Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dostanę kopa w d...?

ula1719501037

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, ja bym stawiała raczej na styczeń, luty, ale kto wie, może przy sprawnych urzednikach się uda.

Nam papierologia zajęła prawie 5 miesięcy od rozpoczęcia adaptacji do wydania pozwolenia na budowę. Kredyt dostaniesz dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowę.

Nie przygnębiaj się i nawet jak nie zdążysz w tym roku nie odbieraj tego jako porażki. :p

Pozdrawiam

zależy od lokalnych warunków tzn. dostepności notariusza i upierdliwości urzędów i dostawców mediów, szybkosci załatwienia mapek itd.

ja podpisałem umowę przedwstępną kupna działki 1 września a 2 listopada miałem pozwolenie na budowę. w tym 3 tygodnie czekania na notariusza.

Ps. jak Ci się nie uda to nie usprawiedliwiaj tego kopem, tylko swoją rozbuchaną fantazją :wink:

Jak mus to mus - jeśli tylko możesz poświęcić czas w te 3 m-ce na intensywne bieganie po urzędach to sprawa jest realna. Ale trzeba chodzić do urzędasków i bajerować, opowiadać i mieszać, uśmiechać się i ronić łzy :wink:

Teraz, by nie tracić czasu, zajmij się projektem bo potrzebny jest do pozwolenia na budowę.

Ania, ja kupiłam działkę pod koniec maja, a w sierpniu miałam już pozwolenie. Więć zależy chyba od tego w jakiej gminie załatwia się dokumenty. I przyznam, że gdyby nie to, że nam się po prostu aż tak nie spieszyło to miałabym to wszystko jakieś 2,3 tygodnie wcześniej. Zresztą jesli Ula mieszka gdzies koło mnie to tak jak pisałam wczesniej, chętnie jej pomogę.

ula@,

czy w gminie jest aktualny plan zagospodarowania przestrzennego?

czy możesz od razu kupić działkę, czy najpierw zawrzeć warunkową umowę sprzedaży?

czy masz wybrany projekt i architekta do adaptacji?

czy jesteś przekonana na 100% do tej działki?

Jeśli tak, to jakieś szanse są. Chociaż ulga odsetkowa to nie są jakieś olbrzymie pieniądze.

U mnie formalności trwały rok, ponieważ:

1) musiałam zawrzeć warunkową umowę sprzedaży na rzecz ANR, która miała prawo pierwokupu

2) po kupnie okazało się, że gmina w projekcie planu zagospodarowania przestrzennego przewidziała na mojej działce trafostację :evil: , więc trwało parę tygodni, żeby ich nakłonić do zmiany zdania 8) .

3) ponad miesiąc czekałam na warunki zabudowy

4) nie mogłam się zdecycować na żaden projekt gotowy (nietypowa działka), w końcu zamówiłam projekt indywidualny, co też wydłużyło mocno czas oczekiwania

5) wniosek o pozwolenie na budowę złożony został tuż przed wakacjami = sezon urlopowy, sprawa wlokła się 2 miesiące.

O JEZU! AŻ TRZĘSĄ MI SIĘ RĘCE OD WASZYCH ODPOWIEDZI...wciąż jestem zainteresowana, ale na chwilę opadłam na fotel...jetsem w trakcie sprzedaży mieszkania. Znalazłam osobę, która deklaruje, że wszystko co potrzebne nam załatwi w 3 tygodnie. Podobno tylko pójdę i złoże wniosek o pozwolenie na budowę. Hm...(?) p.s. jesteście kochani, dzięki za kążdą odp.u. spotkanie z facetem w piątek-ciekawe co w zamian :wink: