dyfer 25.09.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witam!Czy ma ktoś doświadczenia z montażem zbiornika cwu w systemie z obiegiem grawitacyjnym? Nie moge nigdzie znaleźć jakiejkolwiek info na ten temat. Intuicja podpowiada mi, że zamontowanie zbiornika wysoko, najlepiej na poziomie grzejników najwyżej umiejscowionych lub jeszcze wyżej - gwarantuje poprawne funkcjonowanie. Słyszałem z kolei że zbiornik cwu można montować też blisko pieca, tak jak w przypadku z pompką. Czy w takim przypadku ogrzewanie cwu będzie równie efektywne jak w przyp. umiejscowienia zbiornika wysoko ? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 26.09.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 ja mam blisko pieca....ogrzewanie grawitacyjne.... ale mam tez zamontowana pompke dla wspomagania... tak na wszelki wypadek....i jest super....wiesz.... taki kocioł w łazience... czy innym pomieszczeniu to zadna ozdoba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyfer 26.09.2006 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 dzięki! ...ale bez uruchamiania tej pompki krążenie w obwodzie zb. cwu funkcjonuje - tak? Mam zb. cwu płaszczowy poziomy 140 l, mam na piętrze pomieszczenie typu spiżarka (zapasy, zamrażarka itp.)w którym można by upchnąć zcwu, ale jeśli by miał funkcjonować przy piecu (pod sufitem) to zdecydowanie wolałbym takie rozwiązanie; pompkę też sobie chyba zamontuję ale mam bzika na punkcie niezależności mojej twierdzy , a poza tym to po co pompować w stailnych warunkach... Pozdreawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 27.09.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 dzięki! ...ale bez uruchamiania tej pompki krążenie w obwodzie zb. cwu funkcjonuje - tak? Mam zb. cwu płaszczowy poziomy 140 l, mam na piętrze pomieszczenie typu spiżarka (zapasy, zamrażarka itp.)w którym można by upchnąć zcwu, ale jeśli by miał funkcjonować przy piecu (pod sufitem) to zdecydowanie wolałbym takie rozwiązanie; pompkę też sobie chyba zamontuję ale mam bzika na punkcie niezależności mojej twierdzy , a poza tym to po co pompować w stailnych warunkach... Pozdreawiam serdecznie tak funkcjonuje grawitacyjnie.... pompke uruchamiam , gdy potrzebuje... szybko zagrzać.... albo w lecie, wyłącze zaworami ogrzewanie, działa tylko mały obieg na kocioł cwu, to wtedy wskazana jest uruchomiona pomka.... ale jak jej nie ma to też działa ok... raczej nie pchaj na piętro.... jak masz miejsce koło pieca to tam umieść zbiornik.... ma sz wszystko pod kontrolą w jednym miejscu... pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 27.09.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Zbiornik możliwie blisko pieca (jeśli chodzi o odsunięcie na bok)Rury grube (calowe)Z pieca do góry pinonowo i z boku podłaczasz górę boilera.Dół boilera do powrotu jak boiler masz odsunięty pare metrów od pieca (w bok) to lecisz do góry pionowo i od momentu jak masz odejscie w bok musisz prowadzic rurę lekko w dół (spadek do boilera) do boilera (górne wejscie) a powrót też lekko w dół (spadek do pieca). Rury grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 27.09.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Zbiornik możliwie blisko pieca (jeśli chodzi o odsunięcie na bok) Rury grube (calowe) Z pieca do góry pinonowo i z boku podłaczasz górę boilera. Dół boilera do powrotu jak boiler masz odsunięty pare metrów od pieca (w bok) to lecisz do góry pionowo i od momentu jak masz odejscie w bok musisz prowadzic rurę lekko w dół (spadek do boilera) do boilera (górne wejscie) a powrót też lekko w dół (spadek do pieca). Rury grube. dokładnie tak jak piszesz mam zrobione.... i jest gites... pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 27.09.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Tak było zrobione u moich rodziców jeszcze z piecem kaflowym. Tak zostało też przy stalowym Zębcu.Po spaleniu śmieci boiler 100L gorący - bez pompki !!! U siebie w domu też zrobie akumulacyjny i boiler zasilany grawitacyjnie z grubych rur.Tylko na podłogówkę i grzejniki będą pompy na cieńkich rurkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyfer 10.10.2006 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 ...duży winiak jestem winien Szanownym Panom ! Przyjmijcie moje wyrazy wdzięczności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts