LukaEgon 14.11.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 A może LED ? W sklepie jakoś fajna w porównaniu...ale ... to oświetlenie sklepowe ma niewiele wspólnego z "prawdziwym życiem"...Jak myślicie ?Zbyt mało argumentów stoi za LED. Może za kilka lat będzie z tą technologią lepiej. Damro pamiętaj, że bardzo dużo zależy od tego, jak telewizory są skalibrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 14.11.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 już chciałem brać plasmę ale wezmę jednak LCD Panasa, plasme trzeba docierać, jasne pomieszczenia jej nie służą, może sie nie wypali, a może tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 14.11.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 A może LED ? W sklepie jakoś fajna w porównaniu...ale ... to oświetlenie sklepowe ma niewiele wspólnego z "prawdziwym życiem"...Jak myślicie ?Zbyt mało argumentów stoi za LED. Może za kilka lat będzie z tą technologią lepiej. Damro pamiętaj, że bardzo dużo zależy od tego, jak telewizory są skalibrowane. W obu przypadkach czynność ta została wykonana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonieczka 14.11.2009 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Przemyśl to jeszcze. My mamy plazmę panasonica full hd 100Hz od roku. Jesteśmy coraz bardziej zachwyceni jakością mimo, ze mamy cyfrę +, a tam nie ma tak wielu kanałów w hd. Obraz jest naturalny, nawet przy mniej doskonałym sygnale nie ma wrażenia sztuczności obrazu. Znajomi dali się natomiast namówić na lcd panasonica, bo chcieli mieć 37 cali. Żałują niestety. Jakość obrazu jest dużo gorsza. Nasza plazma, choć 42 cale, ma piękny obraz nawet z bliska. Ja teraz zerkam sobie na film z drugiego pokoju siedząc przy komputerze. Obraz jest w dalszym ciągu nasycony barwami, kontrastowy, mimo sporego kąta oglądania. Jeśli chodzi o wypalanie to teraz wydaje mi się obraz znacznie lepszy niż, gdy był nowy. Przez pierwszy miesiąc dawaliśmy większy zoom, żeby unikać tych statycznych napisów i znaczków(ucinało je wtedy), choć przy nowych plazmach podobno to nie jest konieczne. A teraz plazmy są poza tym mniej energochłonne. Amfi musiała mieć pecha, że coś się jej wypaliło na środku. Kiedyś w starszych plazmach od czasu do czasu znajomi puszczali podobno na parę minut pusty kanał i ten "szumiący" ekran wyczyszczał wszystkie duszki i takie tam...Jeśli natomiast miałabym wybrać lcd, to na pewno wolałabym sharpa albo philipsa od panasonica. Sharpa mają sąsiedzi, bo pasjonują się fotografią i do zdjęć jest doskonały, a filmy przy dobrym sygnale ma bardzo ładne.A philips ma piękny obraz i ambilight - to musi być super efekt na ścianie i w ogóle chwalą go, poczytaj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 15.11.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Dzięki sonieczka za swoje wrażenia z użytkowania plasmy Panasa...Powiem tak, żebym to ja miał mieć nowy TV to wziałbym tę plasmę w ciemno, ale ponieważ to dla teścia, a on nie bardzo się zna na ustawieniach, wypalaniu, duszkach itp. to wezmę mu jednak lcd...poza tym panasonic daje teraz 5lat gwarancji, tak może wziałbym i Philipsa.,ale dodatkowe 3lata piechotą nie chodzą, a w Panasie jest matryca IPS!Aha jeszcze jedna rzecz, a jak siedzisz na wprost i oglądasz to nie rażą Cię odbicia w szklanej powłoce plasmy? Mnie by to wkurzało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonieczka 15.11.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Gdybym miała za sobą okno to może widziałabym je w telewizorze, ale mam tak ustawiony, że nie widzę żadnych odbić w trakcie oglądania, choć gdy jest wyłączony to coś tam się w tej szybie widzi. Ja wybrałam plazmę właśnie ze względu na te szybę, bo mam dwie szalone kotki, które uwielbiają drapać w lustro szafy, więc miałam uzasadnione podejrzenie, że ekran lcd tego nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula252 08.01.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 plazma górą mamy samsunga 42 cale spisuje sie rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 09.01.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 moze kiedyś się zdecyduję na plazmę, jak będe musiał zmienić swojego kineskopa Philipsa... póki co odbiera dobrze, a teściu tez się cieszy z nowego lcd Panasika37! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 09.01.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Post powstal 2006 roku, a teraz mamy 2010 rok i ani plazma, ani LCD, bo to , niestety przezytki, a tv OLED - cienietkie, o bardzo malym poborze energii:) Teraz nastal czas wyprzedazy i plamy i LC, wlasnie, by zrobic miejsce na ekonomiczne OLEDy. Kto moze niech zaczeka, bo warto miec taki tv:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 09.01.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 OLEDy w rozmiarach powyżej 40cali to za ładne parę lat, do tego czasu tylko plazma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 09.01.