a tak robimy z łazienki "termos",zawsze podstawą musi być bardzo dobra wentylacja,tzn,1/okno z rozszczelnieniem plus regulowany nawiewnik ???,2/wentylacja grawitacyjna wzmocniona wiatraczkiem ????,3/otwory wentylacyjne w drzwiach,4/i jeśli kogoś stać to nawiew ciepłego powietrza z kominka, i gra,pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 09.04.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Oj chyba jednak nie gra - trzeba koniecznie zaizolować ścianę przed położeniem np.kafelek. Mam w mieszkaniu źle zrobioną łazienkę (właśnie kafelki na ścinie bez izolacji przeciwwilgociowej) i w rezultacie przy wannnie mamy mokrą ścianę (widać to doskonale na zewnątrz budynku).Czy dysperbit się do tego nadaje, niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 09.04.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 A czy dysperbit nie wydziela przypadkiem jakichś zapachów? Poza tym czy do dysperbitu przylega klej do płytek?Ja bym nie ryzykował. Używajmy takich rzeczy zgodnie z przeznaczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.04.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Podzielam obawy. Najlepiej zapytaj sie sie przedtawicieli handlijacych izolachjami p.wilgociowymi albo ceramika np. firma Sopro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 09.04.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Lepiej dac typowa folie w plynie, nie jest taka droga, 5 kg kosztuje ok 75 zl i starcza na kilka m2. Niezaszkodzi tez na narozach, ale tylko tam gdzie potrzeba tasme, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts