Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego wspó?czynnik 0.3 albo 0.5 [W/m2K] ?

Recommended Posts

Obecnie w kraju zgodnie z normą wartości współczynnika przenikania ciepła U ścian nie mogą być większe niż:

dla ścian zewnętrznych o budowie warstwowej U=0.3 [W/m2K]

dla ścian zewnętrznych o budowie jednowarstwowej U=0.5 [W/m2K]

Czy ktoś z szanownych forumowiczów pokusi się o wyjaśnienie tego absurdu w trochę inny sposób niż taki, że ktoś "dostał w łapę" za ustanowienie przepisów, które zezwalają na wejście na rynek ze swoimi wyrobami firmom (myślę tu o jednej, dobrze znanej), których współczynnik U ściany jednowarstwowej mieści się dopiero pomiędzy 0.3-0.5 [W/m2K].

Oto przykład,jak można w prosty sposób złamać absurdalne prawo:

Wyobraźmy sobie, że buduję zgodnie z normą ścianę jednowarstwową i współczynnik U wyszedł mi dajmy na to 0.49. No i wszystko jest OK. Ale po czasie ubzdurało mi się że ścianę docieplę styropianem 2 cm, bo na "wyprzedaży" kupiłem go okazyjnie za grosze... No i co się okazuje? Ano nie mogę sobie tak docieplić ściany, bo mur z dociepleniem to już ściana warstwowa, a taki cienki styropian obniży mi współczynnik U tylko np. do poziomu 0.4 a nie do wymaganego normą 0.3.

I czy to nie są "prawne" idiotyzmy???

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapytaj swojego kierownika budowy, ma uprawnienia budowlane, więc musi na bieżąco znać przepisy i ich interpretację. Jeżeli odpowie Ci, że nie wie - to lepiej zmień kierownika, bo innych spraw też może nie wiedzieć.Tylko się od razu nie obrażaj, bo to na tym forum nadto częste.

Z wyrazami szacunku anonimowy Ryszard.

Nie tak dawno - bo 2003-03-21 11:16 przeczytałem taką Twoją mądrość:

"Nie wdając się w zagadnienia techniczne cały czas mam odczucie, że styropian jest czymś nienaturalnym, czymś doraźnym i prowizorycznym. A dobre samopoczucie psychiczne jest dla mnie o wiele ważniejsze niż zastyropianowany dom."

(to było w wątku mur jednowarstwowy YTONG)

O co Tobie Grzegorz63 wogóle chodzi? Rozterki muru jedno dwu czy też trzy warstwowego chyba masz już za sobą?

Przecież te normy to fikcja i woda na młyn producentów materiałów budowlanych (Ytong, Porotherm). W Niemczech lub Skandynawii normy są ostrzejsze niz u nas!!!! Pomlscie ile straciłyby firmy gdyby naszą norme obnizyli (tak jak na zqchodzie) do 0,25 lub 0,2 dla wszystkich ścian....... z jednowarsotwej ściany nici. Ani BK ani Ceramika nie byłaby wstanie spełnic tych norm i producenci poniesli by potworne straty. TAK WIEC NORMY USTANOWIONO POD NICH. Nie oszukujmy się też...ostrzejsze normy to wieksze koszty budowy..więc cześć osób nie byłoby stać na budowanie domu!!!! Zobaczycie za 5-10 lat nasze normy tez spadną do tych na zachodzie i ....wszyscy ze sciana jednowarstowa będą je ocieplać wełna lub styropianem.

Pozdrawaim

On 2003-04-09 11:28, Anonymous wrote:

....

TAK WIEC NORMY USTANOWIONO POD NICH. Nie oszukujmy się też...ostrzejsze normy to wieksze koszty budowy..więc cześć osób nie byłoby stać na budowanie domu!!!! Zobaczycie za 5-10 lat nasze normy tez spadną do tych na zachodzie i ....wszyscy ze sciana jednowarstowa będą je ocieplać wełna lub styropianem.

Nie będą bo prawo nie działa wstecz. Gdyby działało to wszystkie stare domu musiałyby być ocieplone bo mają współczynniki grubo poniżej 0,5 (za Gierka kupe domów zbudowano z 24cm szrego suporeksu na zaprawę).

PS. Ja również nie potrafię inaczej wyjaśnić tego paradoksu jak dbaniem o interesy producentów systemów JW

Temat "postawiłem" na tym forum, bo "dręczy" mnie ta szarada z różnymi współczynnikami U dla ścian zewnętrznych. Jakoś nie potrafię znaleźć analogii do tego absurdu w innych dziedzinach naszego życia. Po prostu norma (moim zdaniem) powinna być jednoznaczna. Nie uważam się za alfę i omegę, więc myślałem, że może pominąłem w moich rozważaniach jakiś istotny powód. Jest na tym forum dużo doświadczonych forumowiczów, na których opinii można polegać i sporo się od nich nauczyć. Na pewno do nich nie należy Anonimowy, który cytując moją wypowiedź z innego wątku w ogóle nie zrozumiał o co pytałem...

Podtsawowy blad to liczenie sciany tzw. wsp. Uo czyli wsp. okreslajacym straty ciepla dla m2 sciany. Taki wsp. niewiele daje, poniewaz np. nie uwzglenia mostkow termicznych.

Jedynie audyt energetycznie moze blizej okreslic jak cieplochronny jest dom i jego bilans energetyczny. Aczkolwiek w bilansie tez nie uwzglenia sie konwekcyjnych strat ciepla spowodowanych przez dzialanie wiatru.

On 2003-04-09 17:22, Bartt wrote:

Grzegorz odpowiedź jest prosta: ścianę jednowarstwową zawsze będziesz mógł w przyszłości docieplić (jak zmarzniesz, lub zbankrutujesz z powodu kosztów ogrzewana). Jeśli jednak zrobisz "zimną" dwuwarstwową, to z mocowaniem kolejnej warstwy docieplenia będą spore kłopoty :smile:

Nie będzie kłopotów, bo tego zrobić sie nie da - nie można nakleić ocieplenia na ocieplenie. Trzebaby najpierw zerwać stare ocieplenie, oczyścić powierzchnie i nałożyć nowe - kupa roboty i katastrofa finansowa :smile:

Ocieplenie trzeba robić "docelowe" :smile:

Grzegorz to wynika z prostych zależności ekonomicznych. Te jak sądzę powinny być dla Ciebie obiektywne.Oczywiście będąc sceptykiem można przy wszystkim się uprzeć i zapytać dlaczego 0,5 ,a nie np 0,45 czy 0,55 .

Dla mnie osobiście założenia te są bardzo jasne i stanowią o opłacalności lub nie z punktu widzenia ekonomii.

HEJ!