Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

salon , kuchnia, przedpokój i jadalnia stanowią u mnie jedną całą otwartą powierzchnię , mam zamontowane tam razem 4 grzejniki z głowicami termostatycznymi , w tym pomieszczeniu jest jednocześnie zamontowany regulator pokojowy sterujący piecem na eko-groszek , mam pytanie , czy wogóle te głowice są na tych grzejnikach potrzebne ? bo może być taka sytuacja że na regulatorze nastawię np 24 stopnie, a głowica zamknie mi grzejnik przy np. 20 stopniach i wtedy nigdy się nie nagrzeje do zadanej temperatury a kocioł wtedy będzie pracował cały czas , zastanawiam się czy zdemontować te głowice , czy też zostawić ale otwarte na maksa i powierzyć regulację temperatury regulatorowi pokojowemu ?

W pozostałych pomieszczeniach, pokojach na dole i na poddaszu głowice powinny spełniać swoje zadanie normalnie .

Jak sądzicie jak to najlepiej zrobić ?

https://forum.murator.pl/topic/62499-g%C5%82owice-termostatyczne-regulator-pokojowy-jak-ustawi%C4%87/

W pomieszczeniu reprezentatywnym nie mogą być zainstalowane głowice termostatyczne na grzejnikach, bo dojdzie do konfliku, który sam też zauważasz.

Jeśli nie chcesz ich demontawać, wystarczy zawory na grzejnikach maksymalnie otworzyć, żeby sterowanie temperaturą przejął całkowicie regulator pokojowy.

Pozdrawiam

W pomieszczeniu reprezentatywnym nie mogą być zainstalowane głowice termostatyczne na grzejnikach, bo dojdzie do konfliku, który sam też zauważasz.

Jeśli nie chcesz ich demontawać, wystarczy zawory na grzejnikach maksymalnie otworzyć, żeby sterowanie temperaturą przejął całkowicie regulator pokojowy.

Pozdrawiam

Więc jak tak to je zdemontuję , bo w tej chwili nie mam zamontowanych w łazienkach i przedsionku , a tam sie chyba bardziej przydadzą niż w pomieszczeniu z regulatorem.

Zastanawiam się też jak się to sprawdzi , bo skoro regulator jest na dole , to czy może dojść do sytuacji gdy regulator wyłącza kocioł bo w reprezentatywnym pomieszczeniu jest już temperatura odpowiednia ,a np. na poddaszu czy w łazienkach jeszcze nie i tam trzeba by grzać , a kocioł nie pracuje ....

Właściwie przy odpowiednio dobranych grzejnikach sam regulator pokojowy daje odpowiedni komfort cieplny i raczej nie występuje sytuacja, którą opisujesz. We wszystkich pomieszczeniach jest (+-) taka sama temperatura - ta nastawiona na programatorze pokojowym.

Głowice termostatyczne, w tym układzie mają największy sens jeżeli chcesz różnicowac (zmniejszać) temperaturę w różnych pomieszczeniach i pod tym kątem raczej zainstaluj głowice tam, gdzie będziesz chciał mieć czasami niższą temperaturę.

Pozdrawiam

Właściwie przy odpowiednio dobranych grzejnikach sam regulator pokojowy daje odpowiedni komfort cieplny i raczej nie występuje sytuacja, którą opisujesz. We wszystkich pomieszczeniach jest (+-) taka sama temperatura - ta nastawiona na programatorze pokojowym.

Głowice termostatyczne, w tym układzie mają największy sens jeżeli chcesz różnicowac (zmniejszać) temperaturę w różnych pomieszczeniach i pod tym kątem raczej zainstaluj głowice tam, gdzie będziesz chciał mieć czasami niższą temperaturę.

Pozdrawiam

owszem, ta temperatura jest porównywalna we wszystkich pomieszczeniach w przypadku gdy instalacja była liczona,

w przypadku doboru grzejników "na oko" to się z reguły nie sprawdza