Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta gazowa a płyta elektryczna??? Poradźcie

blablaluga

Recommended Posts

aaaa ı jeszcze jedna sprawa a propos gazu ı pradu ....

przez moment uzywalem czajnıka elektrycznego, bo gazowy sıe spalıl .... woda ugotowana na gazıe byla o wıele smacznıejsza nız ta z czajnıka elektrycznego - powod - gotujac na gazıe w metalowym czajnıku kamıen osadza sıe na scıankach ...natomıast w pastıkowym czajnıku nıe osadza sıe na scıankach ı woda jest metna ı ohydna ...zaraz kupılem nastepny czajnık ,gazowy ...wıem, ze brzmı to troche jak fanaberıa ....ale naprawde woda z metalowego byla lepsza ....

Y

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pozno jest - mam duzo czasu ..to troche metafizycznie podejde do sprawy ;-)

wole cos zagotowac na gazie - jakos tak ..inaczej sie gotuje ...to jedzenie jest troche inne ...

porownanie gazu z pradem to troche tak jak porownanie grilla weglowego z tym elektrycznym ...oczywiscie przy kuchenkach roznica jest znacznie mniejsza ...ale ja wole gaz ... ;-)prawde mowiac ..to nawet ta sterylnosc kuchenki elektrycznej mi sie nie podoba .... no i nie bedzie tego zapachu calej cebulki palonej na palniku zaraz przed wrzuceniem do zupy ;-)

nie lubie plyt elektrycznych, podobnie jak draznia mnie kominki obudowane poleczkami z kartongipsu z halogenkami - malutkie sciany placzu okalajace paleniska

a ze sie lepi na szafkach ...przynajmniej te chmary muszek z innego tematu sie poprzyklejaja i bedzie spokoj ...

zdruffka

(Y)

i może powiedz że lepiej grill węglowy w salonie rozpalić, by zapaszki powdychac????

gdy kuchnia jest otwarta na salon, boję się syfu....., a czystośc wybacz ma być wadą??? że sterylnie to źle??? że gazem nie śmierdzi??? że nie wybuchnie???

plusy widze duże, kiedyś ludzie nie mogli się przyzwyczaić do pralek i twierdzili że ręcznie lepiej się pierze....

kiedys piekarniki były tylko na gaz...

czas idzied o przodu

jedyne minusy to droższa elektryka w zakupie...., ale podciągnięcie gazu też nierazdokuchni kosztuje.....

no i dywaguje nad problemem ile drożej jest gotowanie... bo niektórzy straszą, a tu słyszę że to 10-20 zł..... to nie takie straszne.....

od kilku lat mam płyte ceramicznš (brak gazu w bloku) do której sie przyzwyczaiłam ale na kilka miesięcy przeprowadziłam się do mieszkania gdzie była kuchenka gazowa - a oto moje spostrzeżenia:

1. tłuste zabrudzenia szafek - sš zawsze - nie to na czym sie gotuje ma znaczenie ale co się gotuje - jak tylko wodę na herbatę to wszystko będzie czyste, jak rosołki, kotleciki smażone - to czy to gaz czy pršd szafki się brudzš i tłusty osad jest

2. o czym tu nie wspomniano - CZAS GOTOWANIA

przy płycie jest znacznie dłuższy (zaznaczam mam dobre garnki, przewodzšce o idealnie pasujšcych wymiarach) . Jak zaczęłam gotować na gazie to spaliłam kilka garnków - bo nie byłam przyzwyczajona że tak szybko się gotuje - czas spędzony przy gotowaniu o połowę krótszy !!!!!

3. ryzyko przy braku pršdu

syn miał kilka miesięcy i zdażyło się że wyłšczyli pršd - groza - jak wytłumaczyć maluchowi że na czas nie dostanie mleka bo w domu wszystko na pršd? i wody nie można zagotować? - biegałam do obcych ludzi proszšc o możliwoœć zagotowania wody dla dršcego sie juz wtedy malucha

teraz buduję dom i na pewno w kuchni oprócz pršdu będzie też gaz - należę do tych szczęsliwców którzy majš gaz ziemny przy działce

1. tłuste zabrudzenia szafek - sš zawsze - nie to na czym sie gotuje ma znaczenie ale co się gotuje - jak tylko wodę na herbatę to wszystko będzie czyste, jak rosołki, kotleciki smażone - to czy to gaz czy pršd szafki się brudzš i tłusty osad jest

Owszem brudzi się zawsze, ale przy gazie więcej. Oprócz cząstek będących wynikiem spalania gazu (wspomniane wyżej) istotny jest też fakt, że przy takim ogrzewaniu jest znacznie większy ruch powietrza nad kuchnią.

przy płycie jest znacznie dłuższy (zaznaczam mam dobre garnki, przewodzšce o idealnie pasujšcych wymiarach) . Jak zaczęłam gotować na gazie to spaliłam kilka garnków - bo nie byłam przyzwyczajona że tak szybko się gotuje - czas spędzony przy gotowaniu o połowę krótszy !!!!!

