Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AKACJA 2 pracownia HORYZONT

Recommended Posts

Kilka słów na temat naszego wyboru. Długo szukaliśmy projektu, który spełniałby nasze podstawowe oczekiwania tj.:

- parterowy z uzytkowym poddaszem

- salon z jadalnią - nie mniejszy niz 40 m,

- pokój na dole pełniący funkcję gabinetu/pokoju zabaw dla dzieci,

- nie większy niż 150 m.

No cóż Akacja spełnia te wymagania, za wyjatkiem powierzchni.

Podjeliśmy decyzję ten domek jest dla nas, tylko jeszcze kilka zmian:

- powiększenie wiatrołapu,

- powiększenie salonu i kuchni,

- powiększenie garazu,

- podniesienie ścianki kolankowej o 2 cegły + wieniec - iczywiście wszystko w ramach tej za dużej powierzchni :lol: ,

- drzwi wejściowe z doświetleniem,

- schody betonowe (w projekcie były drewniane) dzięki temu mamy schowej na rzeczy z którymi nie wiadomo co zrobić,

- taras będzie z kostki, a nie wylewany z betonu.

Tylko góra czeka na nasze pomysły, chyba, że Wy podrzucicie jakieś!?

Wszystko byłoby OK, gdyby nie wycena stanu surowego otwartego. Katastrofa.

Nasz domek ma stanąć na glinie - w związku z tym fundamenty musza być głebsze = wyższe koszty, żeby nie było problemy z posadzką nalezy pod fundamenty wybrac całą ziemię ( nie tylko rowki na fundamenty), a potem w to miejsce nasypać piach - bagatela sam piach tylko 4 tys. zl :cry:

Wycena stanu surowego otwartego domu który w końcu po podłogach ma 130 m parter + ok. 30 m garaż + poddasze uzytkowe nad częścią mieszkalną wyceniono na:

35 tys. robocizna i 95 materiały.

Co prawda nic nas nie obchodzi, cena obejmuje wszystko od geodety, który wyznacza miejsce posadowienia domu, aż do więźby dachowej przykrytej deskami i papą.

I co Wy na to?

o rany, ale ze mnie gapa. chciałam, zeby ten temat był w "klubie budujących" a nie w projektach. takie są efekty jak się siedzi po 10-12 godzin przed komuterem. Jezli będzie taka możliwość to poprosze o zmianę umiejscowienia tego tematu.

Oczywiście jeżeli jakaś zywa dusza wyrazi zainteresowanie tymi postami

A witam z przyjemnością włącze sie do tej rozmowy!

Ja za wiele doświadczeń nie będe miał bo dopiero zrobiłem ławy a że wykonuje wszystko sam troche mi to zajmuje - w tym roku mam w planach fundamenty postawić czy sie uda to bedzie zalezało od kilku żeczy - pieniędzy, czasu i sił w rękach. :wink: . Co do zdjęć ojej - będziesz zadowolona. Proszę tylko podać skrzyneczke na którą mam wysyłać - o duuużej pojemności.

Dziwie sie czemu musisz wymieniać grunt pod ławy - kto takie coś ci powiedział. Ja też stawiam na glinie i jest to najlepsze podłoże twarde jak cholera - łopaty nie dało sie wbić - zrezygnowałem nawet z chudziak (podsypałem jedynie kilku centymetrową warstwe żwiru) co do ław jak to niektórzy powiedzieli są one jak dla bloku - więc je troche wychudziłem 8) no i zrobiłem częściowe podpiwniczenie pod garażem wejście będzie od tyłu garażu - taki mały zjazd od podwurka. Będzie to graciarnia zamiast szopki na działce. Z tego co pamiętam akacjowicze którzy już mieszkają podpowiedzieli mi o poszeżeniu schodów wejściowych na piętro - ponoć według projektu są strasznie wąskie. Zapraszam do mojego dziennika!

Co do zdjęć prześle wszystko na emeila!

Witaj,

masz rację, glina jest bardzo twarda i my też się cieszyliśmy, że nawet szalunków nie będzie trzeba robić, niestety nie napiszę Ci w jaki sposób uzasadniali fachowcy wybranie tej ziemi (architekt też nam powiedział, że powinniśmy to zrobić) - musze się dopytać mojego męża, bo tak mogłabym głupotkę walnąć.

Pozdrawiam

PS

Maila przesłałam na Twoją skrzynkę

JUż dostałem meila - odsyłam zdjątka!

Co do tej gliny to przeanalizujcie to dokładniej!

Wydać pieniądze bardzo łatwo co do wykonawców, projektantów i kierowników oni wszystko zrobią aby wyciągnąć kase. Żeczywiście w twardej glinie nie trzeba dawać szalunków ja częściowo dałem aby wychudzić ławy. Wiem jedno naokoło wszyscy mają gline i na niej budują. Szwagier ma od 5 lat postawioną chałupe i nic sie nie dzieje. No chyba że pod gliną jest torf ale to już inna para kaloszów.

Pisałaś że masz wycene budowy - kosztorys - moge sie uśmiechnąć :D

To znowu ja,

proponuje przenieść się w to miejsce

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63588

tę część odwiedzaja już budujący, bardziej doświadczeni od nas, a poza tym zostwiając ślad o przeniesieniu dyskusji już do Klubu Budujących przyszli właściciele Akacji też nas znajdą (wtedy to moze my będziemy mogli udzielać rad).

:D

• 6 months później...

Witam,

Mam pytanie dotyczące projektu Akacja II. Jestem na etapie kupienia tego projektu ale wychodzi mi usytuowanie salonu po stronie zach-półn-nie wchodzi w grę odbicie lustrzane. Akacjusze czy takie usytuowanie nie spowoduje,że salon będzie bardzo zacieniony(może ktoś ma takie ułożenie). Z góry dziękuję za wszystkie Wasze uwagi.

• 1 month później...