Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

5% pojemności zasobnika, ale zawsze radzę większe - np zasobnik 120l naczynko 8l.

Że nie wspomnę o reduktorze ciśnienia który coraz częściej jest potrzebny.

Dzięki za odpowiedź, nie jestm "z branży" więc pozwolę sobie na takie trochę lamerskie pytanko: Po co ten reduktor? Które ciśnienie ma redukować?

Po co? Fizyka klasa- chyba 5 szkoły podstawowej.

Jeśli w sieci jest ciśnienie 5.8 bara, a zawory maja zakres otwarcia 6 bar (normalka) to jak muyslisz o ile wzrośnie ciśnienie w sieci wskutek podgrzania o np 45 st C?

Obliczenia biorą w łeb przy chociażby zastosowaniu różnych materiałów.

A dlaczego ciśnienie rośnie? Otóż w miare wzrostu temperatury w naczyniu zamkniętym - układ CWU ( z jednej strony masz zawór zwrotny, a z drugiej zamknięte baterie), a bojler grzeje powodując rozszerzanie się czynnika (wody). I masz wzrost ciśnienia.

Jeśli jest "kondom" (naczynie przeponowe) który je odbierze to ok ale jeśli wyjściowe z sieci już jest wysokie? To wtedy zakładasz reduktor i jest ok.

https://forum.murator.pl/topic/62493-rozszerzalno%C5%9B%C4%87-wody/page/2/#findComment-1380815

Przede wszystkim dzieki za zainteresowanie.

5% pojemności zasobnika, ale zawsze radzę większe - np zasobnik 120l naczynko 8l.

Że nie wspomnę o reduktorze ciśnienia który coraz częściej jest potrzebny.

Dzięki za odpowiedź, nie jestm "z branży" więc pozwolę sobie na takie trochę lamerskie pytanko: Po co ten reduktor? Które ciśnienie ma redukować?

Po co? Fizyka klasa- chyba 5 szkoły podstawowej.

Tak, chyba tak - 5 klasa (po staremu, teraz to chyba inaczej wygląda). To cudna termodynamika o ile pamięć mnie nie myli.

Jeśli w sieci jest ciśnienie 5.8 bara, a zawory maja zakres otwarcia 6 bar (normalka) to jak muyslisz o ile wzrośnie ciśnienie w sieci wskutek podgrzania o np 45 st C?

nie chce mi się liczyć, ale na pewno otworzy zawór. Proszę, przeczytaj kolejne moje wypowiedzi - uzupełniłem dane wejściowe problemu o to, że zasilam domek w wodę z własnej studni. Ciśnienie w zbiorniku hydroforowym na pewno mam takie, jak powinno być już ostatecznie w instalacji, bez potrzeby jego redukcji :D, dlatego pytałem o ten reduktor (że może jakieś inne kosmiczne jego zastosowanie)

Obliczenia biorą w łeb przy chociażby zastosowaniu różnych materiałów.

A dlaczego ciśnienie rośnie? Otóż w miare wzrostu temperatury w naczyniu zamkniętym - układ CWU ( z jednej strony masz zawór zwrotny, a z drugiej zamknięte baterie), a bojler grzeje powodując rozszerzanie się czynnika (wody). I masz wzrost ciśnienia.

no przecież o tym pisałem, że ciśnienie wzrasta po podgrzaniu, wiedziałem to teoretycznie (fizykę miałem w podstawówce, technikum i na studiach) i wyznaczyłem to też empirycznie (opisując swój problem), nie rozumiem czemu to piszesz.

Jeśli jest "kondom" (naczynie przeponowe) który je odbierze to ok ale jeśli wyjściowe z sieci już jest wysokie? To wtedy zakładasz reduktor i jest ok.

W każdym razie dzięki.

https://forum.murator.pl/topic/62493-rozszerzalno%C5%9B%C4%87-wody/page/2/#findComment-1384507