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Jesli nie OLED to tylko tv z podswietleniem LED, ktore lawinowo wypieraja m.in. plazme, ktora pozera ze wzgledu na swoja budowe, ogromne ilosci pradu. Mam i wiem dobrze ile 42" plazma zuzywa pradu. Jakosc obrazu to nie wszystko.Niższe ceny na plazmy dzis, to nic innego jak zacheta do ich wykupu. Jesli dla kogos wazne sa rachunki za energie elektryczna, a obecnie stoi przed zakupem nowego tv, to tylko tv z podswietlaniem LED. Jest z czego wybierac np. tutaj http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe,g3,f2.bhtml .Polecac dzis zakup plazmy to, wg mnie, przepraszam, niedorzeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 09.01.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Jesli nie OLED to tylko tv z podswietleniem LED, ktore lawinowo wypieraja m.in. plazme, ktora pozera ze wzgledu na swoja budowe, ogromne ilosci pradu. Mam i wiem dobrze ile 42" plazma zuzywa pradu. Jakosc obrazu to nie wszystko. Niższe ceny na plazmy dzis, to nic innego jak zacheta do ich wykupu. Jesli dla kogos wazne sa rachunki za energie elektryczna, a obecnie stoi przed zakupem nowego tv, to tylko tv z podswietlaniem LED. Jest z czego wybierac np. tutaj http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe,g3,f2.bhtml . Polecac dzis zakup plazmy to, wg mnie, przepraszam, niedorzeczne. A to ciekawe, bo ja myślałem że kupuje się telewizor właśnie dla jakości obrazu. Co z tego że tv pobiera 10W jak obraz taki że niema po co go włączać ? To może lepiej radio kupić, mało prądu żre a "Jakosc obrazu to nie wszystko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 09.01.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 plazme, ktora pozera ze wzgledu na swoja budowe, ogromne ilosci pradu. Mam i wiem dobrze ile 42" plazma zuzywa pradu. No nie do końca tak jest. Plazma pobiera energię "dynamicznie" w zalezności od jasności wyświetlanego obrazu (cały ekran biały - zużycie max, cały czarny- min) Np plazma ma podana pobór max 240 W a lcd 210W. Z tym, że lcd pobiera 210 cały czas natomiast plazma od ok 150-240. Plazma wbrew pozorom pobiera tyle samo energi co lcd a zazwyczaj nawet mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 09.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Mam i to i to. Mogę tylko powiedzieć, że na kablówce lepiej odbiera plazma. Kolory są super i ogólnie jakość obrazu też. Mam Panasonic. Natomiast na kablówce LCD początkowe kanały są ok ale im dalej tym bardziej śnieżą. natomiast , kiedy podłączone jest do anteny np Polsat czy Cyfra, wtedy jest Ok. Ale wg mnie percepcja odbioru to tylko kwestia gustu (oczywiście mówię jako przecietny odbiorca). Nie mam pojęcia co ile pochłania prądu itd, bo w zasadzie to mnie nie obchodzi. teraz tak staniały te telewizory, ze ten dylemat, to nie jest jakiś problem myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 11.01.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 plazme, ktora pozera ze wzgledu na swoja budowe, ogromne ilosci pradu. Mam i wiem dobrze ile 42" plazma zuzywa pradu. No nie do końca tak jest. Plazma pobiera energię "dynamicznie" w zalezności od jasności wyświetlanego obrazu (cały ekran biały - zużycie max, cały czarny- min) Np plazma ma podana pobór max 240 W a lcd 210W. Z tym, że lcd pobiera 210 cały czas natomiast plazma od ok 150-240. Plazma wbrew pozorom pobiera tyle samo energi co lcd a zazwyczaj nawet mniej. Bardzo dobrze to wyjasniłeś listek LCD żre energię taką samą cały czas, a plazma jak się okazuje może wyjsć nieznacznie taniej, bo przecież ekran nie jest cały czas biały, no chyba zęoglądasz relację z Syberii Poza tym żywotność matryc plazmowych Panasonica to teraz 100tys. godzin, podczas gdy Lcd tylko 60tys!. PLazma lepiej podobno odbiera sygnal SD, a oglądanie sportu czy filmów to przyjemność z tym, że trzeba jednak mieć trochę zaciemniony pokój! Przysżłość to chyba te plasmy 3d! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.11.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 w rozsądnych pieniądzach to plazma - nowe modele LCD - to prawie wszystkie LED-y. Więc albo płacisz od razu więcej za LED-a i masz <100Wh albo mniej i plazmę z 100-300Wh. PS co uważasz za rozsądne pieniądze za 46cali? - dla jednych jest to 3tyś dla innych 10tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 22.11.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 a może 3D LED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 22.11.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 trzeba filmy wypozyczacrzeczywiscie taki gadzet,ale tego nie da sie ogladac"na okraglo",wiec to i tak taka okresowa rozrywkaw kazdym razie jak ktos ma kase,to czemu nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 22.11.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Kupiłem plazmę Panasonica 37 X20. Zmierzyłem pobór prądu. Maksimum zużycia jest na filmach dla dzieci (jaskrawe kreskówki) i wynosi 110 W. Normalne filmy i wiadomości to 80-90 W.Plazmy też się zmieniają i nie są takimi pożeraczami prądu jak kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 25.11.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 ja bym kupiła samsunga (jak dla mnie to najlepsze telewizory pod słońcem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts