Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domku

RedEax

Recommended Posts

Juz tyle odmiennych zdan slyszalem, ze na obecnym etapie remontu jestem juz glupi w glowe :(

Sytuacja wyglada tak. Jest domek pietrowy, gdzie parter to jakies garaze i nieuzywane pomieszczenia gospodarcze. Na pietrze chcemy natomiast zamieszkac. Tyle ze na razie stanelismy przy ocieplaniu. Budynek ma grube mury jakies 40cm, ale nie jest zaizolowany. Na dachu jest niby jakas welna czy wata, ale od srodka tez by pewnie trzeba bylo zaizolowac bo ta izolacja stara i nie wiadomo jak dokladnie zrobiona. No i teraz nie wiemy za bardzo co wybrac. Chcemy zrobic to tanio, ale jednak, zeby to bylo dobrze. Nie wiem czy na sciane jest lepszym pomyslem karton gips w stelazu ze styropianem, czy moze styropian siatka i tynk. Dom stoi dosc blisko ruchliwej ulicy tranzytowej wiec sa drgania - obawiam sie, zeby mi karton gips nie popekal. No i druga sprawa, do karton gipsu musialbym kogos wziasc zeby mi to zrobil, a do wersji z tynkiem mam dziadka "majstra budowlanego", ktory z checia mi pomoze wykonczyc.

No a oprocz tego sufit i podloga. Na sufit - nie mam zielonego pojecia co polozyc i jak. Nie wiem czy jakies poduszki powietrzne maja jakikolwiek sens. Jest przewod kominowy na srodku domu do ktorego mozna sie podlaczyc. Nie wiem czy styropian czy welna i jak to w ogole sie mocuje.

No i kwestia podlogi. Lacznik miedz parterem a pietrem. Nie jest izolowana a pewnie trzebaby ja zaizolowac. Nie wiem jak - chcemy glownie panele i jakies kafelki w kuchni czy lazience. Na parterze wieksza czesc nie bylaby grzana - no a chyba nie ma sensu grzac niezaizolowanego i nieszczelnego parteru tylko po to, zeby bylo cieplo u gory?