telesforek 07.02.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Ponieważ zepsuł mi się telewizor poszłam do MM, stanęłam przed tymi wszystkimi ekranami i stwierdziłam, że są naprawdę duże różnice w jakości obrazu. I nie wiem, czy to wynika z parametrów technicznych, czy tego, że jakiemuś sprzedawcy nie chciało się dobrze wyregulować. No i czy kierować się tym obrazem czy nie? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 07.02.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 I jeszcze dopowiem, że obezwładnia mnie ilość parametrów, np: Jasność: 600 cd/m2 Kontrast: 1200:1 Kąt oglądania: 178 oRozdzielczość: WXGA 1366x768 pikseli Zmiana formatu: 16:9 / 4:3 / 14:9 / zoom Jak się w tym połapać, co jest najważniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 07.02.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Ponieważ zepsuł mi się telewizor poszłam do MM, stanęłam przed tymi wszystkimi ekranami i stwierdziłam, że są naprawdę duże różnice w jakości obrazu. I nie wiem, czy to wynika z parametrów technicznych, czy tego, że jakiemuś sprzedawcy nie chciało się dobrze wyregulować. No i czy kierować się tym obrazem czy nie? Co o tym sądzicie? Sądzę że obraz jest lepszy na tych telewizorach które sprzedawca chce "wypchnąć" ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.02.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 I jeszcze dopowiem, że obezwładnia mnie ilość parametrów, np: Jasność: 600 cd/m2 Kontrast: 1200:1 Kąt oglądania: 178 oRozdzielczość: WXGA 1366x768 pikseli Zmiana formatu: 16:9 / 4:3 / 14:9 / zoom Jak się w tym połapać, co jest najważniejsze? Parametry pewnie od lcd-eka HD ready, i bardzo takie sobie. Dla przykladu nie najdrozszy Samsung czy Sharp lcd daje kontrast na poziomie 5000:1/6000:1/ przy tym samym kącie i nieznacznie nizszej jasnosci.Obraz zyleta. Parametry ktore wymieniles sa dosyc wazne i swiadcza o jakosci obrazu i komforcie ogladania. Zmiane formatu maja niemal wszystkie wspolczesne telewizory/no moze oprocz formatu 14:9 ktory robi ktorys z koreanczykow jako swoj podstawowy, chyba nie bedzie potrzebny/, zoom to raczej gadzet. Z tą rozna jakoscia obrazow w sklepie to jest tez troche tak, ze niektore odbiorniki pracuja na plytach testowych z dvd, gdzie odbior jest "sztucznie wyżyłowany". Dobrze porownywac obiorniki ogladajac obraz z tego samego zrodla. Kazdy obraz ze zwyklej anteny bedzie taki se , a pr I, II tvp to kompletna kiszka nawet z satelity. Pelnie zalet tv mozna ogladac z programow nadawanych cyfrowo , bezposrednio z tunera sat w formacie HD.Polskojezycznych jest kilka - bedzie coraz wiecej. Mozna tez spokojnie powiedziec , ze jakosc obrazu otrzymywanego z kablowki bedzie takze nieciekawa /moze w przyszlosci/.Lepsza niz stacji naziemnych ale bez tej najwyzszej jaka mozna osiagnac teraz przez tuner cyfrowy ze stacji HD. Wazne jest tez , zeby szukac odbiornikow z odpowiednimi wejsciami. Czesto tanie telewizory lcd maja tyllko wejscia scartowskie. Standardem staje sie HDMI dajacy najlepsze efekty ogladania. Pewnie maniacy sprzetu tv powiedzieliby jeszcze wiecej, ale mysle, ze to sa niezbedne podstawy , ktore trzeba znac przy zakupie odbiornika -bez wzgledu czy lcd czy plazme.Te parametry, to sa tez podstawowe parametry porownawcze sprzetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar2 07.02.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Niestety nie ma norm zmuszających producentów do testowania TV w takich samych warunkach, stąd parametry jak jasność, kontrast czy czas reakcji matrycy są w 90% naciągane przez marketing danej firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.02.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 A może coś takiego? http://www.ajp.net.pl/index.php?strona=279 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.02.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Koniec epoki telewizorów plazmowych Kolejna firma rezygnuje z produkcji plazm. Czy to już koniec wielkiej wojny standardów? Wiele wskazuje na to, że ostateczne zwycięstwo LCD i koniec technologii plazmowej są bardzo bliskie. Tak przynajmniej twerdzi Jose Fermoso z bloga NewTeeVee. Firmą, która wycofuje się z rynku telewizorów plazmowych jest Pioneer. Jego plazmy serii Kuro znikną ze sklepów do marca przyszłego roku. Od tego momentu, telewizory plazmowe będą produkowały już tylko trzy firmy - Panasonic, LG i Samsung. Nic dziwnego. Sprzedaż LCD rośnie, a plazm spada. Na każdy, plazmowy TV przypada już osiem elcedeków. Niedawno, produkcję ekranów plazmowych zakończyli dwaj inni gracze - Hitachi i Vizio. "Ostateczna śmierć plazm to kwestia kilku lat (albo i mniej)" - twierdzi Fermoso http://www.technonews.pl/Technonews/1,94439,6310371,Koniec_epoki_telewizorow_plazmowych_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 25.02.2009 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 kolejna naiwna prowokacja chcesz to kupuj LCD,nikt ci nie zabrania,opla,hondę,toyotę też zamykają bądź wstrzymują chwilowo produkcję nie martw się i do LCD się dobiorą,kupuj na co cię stac i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar2 17.03.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Zapomnieli dopisać, że Pioneer także rezygnuje z produkcji LCD, więc śmierć LCD bliska ;]. ehhh te pismaki dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voti 23.03.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 jeśli plazma to panasonic viera a jeśli lcd do sharp aquos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abco 23.03.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 mąz sie upiera przy jakiejś plazmie full hd z Panasonica. Ja się nie znam, ale skoro on twierdzi, że bedzie lepszy, to znaczy, ze pewnie tak będzie. Moze wstyd przyznac, ale tv dla mnie to bardziej radio - jak przechodzę, to rzuce okiem, co leci i tyle. Mnie tam wsio ryba co to będzie. Grunt, zeby mi na ścianie pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 23.03.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 mnie na szczęście wybór TV czeka dopiero gdzieś za pół roku, może wtedy będzie już wiadomo dokładnie jaki system czeka śmierć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 23.03.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Lcd - Sharp Aquos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 24.03.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 jak dla mnie przede wszystkim bzdura jest wypisywanie ze dana technologia lepiej radzi sobie z danym typem sygnalu od drugiej- w tej kwestii trzeba byloby odnosic sie do konkretnych modeli telewizorow bo to ze jeden model Samsunga bedzie kiepsko sobie radzil nie oznacza ze inny model firmy np. JVC wykonany w tej samej technologii ( czy to Lcd czy plazma ) nie poradzi sobie znacznie lepiej - dalej , wazne jest tez zrodlo sygnalu np. sygnal podawany przez cyfrowy polsat w wielu przypadkach znaczaco odbiega od jakosci obrazu podawanego przez n'ke ( conajmniej ze wzgledu na jakos oferowanych dekoderow ) ..... chcac odpowiedziec sobie co lepsze : plazma czy Lcd najpierw wypadaloby poczytac troche o tych technologiach i dopasowac do swoich potrzeb bo wazne jest to np. czy telewizor bedzie stal w naslonecznionym miejscu i bedziez uzywany w ciagu calego dnia czy tylko wieczorami jako swego rodzaju projektor ( pamietam ze czesto przewijala mi sie informacja ze do calodziennego uzytkowania w naslonecznionych pomieszczeniach lepiej sprawdza sie LCD natomiast w przypadku wieczornych projekcji Plazma chociazby ze wzgledu na glebie czerni ); w jakiej odleglosci bedzie znajdowal sie telewizor od ogladajacego ( sprawdza sie jedna zasada - zawsze po jakims czasie zakupiony tv okazuje sie za maly i wiele innych czynnikow.... faktycznie warto przesledzic forum do ktorego link podal AR2 bo jest tam conajmniej kilku fachowcow ktorzy pomoga zdecydowac a conajmniej ograniczyc grupe wyboru i znalezc konkretne opinie o konkretnych modelach... przy okazji jest opcja skorzystania z prezentacji kilku modeli u siebie w domu co jest najsensowniejszym rozwiazaniem zwlaszcza jezeli ktos planuje zakup tv z wyzszego segmentu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 24.03.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 od 2 lat użytkujemy plazmę panasonic viera. Doradzono nam plazmę ze względu na lepsze paramerty -nie wiem czy faktycznie są lepsze, bo nie mam porównania z lcd, u nas obraz (mamy n-kę), szczególnie na kanałach HD jest zajebiszczy jesteśmy zachwyceni. Ależeby nie było tak super, niestety z przykrością stwierdzam, że po tych 2 latach środek ekranu już sie wypala... teraz juz wiem, że jest to spowodowane niezalecanym przez producenta użytkowaniem, czyli ogladaniem obrazów w trybie 4:3 (nie cierpię spłaszczonego obrazu, a powiekszenie, żeby go proporcjonalnie wyswietlić skutkuje znacznym pogorszeniem jakości), co nie zmienia faktu, że jestem troszkę rozczarowana, że tak szybko daje się tę wadę zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.03.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 no właśnie ... jak myślicie? my polecamy LCD (choć wszystko zależy jaki chcesz rozmiar telewizora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 14.11.2009 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 od 2 lat użytkujemy plazmę panasonic viera. Doradzono nam plazmę ze względu na lepsze paramerty -nie wiem czy faktycznie są lepsze, bo nie mam porównania z lcd, u nas obraz (mamy n-kę), szczególnie na kanałach HD jest zajebiszczy jesteśmy zachwyceni. Ależeby nie było tak super, niestety z przykrością stwierdzam, że po tych 2 latach środek ekranu już sie wypala... teraz juz wiem, że jest to spowodowane niezalecanym przez producenta użytkowaniem, czyli ogladaniem obrazów w trybie 4:3 (nie cierpię spłaszczonego obrazu, a powiekszenie, żeby go proporcjonalnie wyswietlić skutkuje znacznym pogorszeniem jakości), co nie zmienia faktu, że jestem troszkę rozczarowana, że tak szybko daje się tę wadę zauważyć. jaki to model tej plasmy? gdzie się doczytałeś takiej informacji, że producent nei zaleca uzytkowania w trybnie 4;3??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.11.2009 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 A może LED ? W sklepie jakoś fajna w porównaniu...ale ... to oświetlenie sklepowe ma niewiele wspólnego z "prawdziwym życiem"...Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.11.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 LCD - mamy 46 Samsunga....super obraz i super cieńki, sygnał z Cyfrowego Polsata minus - cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 14.11.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 a ja mam Samsunga 50 cali plazmę,u syna w pokoju LCD też Samsung,na plazmie dużo lepszy obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts