blablaluga 26.09.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Witam Mam 2 pytania.1. CZy płyta elektryczna kosztuje więcej w uzywaniu jak gazowa??? Jeśłi tak to o ile??? Które płyty są oszczędniejsze??? 2. JAkie modele kuchni z płytą elektryczną polecacie.Interesowały by mnie takie z zaznaczeniem zabezpieczenia przed dziećmi... Wykonawcy zapomnieli mi podciągnąc gazu do kuchni..., nie wiem czy się opłaca ciągnąć...??? A siłe w kuchni mam..., pomyślał elektryk... Poradźcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 26.09.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Cała kwestia sprowadza się do pytania na co Cię stać (oczywiscie nie mnie odpowiadaj na to pytanie).W eksploatacji tańsza od elektrycznej i to znaczenie jest płyta gazowa. Porównywalna w kosztach eksploatacji, ale cholernie droga w zakupie jest płyta elektryczna indukcyjna. Przypuszczam, że podciągnięcie gazu do kuchni nie będzie takie drogie, jeżeli jest instalacja w budynku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vax 26.09.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Wszystko zalezy do jakiego gazu poruwnujemy czy jest to ziemny czy propan. Jesli masz ziemny to idz w strone gazu jesli propan to montuj plyte elektryczna bo powinno byc taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 26.09.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 ja mieć bede propan a kucheneke na prónd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blablaluga 27.09.2006 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 No dzięki generalnie jest tak że w kuchni mam już "siłę" za to inwestor czyli ja podczas wybory płyty gazowej przypomniał sobie że nie wie gdzie ma gaz w kuchni... a potem się okazało że zapomniałem podciągnąć...:) żenadka, stresiadka, śmieszno mi było..... teraz ciągnąć gaz trzeba by wokół domu pod klinkierem, koszt ok. 1000 zł, by w domu nie kuc płytek, tynków i itd... dlatego ciekawi mnie ile to jest drożej, to płyta elektryczna?? w sklepie powiedzieli 10-20% indukcyjna będzie tańsza od gazu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 27.09.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Załóżmy, że do ugotowania danej potrawy musimy dostarczyć jakąś jednostkę energii w jednostce czasu.1 kWh uzyskana z gazu ziemnego kosztuje 0,16 zł (zakładam, że gaz kosztuje 1,50 za m3, a z 1 m3 jest 9,5 kWh),1 kWh z prądu kosztuje 0,34 zł. Oznacza to, że energia z prądu jest 0,34/0,16 = 2,1 droższa niż energia z gazu. W obliczeniach nie ma uwzględnionych sprawności urzadzeń. Jeżeli ktoś mówi o 10-20% to trochę się myli. PS. Sam mam kuchnię elektryczną i zastanawiam się nad przejściem na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 27.09.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 1 kWh uzyskana z gazu ziemnego kosztuje 0,16 zł (zakładam, że gaz kosztuje 1,50 za m3, a z 1 m3 jest 9,5 kWh), 1 kWh z prądu kosztuje 0,34 zł. A że nie wszyscy mają dostep do gazu ziemnego, to teraz pozostaje pytanie jak takie wyliczenia bedą się odnosić do wykorzystywania butli gazowych (propan-butan). Może wtedy prawdziwe będą wymienione powyżej procenty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 27.09.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Wszystko zalezy do jakiego gazu poruwnujemy czy jest to ziemny czy propan. Jesli masz ziemny to idz w strone gazu jesli propan to montuj plyte elektryczna bo powinno byc taniej. Nie wydaje mi się..ja używam butli na propan 11kg - koszt 38 zł sztuka wychodzi mi średnie zużycie jedna butla na 2 m-ce (przy w miare normalnym gotowaniu tzn obiad średni co drugi dzień , woda na herbate, itp. )a w okresie letnim kiedy było troche urlopów i wyjazdów wekendowych wyszło mi ze butla strczyła na przwie 4 m-ce Tak więc napewno taniej niz prąd. Oczywiście pomijam fakt upierdliwości z wymiana butli no i oczywiście zabrane miejsce w szafce kuchennej ale jak sie nie ma wyboru.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.09.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Ja też używam teraz butli 11 kg do gotowania. I w nowym domu nie chcę żadnego gazu! Jedna butla idzie na miesiąc, przy gotowaniu codziennie dwudaniowego obiadu dla rodziny 2+2. Najbardziej upierdliwe jest to, że butla kończy się najczęściej w nocy, a to żadna przyjemność jechać np. w zimie na stację benzynową wymienić butlę. W nowym domu będę miał płytę ceramiczną, nie-indukcyjną. Już jest kupiona i czeka na zamontowanie, jak będą meble kuchenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 27.09.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Wszystko zalezy do jakiego gazu poruwnujemy czy jest to ziemny czy propan. Jesli masz ziemny to idz w strone gazu jesli propan to montuj plyte elektryczna bo powinno byc taniej. Nie wydaje mi się..ja używam butli na propan 11kg - koszt 38 zł sztuka wychodzi mi średnie zużycie jedna butla na 2 m-ce (przy w miare normalnym gotowaniu tzn obiad średni co drugi dzień , woda na herbate, itp. )a w okresie letnim kiedy było troche urlopów i wyjazdów wekendowych wyszło mi ze butla strczyła na przwie 4 m-ce Tak więc napewno taniej niz prąd. Oczywiście pomijam fakt upierdliwości z wymiana butli no i oczywiście zabrane miejsce w szafce kuchennej ale jak sie nie ma wyboru.... rumak1974 jak Ci wyszło, że prąd droższy? Bo butla starcza na 4 miesiące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 27.09.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Normalnie zakładając ze koszt butli to 38 zł dzieląc to na 2 m-ce to daje nam 18 zł na m-c . Nie wydaje mi się że prąd wyjdzie taniej , byc może się myle ale używając kuchni na prąd mysle że więcej "zeżre" pieniąchów niż 18 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blablaluga 27.09.2006 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Anpi jaką kupiłeś za ile i gdzie :) i dlaczego taką, a jaki piekarnik do tego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 27.09.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 U mnie butla 11 kg starcza na pół roku. Płyta amica, dwa palniki gazowe, dwa ceramiczne pola grzejne. Tych ostatnich używam ok 5-6 razy w roku. Nie gotujemy wcale mało. Z tym, że jako support mamy czajnik elektryczny, ekspres cisnieniowy, mikrofale i czesto korzystamy z piekarnika (mięsko mniam ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.09.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Anpi jaką kupiłeś za ile i gdzie :) i dlaczego taką, a jaki piekarnik do tego?? Kupiłem zestaw Gorenje - płyta i piekarnik. Wersja ze sterowaniem dotykowym - żadnych pokręteł na płycie. Zdjęcia są gdzieś w moim dzienniku, kupowałem na wiosnę - była promocja w MM, zapłaciłem ok. 1700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.09.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 czy uzywajac butle 11kg do zasilania kuchenki gazowej butla musi stac np w kuchni w szafce zabierajac miejsce czy mozna np postawic butle w pomieszczeniu gospodarczym i gaz doprowadzic rurkami stalowymi lub miedzianymi ukrytymi pod tynkiem? czy jakis przepis to reguluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blablaluga 27.09.2006 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Anpi a pamiętatasz numerek tego gorenje?? używałeś już?? żre prąd?:) słyszałem że gorenje są oszczędniejsze niż inne, jak można sprawdzić która płyta ekonomiczniejsza jest??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 27.09.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 ja mam płytę i piekarnik Elektroluxa. Oddzielnie. Mimo, że mam gaz z rury to od razu wywaliłem kuchenkę gazową. W domu, który buduję też będę miał ceramiczną. Do tej pory ani razy nie miałem problemów (poza tym jak prądu nie było). Jedyna uwaga co do piekarnika to taka, że ma on chyba 6 opcji pieczenia, ale ja piękę tylko na 2. Nie mam opcji mikrofali ani czujnika upieczonego mięsa w środku i bardzo dobrze. Teraz jak będę kupował, to wybiorę coś podobnego, ale tańszego. I z mniejszą ilością opcji (o ile teakie są produkowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.09.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Anpi a pamiętatasz numerek tego gorenje?? używałeś już?? żre prąd?:) słyszałem że gorenje są oszczędniejsze niż inne, jak można sprawdzić która płyta ekonomiczniejsza jest??? Nie, jeszcze nie używałem, bo meble kuchenne jeszcze nie gotowe. Ale prąd na pewno żre Nie pamiętam modelu, ale wygląda tak: http://www.elektro-kuchyne.cz/items/13094/photo/detail/1157.jpg http://www.elektro-kuchyne.cz/items/18520/photo/detail/3444.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagmara391 27.09.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 moja mama ma indukcyjną firmy nie pamiętam -widziałam podobną na allegro za 1800 zł-rewelacja , niesamowite skrócenie czasu gotowania. Byłam zaskoczona , gdy wstawiam wodę , jest wrząca w kilkanaście sekund , tylkop problem z mlekiem , bo nie można odejść -zaraz wykipi. w nowym domu na pewno będziemy mieli indukcyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagmara391 27.09.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 zapomniałam dodac , do indukcyjnej są potrzebne specjalne garnki- są odpowiednio oznakowane i do bardzo tanich nie należą . ale myslę , że sensownie jest kupić 4 palnikową - 2 palniki indukcyjne i 2 zwykłe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts