Psk 26.09.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Witam serdecznie, czy ktoś z Was spotkał się z takim czymś jak kosz zlewowy, ewentualnie inna nazwa kosz spustowy. Nie chodzi o leje spustowe. Koszt zlewowy ma za zadanie zbierać bezpośrednio wodę z dachu a nie z rynien, np w przypadku bliźniaka z indywidualnymi dachami. Dostepne są kosze wykonane zarówno z blachy jak i z PCV. Czy ktoś z Was orientuje się w jaki sposób dobiera się taki kosz i rurę spustową w stosunku do danej powierzchni połaci dachowej. W moim przypadku woda będzie zbierana do takiego kosza z dwóch połaci o powierzchni 90m2 każda. Przykład takiego kosza http://www.rynnyocynkowane.pl/oferta_pozostale.jpg Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psk 27.09.2006 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Nikt nie słyszał o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 27.09.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Koszt zlewowy ma za zadanie zbierać bezpośrednio wodę z dachu a nie z rynien dlatego nikt nie słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psk 27.09.2006 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Chodzi o sytuację taką jak na tym zdjęciuhttp://images.google.pl/images?q=tbn:z6CYUszCccHp8M:http://www.uslugi-budowlane.com/img/foto/kanadyjczyki_200.jpggdy dwie połacie dachu łączą się w środku tworząc jedną krawędź na dole. Kosz zlewowy umieszczony powienien być przy brzegu. (niestety nie dysponuje większym zdjęciem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 27.09.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Oczywiście że słyszał Poniższy kosz zamontowany jest na jednym z naszych zamków na północy kraju http://img168.imageshack.us/img168/8932/koszdi1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psk 29.09.2006 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Chodzi m.in. o coś takiego. Czy wielkość takiego kosza jest zależna od powierzchni dachu, czy po prostu należy dobrać odpowiednia rurę spustową w stosunku do powierzchni dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 29.09.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Chodzi m.in. o coś takiego. Czy wielkość takiego kosza jest zależna od powierzchni dachu, czy po prostu należy dobrać odpowiednia rurę spustową w stosunku do powierzchni dachu? Logicznie podchodząc do problemu - na powyższym obrazku mamy dane: 1. kosz zamocowany pod "koszem" dachu 2. rurę łączącą kosz z jakimś ziemnym systemem odbioru wody deszczowej 3. dach nie jest wyposażony w rynny (nie widać ich) Biorąc pod uwagę obserwacje dachów, można zaobserwować, ze podczas normalnych opadów daszczówka z kosza dachowego spokojnie wpada sobie do rynien pod koszem. Czyli rynny o standardowym przekroju odbierają taką ilość deszczówki. W powyższym rysunku wąskim gardłem tego systemu jest właśnie ta rynna - czyli odpowiedź na pytanie brzmi: nie trzeba dobierać wielkości tego kosza do dachu - ilość przepływającej wody uzależniona jest od przekroju rynny spustowej. Inna sprawa, ze podczas gwałtownej ulewy ilość tej wody jest ogromna - u mnie strumień był tak silny, ze woda płynęła sobie koszem i lądowała 2 m od budynku ! Omijała oczywiście rynny. Być może taki kosz zatrzymałby tą wodę ale nie wiem czy rynna wyrobiłaby z jej odbieraniem. Poza tym ciekawe, czy zamocowania wytrzymałyby taki napór .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psk 29.09.2006 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Dzięki Ubek, rozwiałeś trochę moje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 29.09.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Dzięki Ubek, rozwiałeś trochę moje wątpliwości Cieszę się, ze mogłem pomóc. Pamiętaj jednak, ze nie jestem specjalistą ani fachowcem w tej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.09.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Przymuje się ,że 1 m2 rzutu poziomego połaci wymaga 0,8 do 1 cm2 przekroju rynny, przy dachu bez kosza zdarza się przyjmowac 0,5 cm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts