Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PLAZMA czy LCD

jolka009

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niska rozdzielczość i energiożerność jest chyba główną wadą plazmy

żerność prundu to mit - całkiem podobnie jak LCD tylko wiecej przy jasnych a mniej przy ciemnych scenach( czy na odwrót nie pamietam) średnio tyle samo co LCD.

Co do rozdzielczości to już nie dlugo- Panasonic już oferuje w Japonii całą gamę full hd

http://panasonic.jp/viera/products/pz600/index.htmlame full hd.

O wadach i zaletach LCD/Plazma :

http://www.plazma-lcd-fakty.pl/

pozdr ol

A mnie drażni obraz z LCD, jest jakiś taki płaski, zwłaszcza denerwuje przy niezbyt silnym sygnale (czyli z anteny albo zwykłej kablówki) - IMHO ma sens tylko przy satelitach i DVD, i to do rozmiaru 28", na większych męczy wzroki wolę zwykłą bańkę. Do tego i LCD i plazma mocno złodziejowabe ;-)

Jeśłi chodzi o jakość obrazu to powiem tak: bańka>plazma>>>LCD.

A co do ankiety - żenić się, bo żonaci żyją dłużej (jeśli zaś chodzi o resztę to uważam je za malo znaczące detale) :lol:

Bierz LCD. To juz o niebo lepsza jakosc niz na poczatku, nawet przy przekatnych >37". Jest to technologia, ktora najszybciej sie obecnie rozwija w tej dziedzinie. Jesli plazma to tylko Pioneer, reszta to badziewie, ale za to zaplacisz sporo. Duzo taniej kupisz LCD podobnej jakosci. Pozdrawiam.

Bierz LCD. To juz o niebo lepsza jakosc niz na poczatku, nawet przy przekatnych >37". Jest to technologia, ktora najszybciej sie obecnie rozwija w tej dziedzinie. Jesli plazma to tylko Pioneer, reszta to badziewie, ale za to zaplacisz sporo. Duzo taniej kupisz LCD podobnej jakosci. Pozdrawiam.

Nie zgadzam się.

Podłącz sobie zwykły sygnał PAL np. z cyfrowego Polsatu pod LCD i pod Plazmę. Zobaczysz, ża nawet LCD-ki za ponad 10 tyś wysiadają przy Plaźmie za dwa razy mniejsze pieniądze.

Owszem sygnał HD daje rewelacyjną jakość na LCD-kach (właśnie taki sygnał puszczany jest w większości hipermarketów), ale w Polsce praktycznie ten sygnał jest niedostępny (tylko platforma telewizji "N" i to tylko trzy kanały).

Technologia LCD owszem - rozwija się szybko - ale obecnie jest jeszcze za plazmą (przynajmniej pod względem odbioru sygnału PAL).

Zresztą najlepiej nagrać sobie na nagrywarce DVD kilka fragmentów programów (TVP1, TVP2, Polsat, TVN itp.) i samemu przetestować w jakimś RTVAGD albo MM. Ja tak zrobiłem i dokonałem już wyboru.

Nie zgadzam się.

Podłącz sobie zwykły sygnał PAL np. z cyfrowego Polsatu pod LCD i pod Plazmę. Zobaczysz, ża nawet LCD-ki za ponad 10 tyś wysiadają przy Plaźmie za dwa razy mniejsze pieniądze.

Owszem sygnał HD daje rewelacyjną jakość na LCD-kach (właśnie taki sygnał puszczany jest w większości hipermarketów), ale w Polsce praktycznie ten sygnał jest niedostępny (tylko platforma telewizji "N" i to tylko trzy kanały).

Technologia LCD owszem - rozwija się szybko - ale obecnie jest jeszcze za plazmą (przynajmniej pod względem odbioru sygnału PAL).

Zresztą najlepiej nagrać sobie na nagrywarce DVD kilka fragmentów programów (TVP1, TVP2, Polsat, TVN itp.) i samemu przetestować w jakimś RTVAGD albo MM. Ja tak zrobiłem i dokonałem już wyboru.

Tak jest teraz, ale myslac przyszlosciowo to LCD jest najlepszym wyborem. W plazme juz prawie nikt nie inwestuje (oprocz Pioneera, ale to zupelnie inna bajka), wszyscy laduja kase w technologie LCD. Nawet Sony z bodajze Toshiba nie moga sie przebic na rynek z nowa technologia (miliony malenkich kineskopow, wielkosci piksela), ktora moim zdaniem jest idealnym rozwiazaniem, choc jak to bywa z nowymi rzeczami dosc drogim. Zastanawiaja sie nawet na zarzuceniem projektu, a szkoda bo to moglaby byc rewolucja. Ale tak jest, bo producenci masowo rozwijaja technologie LCD i za pare lat wypra juz plazme zupelnie z rynku. Tak jak pisalem dzisiejsze LCD to juz inna bajka niz te sprzed paru lat. Poza tym sa duzo trwalsze.

