Mały 29.09.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 5% pojemności zasobnika, ale zawsze radzę większe - np zasobnik 120l naczynko 8l. Że nie wspomnę o reduktorze ciśnienia który coraz częściej jest potrzebny. Dzięki za odpowiedź, nie jestm "z branży" więc pozwolę sobie na takie trochę lamerskie pytanko: Po co ten reduktor? Które ciśnienie ma redukować? Po co? Fizyka klasa- chyba 5 szkoły podstawowej. Jeśli w sieci jest ciśnienie 5.8 bara, a zawory maja zakres otwarcia 6 bar (normalka) to jak muyslisz o ile wzrośnie ciśnienie w sieci wskutek podgrzania o np 45 st C? Obliczenia biorą w łeb przy chociażby zastosowaniu różnych materiałów. A dlaczego ciśnienie rośnie? Otóż w miare wzrostu temperatury w naczyniu zamkniętym - układ CWU ( z jednej strony masz zawór zwrotny, a z drugiej zamknięte baterie), a bojler grzeje powodując rozszerzanie się czynnika (wody). I masz wzrost ciśnienia. Jeśli jest "kondom" (naczynie przeponowe) który je odbierze to ok ale jeśli wyjściowe z sieci już jest wysokie? To wtedy zakładasz reduktor i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/62493-rozszerzalno%C5%9B%C4%87-wody/page/2/#findComment-1380815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 02.10.2006 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Przede wszystkim dzieki za zainteresowanie. 5% pojemności zasobnika, ale zawsze radzę większe - np zasobnik 120l naczynko 8l. Że nie wspomnę o reduktorze ciśnienia który coraz częściej jest potrzebny. Dzięki za odpowiedź, nie jestm "z branży" więc pozwolę sobie na takie trochę lamerskie pytanko: Po co ten reduktor? Które ciśnienie ma redukować? Po co? Fizyka klasa- chyba 5 szkoły podstawowej. Tak, chyba tak - 5 klasa (po staremu, teraz to chyba inaczej wygląda). To cudna termodynamika o ile pamięć mnie nie myli. Jeśli w sieci jest ciśnienie 5.8 bara, a zawory maja zakres otwarcia 6 bar (normalka) to jak muyslisz o ile wzrośnie ciśnienie w sieci wskutek podgrzania o np 45 st C? nie chce mi się liczyć, ale na pewno otworzy zawór. Proszę, przeczytaj kolejne moje wypowiedzi - uzupełniłem dane wejściowe problemu o to, że zasilam domek w wodę z własnej studni. Ciśnienie w zbiorniku hydroforowym na pewno mam takie, jak powinno być już ostatecznie w instalacji, bez potrzeby jego redukcji , dlatego pytałem o ten reduktor (że może jakieś inne kosmiczne jego zastosowanie) Obliczenia biorą w łeb przy chociażby zastosowaniu różnych materiałów. A dlaczego ciśnienie rośnie? Otóż w miare wzrostu temperatury w naczyniu zamkniętym - układ CWU ( z jednej strony masz zawór zwrotny, a z drugiej zamknięte baterie), a bojler grzeje powodując rozszerzanie się czynnika (wody). I masz wzrost ciśnienia. no przecież o tym pisałem, że ciśnienie wzrasta po podgrzaniu, wiedziałem to teoretycznie (fizykę miałem w podstawówce, technikum i na studiach) i wyznaczyłem to też empirycznie (opisując swój problem), nie rozumiem czemu to piszesz. Jeśli jest "kondom" (naczynie przeponowe) który je odbierze to ok ale jeśli wyjściowe z sieci już jest wysokie? To wtedy zakładasz reduktor i jest ok. W każdym razie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/62493-rozszerzalno%C5%9B%C4%87-wody/page/2/#findComment-1384507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts