Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta gazowa a płyta elektryczna??? Poradźcie

blablaluga

Recommended Posts

Witam

Mam 2 pytania.

1. CZy płyta elektryczna kosztuje więcej w uzywaniu jak gazowa??? Jeśłi tak to o ile???

Które płyty są oszczędniejsze???

2. JAkie modele kuchni z płytą elektryczną polecacie.

Interesowały by mnie takie z zaznaczeniem zabezpieczenia przed dziećmi...

Wykonawcy zapomnieli mi podciągnąc gazu do kuchni..., nie wiem czy się opłaca ciągnąć...??? A siłe w kuchni mam..., pomyślał elektryk...

Poradźcie....

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cała kwestia sprowadza się do pytania na co Cię stać (oczywiscie nie mnie odpowiadaj na to pytanie).

W eksploatacji tańsza od elektrycznej i to znaczenie jest płyta gazowa. Porównywalna w kosztach eksploatacji, ale cholernie droga w zakupie jest płyta elektryczna indukcyjna.

Przypuszczam, że podciągnięcie gazu do kuchni nie będzie takie drogie, jeżeli jest instalacja w budynku.

Pozdrawiam.

No dzięki

generalnie jest tak że w kuchni mam już "siłę" za to inwestor czyli ja podczas wybory płyty gazowej przypomniał sobie że nie wie gdzie ma gaz w kuchni... a potem się okazało że zapomniałem podciągnąć...:):):) żenadka, stresiadka, śmieszno mi było.....

teraz ciągnąć gaz trzeba by wokół domu pod klinkierem, koszt ok. 1000 zł, by w domu nie kuc płytek, tynków i itd...

dlatego ciekawi mnie ile to jest drożej, to płyta elektryczna??

w sklepie powiedzieli 10-20%

indukcyjna będzie tańsza od gazu??

Załóżmy, że do ugotowania danej potrawy musimy dostarczyć jakąś jednostkę energii w jednostce czasu.

1 kWh uzyskana z gazu ziemnego kosztuje 0,16 zł (zakładam, że gaz kosztuje 1,50 za m3, a z 1 m3 jest 9,5 kWh),

1 kWh z prądu kosztuje 0,34 zł.

Oznacza to, że energia z prądu jest 0,34/0,16 = 2,1 droższa niż energia z gazu.

W obliczeniach nie ma uwzględnionych sprawności urzadzeń.

Jeżeli ktoś mówi o 10-20% to trochę się myli.

PS. Sam mam kuchnię elektryczną i zastanawiam się nad przejściem na gaz.

1 kWh uzyskana z gazu ziemnego kosztuje 0,16 zł (zakładam, że gaz kosztuje 1,50 za m3, a z 1 m3 jest 9,5 kWh),

1 kWh z prądu kosztuje 0,34 zł.

A że nie wszyscy mają dostep do gazu ziemnego, to teraz pozostaje pytanie jak takie wyliczenia bedą się odnosić do wykorzystywania butli gazowych (propan-butan). Może wtedy prawdziwe będą wymienione powyżej procenty??

Wszystko zalezy do jakiego gazu poruwnujemy czy jest to ziemny czy propan. Jesli masz ziemny to idz w strone gazu jesli propan to montuj plyte elektryczna bo powinno byc taniej.

Nie wydaje mi się..ja używam butli na propan 11kg - koszt 38 zł sztuka wychodzi mi średnie zużycie jedna butla na 2 m-ce (przy w miare normalnym gotowaniu tzn obiad średni co drugi dzień , woda na herbate, itp. )a w okresie letnim kiedy było troche urlopów i wyjazdów wekendowych wyszło mi ze butla strczyła na przwie 4 m-ce

Tak więc napewno taniej niz prąd. Oczywiście pomijam fakt upierdliwości z wymiana butli no i oczywiście zabrane miejsce w szafce kuchennej ale jak sie nie ma wyboru....

Ja też używam teraz butli 11 kg do gotowania. I w nowym domu nie chcę żadnego gazu!