...producenci masowo rozwijaja technologie LCD i za pare lat wypra juz plazme zupelnie z rynku. Tak jak pisalem dzisiejsze LCD to juz inna bajka niz te sprzed paru lat. Poza tym sa duzo trwalsze.

Tematem wątku jest - co kupić - Plazme czy LCD?. Podchodząc do tematu zdroworozsądkowo to kupującego nie powinno interesować to, że ta technologia jest przyszłościowa. Co mie obchodzi przyszłość - przecież kupuje telewizor dzisiaj. Nie dyskutyjemy o tym co będzie za kilka lat. Na dzień dzisiejszy telewizor plazmowy wyświetla o niebo lepszy sygnał ze żródeł PAL czyli ze żródeł ogólnodostępnych. Powie to wam każdy sprzedawca hipermarketu (MM, RTVAgd) nie wspominając już o znawcach tematu, z których opiniami można zaznajomić się na specjalistycznych forach.

Przecież nie kupię sobie telewizora po to, żeby za 5 czy 8 lat oglądać TVP1 TVP2, Polsat, TVN itp. w sygnale HD - po co się mam męczyć przez te lata. A swoją drogą nawet sygnał HD na nowszych plazmach (1024x768) wygląda wyśmienicie i naprawdę ciężko dostrzec różnicę między LCD na którym puszczony jest ten sam sygnał HD... ale.... o jakim HD my mówimy? Póki co to niezły chwyt marketingowy napędzający rozwój technologii.

Pozdrawiam i jeszcze raz proponuje zainteresowanym:

1. Idźcie do znajomego, który ma stacjonarną nagrywarkę DVD.

2. Nagrajcie sobie na płytkę materiał w najlepszej jakości z programów które oglądacie (wystarczy po kilkadziesiąt sekund)

3. Idźcie do dużego hipermarketu i porównajcie różne TV - każdy sprzedawca podłączy wam DVD do telewizora którym jesteście zainteresowani - ja nie miałem z tym żadnego problemu.

Wyboru dokonajcie sami - to są Wasze pieniądze.

Pozdrawiam.

PS. Moja wypowiedź tyczy się telewizorów o stosunkowo dużych przekątnych tj.większych niż 37 cali (przyczyna jest prosta - mniejszych plazm się nie spotyka)

Napewno 2007r będzię rokiem ekranów full hd

- cena lcd 1080p spadnie

- na rynku pojawia się gama plazm 1080p

http://www.engadget.com/2007/01/10/panasonics-2007-hdtv-lineup-unveiled/

Najbardziej chyba fascynującym tematem w nadchodzącym roku, są panele zdolne do odtwarzania sygnału Full HD, bez żadnej kompresji. Panasonic zapowiedział wprowadzenie w tym roku oczekiwanego telewizora plazmowego Full HD z ekranem o przekątnej 42 cali.

W nadchodzącym roku pojawią się także modele większe wyposażone w panele full HD. Są to 50 calowy TH-50PZ700U, oraz 58 calowy model TH-58PZ700U. Oba modele wejdą na rynek latem.

Pojawią się także urządzenia o rozdzielczości 720p i oznaczeniu TH-50PX77U (50 cali) i TH-42PX77U (42 cale) i te pojawią się wiosną.

Panasonic wprowadzi także telewizory o mniejszej przekątnej wykorzystujące panele LCD. Modele: TC-32LX700, TC-32LX70, TC-26LX70, mają rozdzielczość 1366 x 768 pikseli i wyposażone są w technologie: Motion Picture Pro, Intelligent Scene Controller. Ta druga redukuje poziom podświetlania panelu, podczas wyświetlania ciemnych scen

I oczywiście ze wzgledu na właściwosci full-a oczywiscie bedzie walka o duże ekrany

http://foto.da.ru/albums/userpics/10789/normal_resolution_chart.png

Tabela przedstawia odległości dla telewizorów o 4 różnych rozdzielczościach, przy których w pełni korzystamy z rozdziałki naszego tv. W osi Y mamy odległość w stopach( są kalkulatory stopa-metr w internecie i telefonach kom.), w osi X przekątną w calach. Punkt przecięcia dla np.: telewizora 50cali o rozdzielczości 1280x720 to 10 stóp czyli 3 metry.Kanały SD należy oglądać wtedy z 4,5 metra albo...przeboleć niską jakość obrazu niestety.

