Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zamontować zbiornik cwu w przyp obiegu grawitacyjnego?

dyfer

Recommended Posts

Witam!

Czy ma ktoś doświadczenia z montażem zbiornika cwu w systemie z obiegiem grawitacyjnym? Nie moge nigdzie znaleźć jakiejkolwiek info na ten temat. Intuicja podpowiada mi, że zamontowanie zbiornika wysoko, najlepiej na poziomie grzejników najwyżej umiejscowionych lub jeszcze wyżej - gwarantuje poprawne funkcjonowanie. Słyszałem z kolei że zbiornik cwu można montować też blisko pieca, tak jak w przypadku z pompką. Czy w takim przypadku ogrzewanie cwu będzie równie efektywne jak w przyp. umiejscowienia zbiornika wysoko ? Pzdr.

dzięki! ...ale bez uruchamiania tej pompki krążenie w obwodzie zb. cwu funkcjonuje - tak? Mam zb. cwu płaszczowy poziomy 140 l, mam na piętrze pomieszczenie typu spiżarka (zapasy, zamrażarka itp.)w którym można by upchnąć zcwu, ale jeśli by miał funkcjonować przy piecu (pod sufitem) to zdecydowanie wolałbym takie rozwiązanie; pompkę też sobie chyba zamontuję ale mam bzika na punkcie niezależności mojej twierdzy :) , a poza tym to po co pompować w stailnych warunkach...

Pozdreawiam serdecznie

dzięki! ...ale bez uruchamiania tej pompki krążenie w obwodzie zb. cwu funkcjonuje - tak? Mam zb. cwu płaszczowy poziomy 140 l, mam na piętrze pomieszczenie typu spiżarka (zapasy, zamrażarka itp.)w którym można by upchnąć zcwu, ale jeśli by miał funkcjonować przy piecu (pod sufitem) to zdecydowanie wolałbym takie rozwiązanie; pompkę też sobie chyba zamontuję ale mam bzika na punkcie niezależności mojej twierdzy :) , a poza tym to po co pompować w stailnych warunkach...

Pozdreawiam serdecznie

tak funkcjonuje grawitacyjnie.... pompke uruchamiam , gdy potrzebuje... szybko zagrzać....

albo w lecie, wyłącze zaworami ogrzewanie, działa tylko mały obieg na kocioł cwu, to wtedy wskazana jest uruchomiona pomka....

ale jak jej nie ma to też działa ok...

raczej nie pchaj na piętro.... jak masz miejsce koło pieca to tam umieść zbiornik.... ma sz wszystko pod kontrolą w jednym miejscu...

pozdrówka

Zbiornik możliwie blisko pieca (jeśli chodzi o odsunięcie na bok)

Rury grube (calowe)

Z pieca do góry pinonowo i z boku podłaczasz górę boilera.

Dół boilera do powrotu

jak boiler masz odsunięty pare metrów od pieca (w bok) to lecisz do góry pionowo i od momentu jak masz odejscie w bok musisz prowadzic rurę lekko w dół (spadek do boilera) do boilera (górne wejscie) a powrót też lekko w dół (spadek do pieca). Rury grube.

Zbiornik możliwie blisko pieca (jeśli chodzi o odsunięcie na bok)

Rury grube (calowe)

Z pieca do góry pinonowo i z boku podłaczasz górę boilera.

Dół boilera do powrotu

jak boiler masz odsunięty pare metrów od pieca (w bok) to lecisz do góry pionowo i od momentu jak masz odejscie w bok musisz prowadzic rurę lekko w dół (spadek do boilera) do boilera (górne wejscie) a powrót też lekko w dół (spadek do pieca). Rury grube.

dokładnie tak jak piszesz mam zrobione.... i jest gites...

pozdrówka

Tak było zrobione u moich rodziców jeszcze z piecem kaflowym.

Tak zostało też przy stalowym Zębcu.

Po spaleniu śmieci boiler 100L gorący - bez pompki !!!

U siebie w domu też zrobie akumulacyjny i boiler zasilany grawitacyjnie z grubych rur.

Tylko na podłogówkę i grzejniki będą pompy na cieńkich rurkach.

• 2 weeks później...