Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

thuje zaczynają żółknąć ? co czynić by je odratowac?

zgudi

Recommended Posts

witam :wink:

3 tygodnie temu zakupiłem kilka gatunków thuj ( m.in. szmaragdy , brabanty, kolumny...) sam je starannie posadziłem ( tak mi sie wydaje :D ) wykopałem spore doły , ziemię rodziną zmieszałem z torfem , obficie podlałem i delektowałem sie ich pieknym widokiem...

Jednak wraz z upływem czasu zauważam ,ze stają się one coraz bardziej żółte :( mimo codziennego podlewania...)

thuje mają wielkość ok 1 m

jest jakies wyjscie z tej sytuacji?

pozdrawiam Rafał

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70291

Tam masz odpowiedź. Jest koniec lata, suchego i upalnego zresztą, iglaki się czyszczą, ten typ tak ma. U Ciebie ze względu na przesadzanie i faskt, że system korzeniowy jest zredukowany mimo że się przyjęły zjawisko może się nasilać.

witam :wink:

3 tygodnie temu zakupiłem kilka gatunków thuj ( m.in. szmaragdy , brabanty, kolumny...) sam je starannie posadziłem ( tak mi sie wydaje :D ) wykopałem spore doły , ziemię rodziną zmieszałem z torfem , obficie podlałem i delektowałem sie ich pieknym widokiem...

Jednak wraz z upływem czasu zauważam ,ze stają się one coraz bardziej żółte :( mimo codziennego podlewania...)

thuje mają wielkość ok 1 m

jest jakies wyjscie z tej sytuacji?

pozdrawiam Rafał

A ten torf to niby w jakim celu dałeś?

Przecież torf jest jałowy. Zywotniki nie wymagają też zakwaszania gleby.

Torf ma podobne właściwości jak gąbka, że przyjmuje wodę (np. z deszczu i z podlewania) ale trudno ją oddaje roślinom i krzew mimo podlewania (niezbyt obfitego) może uschnąć.

Prawdopodobnie nie chodzi tutaj o tzw. samooczyszczanie się iglaków tylko o ich usychanie z braku wody.

Nie wnikam już nawet jakie to były rośliny (ich kondycja i system korzeniowy) ale radzę bardzo obficie podlewać. Nie koniecznie codziennie ale obficie. W żadnym wypadku nie stosować nawozów ani innych „wynalazków" typu mikoryza itp.

..

Torf ma podobne właściwości jak gąbka, że przyjmuje wodę (np. z deszczu i z podlewania) ale trudno ją oddaje roślinom i krzew mimo podlewania (niezbyt obfitego) może uschnąć.

Torf dostarcza próchnicę, spulchnia i napowietrza gleby, doskonale wchłania wodę, poprawia strukturę gleby-takie znam właściwości torfu. Również dodaję torf przy sadzeniu roślinek ,tak mi doradził ogrodnik z wieloletnim doświadczeniem prowadzący od lat własną szkółkę .

Ale skoro to taki błąd Podaj proszę Pinus jakie podłoże powinnam stosować skoro w moim ogródku jest tylko piasek (tereny leśne). :roll: :roll:

Torf dostarcza próchnicę, spulchnia i napowietrza gleby, doskonale wchłania wodę, poprawia strukturę gleby-takie znam właściwości torfu. Również dodaję torf przy sadzeniu roślinek ,tak mi doradził ogrodnik z wieloletnim doświadczeniem prowadzący od lat własną szkółkę .

Ale skoro to taki błąd Podaj proszę Pinus jakie podłoże powinnam stosować skoro w moim ogródku jest tylko piasek (tereny leśne). :roll: :roll:

Glina oraz kompost (torf w ostateczności) zmieszane z miejscową piaszczystą glebą. Taka moja rada ale nie jest ona obowiązujaca :) .

Coraz częściej stosuje się modny ostatnio torf. W handlu jest np. tzw. „podłoże do iglaków" czyli torf a ludzie to kupują i stosują niezależnie od tego czy w danej sytuacji trzeba czy nie.

Nie mam nic przeciwko torfowi ale zapytałem zgudi w jakim celu go zastosował, gdyż torf obok zalet posiada ewidentne wady, które wymieniłem.

..

Glina oraz kompost (torf w ostateczności) zmieszane z miejscową piaszczystą glebą. Taka moja rada ale nie jest ona obowiązujaca

Mam zamiar zasilić zarówno roślinki jak i trawnik kompostem ale czekam aż się "zrobi" :roll: a" robi" się od wiosny to może w przyszłym roku bedzie gotów do użycia :wink: :wink: .Nie kupuję podłoży dla iglaków stosuję tylko torf kwaśny lub odkwaszony w zależności od upodobań roślinki jaką akurat sadzę.

Glina oraz kompost (torf w ostateczności) zmieszane z miejscową piaszczystą glebą. Taka moja rada ale nie jest ona obowiązujaca :) .

Coraz częściej stosuje się modny ostatnio torf. W handlu jest np. tzw. „podłoże do iglaków" czyli torf a ludzie to kupują i stosują niezależnie od tego czy w danej sytuacji trzeba czy nie.

Nie mam nic przeciwko torfowi ale zapytałem zgudi w jakim celu go zastosował, gdyż torf obok zalet posiada ewidentne wady, które wymieniłem.

..

zasugerował mi to sprzedawca thuj i przy okazji opedzlował pare worków torfu do iglaków

załączę fotkę thuj zrobiona dzisiaj :wink: tyle , że nie za bardzo widać na nich te zżółkłe końcówki

http://img133.imagevenue.com/loc489/th_62767_P1010858_122_489lo.JPG

zasugerował mi to sprzedawca thuj i przy okazji opedzlował pare worków torfu do iglaków

załączę fotkę thuj zrobiona dzisiaj :wink: tyle , że nie za bardzo widać na nich te zżółkłe końcówki

http://img133.imagevenue.com/loc489/th_62767_P1010858_122_489lo.JPG

Prawdę mówiąc to ja nie widzę na tym zdjęciu (na miniaturce ani na powiekszeniu :) ) żadnych niepokojacych objawów żółkniecia żywotników.

Może dlatego, że zdjęcie to zostało zrobione kilka lat temu :D a Ty piszesz, że zrobiłeś je dzisiaj. Pomyłka? :(

Zresztą sam zobacz właściwości tego pliku (zdjęcia):

Orientacja obrazka: 1

Data i czas modyfikacji pliku: 2002:01:01 00:00:00

Wykonano za pomocą urządzenia: Panasonic

Model urządzenia: DMC-LC5

Oprogramowanie: Ver.1.0

Czas ekspozycji: 0.00178799

Wartość przysłony: 8

Program ekspozycji: 2

Czułość ISO: 100

Czas otwarcia migawki: 9.1

Przysłona: 6

Korekta ekspozycji: 0

Jasność obiektywu: 2

Tryb pomiaru: 4

Lampa błyskowa: 0

Ogniskowa: 8.19

Metoda wykrywania: 2

Przypomina mi to faceta, który był chory ale z braku czasu na badania lekarskie wysłał kolegę :D

..

sory ale nie zabłysnałeś... jeżeli o 24 godz.( 00.00.00) jest dzień to chyba te zdjecia robiłem na drugiej półkuli... :D :D :D i w dodatku 1 stycznia ... :D :D :D

Ja oczywiście żartowałem :D

Dla ścisłości tylko:

Z tej informacji o pliku nie wynika kiedy robione było zdjęcie tylko kiedy ten plik był modyfikowany (Data i czas modyfikacji pliku: 2002:01:01 00:00:00). Wniosek chyba prosty, że wczesniej (np.latem 2001 roku, bo jest zielona trawka :) )musiało być zrobione zdjęcie czyli utworzony został plik. Przecież nie mógł być modyfikowany plik którego nie było.

Tak wynika z informacji o właściwości pliku a kiedy było zrobione to zdjecie to Twoja sprawa.

Prawdopodobnie coś Ci się poprzestawiało w komputerze :( ale to nie moja wina ani „drugiej półkuli" :D .

Pozdrawiam

..

Witam,

ja również mam problemy z przyjęciem się iglaków - 2/3 padło. Sadziłem je bez użycia torfu. Ostatnio zasadziłem sosnę himalajską z użyciem torfu i po 3 tyg. też żółknie. Proszę wieć Panów ekspertów Pinus'a i Lewandowskiego o instrukcję "sadzenie iglaków dla idiotów".

Pozdr, JN.

Obawiam się, ze problem nie w sadzeniu, a w zakupie- 3 tyg. i już żółknie? Naprawdę nie wiem, jak materiał dobrze wyprodukowany przez szkólkarza może w tym tempie paść. A jak sadzić- wykopać dołek, wyjąć z doniczki, jak super licha ziemia to podrzucić łopatę czy dwie lepszej, posadzić zielonym do góry tak głęboko, jak rosło, NIE OBDEPTYWAĆ!!!!, porządnie podlać. I tyle :wink:

A swoją drogą to ciekawe, dlaczego każdy kupujący iglaki pyta się mnie, a jaki torf ma kupić? A ja nieodmiennie pytam- a po co?

:oops: Nooo, bo sprzedawcy tak mówią: iglaki wymagają kwaśnej ziemi i najlepiej sadzić je w kwaśny torf do iglaków :oops:

:oops: też tak zrobiłam :oops: i w szkółce kupiłam, a nie w markecie budowlanym i tak właśnie mnie poinstruowali.

A jak sadzić- wykopać dołek, wyjąć z doniczki, jak super licha ziemia to podrzucić łopatę czy dwie lepszej,

Bez obrazy ale trochę lakoniczna ta insrukcja (jak dla laików ogrodników),skoro torf jest "be" to co to jest ta lepsza ziemia,którą trzeba podsypac???? :roll: :roll:

Bardzo mnie to ciekawi bo u mnie ziemia akurat "super licha" :cry: :cry:

A swoją drogą to ciekawe, dlaczego każdy kupujący iglaki pyta się mnie, a jaki torf ma kupić? A ja nieodmiennie pytam- a po co?

:oops: Nooo, bo sprzedawcy tak mówią: iglaki wymagają kwaśnej ziemi i najlepiej sadzić je w kwaśny torf do iglaków :oops:

:oops: też tak zrobiłam :oops: i w szkółce kupiłam, a nie w markecie budowlanym i tak właśnie mnie poinstruowali.

Nooo, bo sprzedawcy tak mówią, żeby sprzedać worki z torfem (różne nadruki o przeznaczeniu a podobna zawartośąć) jesienne nawozy do iglaków (a może wkrótce i zimowe :) ), nawozy przeciw naturalnemu brązowieniu igieł, mikoryzy, nawozy do każdego gatunku rośliny w osobnym woreczku i z innym kolorowym nadrukiem, itp.itd.

Inni „fachowcy" sprzedają nasiona bonsai i rozmaite cuda nawet za niewielkie ceny. Przeglądając strony Allegro nie wiem czy śmiac się czy złościć. Ale skoro są chętni nabywcy to pewnie i takie cuda powinni sprzedawać :D .

Wiem, zaraz odezwą się głosy, że nie mam racji i nie jestem postępowy.

Nie będę polemizował, ich wola i ich pieniądze :D .

..

A jak sadzić- wykopać dołek, wyjąć z doniczki, jak super licha ziemia to podrzucić łopatę czy dwie lepszej,

Bez obrazy ale trochę lakoniczna ta insrukcja (jak dla laików ogrodników),skoro torf jest "be" to co to jest ta lepsza ziemia,którą trzeba podsypac???? :roll: :roll:

Bardzo mnie to ciekawi bo u mnie ziemia akurat "super licha" :cry: :cry:

Wydaje mi się, że wskazówka Mirka jest jasna i prosta nie widzę tam nic niezrozumiałego.

Skoro twierdzisz, że masz ziemię "super lichą" to z pewnością wiesz jaka jest ta lepsza.

Pisałem kilka postów wyżej o kompoście. Jak go nie masz to ta lepsza ziemia będzie np. z warstwy ornej pola uprawnego albo z miejsca gdzie uprawiasz warzywka. No nie wiem jakie tam masz możliwości poza kupnem torfu.

..