Dla tak tu wychwalanego telewizora FullHD o przekątnej 40 cali to 5 stóp czyli 1,5 metra! Z takiej odległości należałoby oglądać film HD 1080 lub np DiscoveryHD w 1080i by widzieć wszystkie szczegóły. Pół metra dalej i już je tracimy razem z pieniędzmi zmarnowanymi na FullHD o tak małej przekątnej.

Maniakom Fulla radzę jeszcze raz przemyśleć zakup "mikrusów" poniżej 60 cali.

pozdr ol

Ciekawe, szczególnie że Sony wraca na rynek plazm.

Jak głosi plotka krążąca po rynku, jeden z głównych promotorów LCD TV, firma Sony, prowadzi rozmowy z Jujitsu Hitachi Plasma Display (FHP), na temat powrotu japońskiego giganta na rynek telewizorów plazmowych. Ponoć Sony omawia z FHP wejście do wspólnego interesu, ale jest jeszcze bardzo wiele nierozwiązanych kwestii i dyskutanci nie mogą znaleźć porozumienia.

Firma Sony sprzedała w 2005 roku 100000 plazm co stanowiło zaledwie jedną trzecią sprzedaży w 2004 roku. Z kolei konsorcjum FHP sprzedało w 2006 roku 2.4 mln telewizorów plazmowych, na ten rok prognozy mówią o sprzedaży 3.6 mln sztuk.

Obecnie na rynku telewizorów plazmowych dominuje LG, Panasonic oraz Samsung i pojawienie się tak mocnego gracza jak Sony może doprowadzić do bardzo ciekawych sytuacji.

myslac przyszlosciowo to LCD jest najlepszym wyborem. W plazme juz prawie nikt nie inwestuje (oprocz Pioneera, ale to zupelnie inna bajka), wszyscy laduja kase w technologie LCD. Nawet Sony z bodajze Toshiba

Ciekawe, szczególnie że Sony wraca na rynek plazm.

Jax, a wiesz co to jest czytanie ze zrozumieniem? Cytujesz połowę zdania pozbawioną kontekstu i potem ją komentujesz...

2. Nagrajcie sobie na płytkę materiał w najlepszej jakości z programów które oglądacie (wystarczy po kilkadziesiąt sekund)

3. Idźcie do dużego hipermarketu i porównajcie różne TV - każdy sprzedawca podłączy wam DVD do telewizora którym jesteście zainteresowani - ja nie miałem z tym żadnego problemu.

RadekS to nie jest chyba najlepszy pomysł. Znajomy może mieć dużo lepszy/gorszy sygnał TV, więc na tej podstawie lepiej nie wybierać telewizora, bo w domu może być rozczarowanie. Najlepiej porównać obrazy we własnym domu i z własnej anteny. Są już sklepy, które to umożliwiają dostaraczając wybrane modele na domowe testy.

RadekS to nie jest chyba najlepszy pomysł. Znajomy może mieć dużo lepszy/gorszy sygnał TV, więc na tej podstawie lepiej nie wybierać telewizora, bo w domu może być rozczarowanie. Najlepiej porównać obrazy we własnym domu i z własnej anteny. Są już sklepy, które to umożliwiają dostaraczając wybrane modele na domowe testy.

Rozwiązanie jest jak najbardziej dobre tylko jest jeden warunek - jakiś dekoder. Ja nagrywałem sygnał z cyfrowego Polsatu. Taki dekoder planuje zamontować po zzakupie plazmy. Na dobrą sprawę podstawowe kanały (tj. tvp1, tvp2, polsat, tvn, tv4, i jeszcze kilka innych) można mieć z satelity w abonamencie już za 10zł miesięcznie.

• 2 weeks później...

Małe sprostowania:

Jak narazie to nie tylko Pioneer inwestuje w plazmy, dużo większe inwestycje robi Panasonic, są jeszcze Hitachi, NEC, Fujitsu, LG, Samsung, Philips, Toshiba którzy także się rozwijają.

Bzdurą jest pisanie, że to wyprze a to nie wyprze bo o tym zadecyduje rynek, są jeszcze inne technologie jak Tylna projekcja czy rzutnik o wypieraniu ich nikt nie mówi a cały czas się rozwijają.

Sony z Toshibą nie współpracował nad żadną odkrywczą technologią. To o czym piszesz to SED. Technologia, która zapowiadana była już tyle razy... od 2 lat jest przekładana premiera, na ostatnich targach w Berlinie Toshiba pokazała nawet 36" prototyp, tyle że widać było w nim spore braki technologiczne.

Każda technologia ma swoje wady i zalety i określając własne preferencje należy wybrać odpowiednią do nich technologię.

Proponuję zacząć od tego:

http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=9783