Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI ZAWÓD WYKONUJESZ

Darth_Maul

Recommended Posts

Jak widać cytat powtarzał się w wielu i każda odpowiedź jest poprawna. Ja kojarzę ten cytat ze Zmiennikami :D

W nagrodę dobry dowcip z tematyki ubezpieczeniowej:

Towarzystwo z punktu widzenia aktuariusza

Firma ubezpieczeniowa jest jak samochód. Prezes siedzi w fotelu kierowcy, trzyma kierownicę i usiłuje dostrzec coś przez zakurzoną przednią szybę (pilnując jednocześnie czy jest dobrze przypięty do fotela pasem bezpieczeństwa).

Dyrektor sprzedaży siedzi pod kierownicą i naciska pedał gazu. Underwriter siedzi w fotelu przedniego pasażera i z całych sił

ciągnie za hamulec ręczny (chciałby wcisnąć nożny, ale dyrektor sprzedaży czujnie kontroluje sytuację w tym rejonie).

Likwidator szkód stoi w otwartym szyber dachu i rozrzuca do tyłu banknoty mijanym ludziom (którzy nie widzieć czemu w zamian usiłują trafić go kamieniem).

Szef od marketingu stoi obok likwidatora szkód i usiłuje rzucać banknoty do przodu. Oczywiście prawie nigdy nie dorzuci tam gdzie chciał (spróbujcie rzucić do przodu banknotem z pędzącego samochodu) i większość papierków ląduje w błocie. Czasami daje się go przekonać, by rzucał bilonem, ale wtedy koniecznie chce rzucać całymi garściami zamiast po monetce.

Szef od marketingu też może oberwać kamieniem, szczególnie jak likwidator szkód zrobi nie uzgodniony z nim wcześniej unik.

Księgowy nanosi na mapę bieżącą pozycję pojazdu i sprawdza

na jak długo starczy jeszcze benzyny. Od czasu do czasu kiedy grad kamieni nasila się musi też podrzucić trochę gotówki na dach.

Dyrektor nowych produktów usiłuje wymienić koła samochodu, co jest utrudnione tym, że nikt nie zamierza stanąć choćby na chwilę.

Szef IT w tym czasie wymienia jeden po drugim podzespoły silnika i to on jeden ma realną szansę zatrzymać pędzący wehikuł w najmniej oczekiwanym i pożądanym miejscu.

Aktuariusz... co w samochodzie nie ma już miejsca? Owszem jest trochę ciasno, ale która firma nie ma przerostów zatrudnienia? Tak wiec aktuariusz musi się jeszcze zmieścić. Zgoda niech będzie na tylne

siedzenie. Co może robić aktuariusz na tylnim siedzeniu? To co zwykle...

patrzeć przez tylna szybę i mówić wszystkim czy samochód jedzie we

właściwym kierunku. Ponadto zastanawia się, co inni robią w tym

samochodzie."

Autor jest członkiem zarządu Skandii - aktuariuszem z licencją nr 0001. To prawda.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 498
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Oboje z żoną kształcilismy się na lekarzy i .... od kilku już lat wypisaliśmy się z tego, szlachetnego skąd inąd zawodu i przeszliśli na Ciemną Stronę Mocy do .... firm farmaceutycznych, gdzie robimy za szefów (a zarobieni jesteśmy, że hej ... a może nawet, że hej, hej .....) :wink:

Ja jestem fizyk prawie tylko z ksywki (kiedyś zajmowałem się trochę sportem z którego słynie Legień i Nastula).

W technikum samochodowy bardzo fizyki nie lubiłem. Powiedziałem - nigdy więcej fizyki - i poszedłem na ...

politechnikę (wydz. Mechaniczny - samochody i ciągniki).

Ale jestem wierny ksywce z lat młodości, mimo że na gg opędzam się od chętnych, którzy oczekują ode mnie pomocy właśnie z fizy.

Rzeczywiście - bycie nikim, wbrew powszechnemu mniemaniu może być rzeczywiście czymś :D

Gość 1950

to może ja :oops:

z zawodu emeryt, a tak poważnie i chronologicznie: technik leśnik, technik górnik w specjalności podziemna eksploatacja złóż, technik instalacji sanitarnych w specjalności nowoczesne techniki grzewcze. tym zresztą się teraz zajmuję i to mnie cieszy. :lol:

• 4 weeks później...