Jedna butla idzie na miesiąc, przy gotowaniu codziennie dwudaniowego obiadu dla rodziny 2+2. Najbardziej upierdliwe jest to, że butla kończy się najczęściej w nocy, a to żadna przyjemność jechać np. w zimie na stację benzynową wymienić butlę.

W nowym domu będę miał płytę ceramiczną, nie-indukcyjną. Już jest kupiona i czeka na zamontowanie, jak będą meble kuchenne.

Gość Jacek K.
Wszystko zalezy do jakiego gazu poruwnujemy czy jest to ziemny czy propan. Jesli masz ziemny to idz w strone gazu jesli propan to montuj plyte elektryczna bo powinno byc taniej.

Nie wydaje mi się..ja używam butli na propan 11kg - koszt 38 zł sztuka wychodzi mi średnie zużycie jedna butla na 2 m-ce (przy w miare normalnym gotowaniu tzn obiad średni co drugi dzień , woda na herbate, itp. )a w okresie letnim kiedy było troche urlopów i wyjazdów wekendowych wyszło mi ze butla strczyła na przwie 4 m-ce

Tak więc napewno taniej niz prąd. Oczywiście pomijam fakt upierdliwości z wymiana butli no i oczywiście zabrane miejsce w szafce kuchennej ale jak sie nie ma wyboru....

rumak1974 jak Ci wyszło, że prąd droższy? Bo butla starcza na 4 miesiące?

U mnie butla 11 kg starcza na pół roku. Płyta amica, dwa palniki gazowe, dwa ceramiczne pola grzejne. Tych ostatnich używam ok 5-6 razy w roku. Nie gotujemy wcale mało. Z tym, że jako support mamy czajnik elektryczny, ekspres cisnieniowy, mikrofale i czesto korzystamy z piekarnika (mięsko mniam ;) ).

Anpi jaką kupiłeś za ile i gdzie :):)

i dlaczego taką, a jaki piekarnik do tego??

Kupiłem zestaw Gorenje - płyta i piekarnik. Wersja ze sterowaniem dotykowym - żadnych pokręteł na płycie. Zdjęcia są gdzieś w moim dzienniku, kupowałem na wiosnę - była promocja w MM, zapłaciłem ok. 1700 zł.

ja mam płytę i piekarnik Elektroluxa. Oddzielnie. Mimo, że mam gaz z rury to od razu wywaliłem kuchenkę gazową. W domu, który buduję też będę miał ceramiczną. Do tej pory ani razy nie miałem problemów (poza tym jak prądu nie było).

Jedyna uwaga co do piekarnika to taka, że ma on chyba 6 opcji pieczenia, ale ja piękę tylko na 2. Nie mam opcji mikrofali ani czujnika upieczonego mięsa w środku i bardzo dobrze. Teraz jak będę kupował, to wybiorę coś podobnego, ale tańszego. I z mniejszą ilością opcji (o ile teakie są produkowane).

Anpi a pamiętatasz numerek tego gorenje??

używałeś już??

żre prąd?:):)

słyszałem że gorenje są oszczędniejsze niż inne, jak można sprawdzić która płyta ekonomiczniejsza jest???

Nie, jeszcze nie używałem, bo meble kuchenne jeszcze nie gotowe. Ale prąd na pewno żre :D Nie pamiętam modelu, ale wygląda tak:

http://www.elektro-kuchyne.cz/items/13094/photo/detail/1157.jpg

http://www.elektro-kuchyne.cz/items/18520/photo/detail/3444.jpg

moja mama ma indukcyjną firmy nie pamiętam -widziałam podobną na allegro za 1800 zł-rewelacja , niesamowite skrócenie czasu gotowania. Byłam zaskoczona , gdy wstawiam wodę , jest wrząca w kilkanaście sekund , tylkop problem z mlekiem , bo nie można odejść -zaraz wykipi. w nowym domu na pewno będziemy mieli indukcyjną