Przy płycie ceramicznej być może prawda. Na pewno dłużej gdy nie stosuje się odpowiednich naczyń.

Przy indukcyjnej i odpowiednich naczyniach powinno być krócej.

3. ryzyko przy braku pršdu

syn miał kilka miesięcy i zdażyło się że wyłšczyli pršd - groza - jak wytłumaczyć maluchowi że na czas nie dostanie mleka bo w domu wszystko na pršd? i wody nie można zagotować? - biegałam do obcych ludzi proszšc o możliwo�ć zagotowania wody dla dršcego sie juz wtedy malucha

Rzeczywiście, teraz w domach jest prawie wszystko na prąd. Kiedy zimą wyłączyli prąd zrobiło się ciemno i zimno. Wszyscy przenieśli się do kuchni gdzie na gazie gotowaliśmy wodę na herbatkę :D

Przy okazji przeżyliśmy chwilę grozy :wink: bo kuchenka ma elektryczną zapalarkę, a zapałek nie mogliśmy długo odszukać. W nowym domku na pewno będę miał jakieś ustrojstwo, które pozwoli mi zagotować wodę gdy będzie taka potrzeba. Butla turystyczna lub koza. Agregat 2kW już mam :D

MCB

Witam.

Z tym brakiem prądu to może być problem czasem. Umnie na osiedlu gdzie wszystko jest na prąd kiedyś padł transformator w jednej ze stacji i kilka bloków przez kilkanaście godzin były bez energii. Była straszna panika na osiedlu szczególnie panikowały babcie, że nie mogą mleczka przygotować dla niemowlaków. Mamusie jakoś sobie radziły :D

Co do kosztów na jednym mieszkaniu przy gazie 15 zł miesiąc na drugim przy prądzie nigdy nie było mniej niż 50 na miesiąc . Ta sama ilość mieszkańców o podobnym profilu. (studentki)

Zamierzam kupić piekarnik i płytę FAGOR

http://www.agdexpert.pl/kuchnie-do-zabudowy-z-plyta-elektryczna/fagor-f6ekpx-2vft-211x

co powiecie o takim wyborze????

ja ma Fagora, za miesiąc będzie 2 lata uzytkowania, jestem bardzo zadowlona.

Piekarnik piecze naprawdę świetnie :wink:, a płyta zasłuzyła sobie u mnie na szacunek po tym jak nastawiłam wodę na kaszę dla psów i wyszłam, weszłam do kuchni po jakichs 2 godz., dziwnie pachniało, wody nie było, płyta sie wyłączyła(nawet garnka nie musiała wyrzucać :p ).

D.

Mam w domu kuchnię na gaz i kuchnię elektryczną (do zabudowy) z płytą ceramiczną firmy Amica . Jestem bardzo zadowolony - oczywiście z kuchni elektrycznej . Żona także od razu bardziej polubiła kuchnię elektryczną . Ja jako facet i do tego z wykształceniem i podejściem technicznym wziołem kiedyś ołówek i papier i policzyłem ile wychodzi mi koszt energi w obydwu przypadkach w skali miesiąca . Test dotyczył gotowania dla dwóch osób . Wyszło mi o 5 zł / mc drożej w przypadku korzystania z energi elektrycznej . Kuchnię gazową (kuchnia gospodarcza) używałem w ciągu ostatnich 5 lat tylko raz - brak prądu . Kuchnię gazową zamontowałem tylko dlatego bo miałem ją w poprzednim mieszkaniu i była za dobra (sprawna i w dobrym stanie) żeby ją wyrzucić . W moim przypadku posiadam kuchnię z wszystkimi bajerami i wodotryskami (sondy temperatury , programatory itp) , które uważam za zbędne . Niezbędne uważam tylko rolki , zeby można było wyciągnąć ruszt z piekarnika .

Mam płytę ceramiczna + piekarnik Amici. Koszt prądu (światło, pralka 3-4 x/tydzien, mikrofala codziennie, komp też chodzi codzinnie ok 1-2h, TV 4-5h) wynosi średnio w roku 100 zł/ 2 miesiace - wydaje mi sie z e to mało.

Mam małe dziecko wiec pralka chodzi często, gotuję/piekę codziennie, bo mąż ... :), nie zyłuję na prądzie. Ale .. wszędzie mamy żarówki energooszczędne, wszystkie urządzenia są klasy Aub A+ za. W nowym domu też zamierzam miec płytę na prąd - przynajmniej sie nic nie klei na szafkach.

mam kuchenkę -płytę na razie- indukcyjną....wogóle nie myślałam o gazie...nie miałam ochoty na osmolone garnki, zapaskudzoną kuchenkę trudną do mycia...żyjemy oszczędnie więc patrzymy na każdy grosz stąd ta idukcyjna...optymalizacja zużycia prądu same zalety gazowej i elektrycznej połączone w jednym....kosztowała-Amica w sklepie internetowym 3 tyś....prądu zużywamy miesięcznie 100 zł...a w tym oczywiście komputery,telewizor,piec-pompa cyrkulacyjna,pralka codziennie-małe dzieci....noi oczywiście płyta,nie mam piekarnika puki co gotuje normalnie dla 4-osobowej rodziny...choć przy garach nie stoję...to fakt, acha noi czajnik też elektryczny

Nie no - YEDI2000 - przesadziłaś całkowicie z tym czasem o połowę krótszym !!!! Chcesz nam powiedzieć, że makaron, który powinien się gotować 10 minut to na gazie gotuje się 5 minut ??!!

Sam czas gotowania musi być taki sam - nie ma mowy o różnicy. Jedynie czas "do początku gotowania" może być inny - choćby dlatego, żę gaz daje ciepło do razu, a płyta jednak musi się trochę rozgrzać.Ale musiałaś mieć strasznie słabą płytę lub podłączoną pod 220V skoro masz takie odczucia, bo płyta rozgrzewa się naprawdę szybko.

Oczywiście jeśli mierzy się gotowanie wody, to samo rozpoczęcie gotowania jest jednocześnie końcem więc czas na rozgrzenia jest stosunkowo duży w porównaniu z czasem gotowania całkowitego. Ale jak się już gotuje zupę, to czas na rozgrzanie jest ułamkiem czasu na gotowanie.

Dodatkowo należy

podkreślić, że gotowanie na płycie ceramicznej to całkiem inne gotowanie niż na gazie - rozgrzana płyta długo trzyma ciepło. Dzięki temu możesz ją wyłaczyć a danie "dojdzie" i nie można tego powiedzieć o gazie.

Widziałam wczoraj reklamę 2 w 1

Płyta ceramiczna podgrzewana gazem ! Ale jajo - podoba mi się . Sprawdzę wieczorem kto to wypuścił..

Pisałam o takiej kilka postów wyżej, ale przeszło bez echa. Widać ważniejsze dywagacje na temat wyższości świąt.

• 3 months później...

Zwiększenie kosztów utrzymania jestem w stanie tolerować dzięki ogromnym plusom kuchenki i piekarnika za łatwość i komfort eksploatacji oraz utrzymania w czystości. NIGDY WIĘCEJ KUCHENKI GAZOWEJ :D

Co do kosztów samych w sobie, to pomiarów samej kuchenki nie prowadzę, ale łączny rachunek za prąd w ~30 m2 mieszkaniu (elektryczne: kuchenka, piekarnik, mikrofalówka, czajnik, pralka, RTV, drukarka laserowa, dwa kompy non-stop, oświetlenie energooszczędne) od dwóch lat nie przekraczają 60 zł/miesiąc.

Oczywiście zużycie bez żadnego oszczędzania - przy smażeniu, gotowaniu, różnych zupach, plackach i innych (no i pizzy z piekarnika gdy to mi przypadnie w udziale coś ugotować :wink:).

Kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną. Indukcyjnej nie używałem - więc nie mam porównania - w mojej pola załączają się wtedy gdy temperatura pola spada poniżej ustawionej pokrętłem. Pola trzymają ciepło przez jakiś czas co wydaje się być plusem w stosunku do indukcyjnej.

Tak więc gotujący się garnek zupy nie ciągnie prądu non-stop tylko pole załącza się od czasu do czasu na krótki czas.