Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin

Tommar

Recommended Posts

Poradźcie mi proszę z jakiej cegły klinkierowej wybudować część komina widoczną ponad dachem. Mój projektant twierdzi że najlepiej jest wybudować z pełnej bez dziur, jednak takiej nie mogę spotkać w żadnej hurtowni. Wszędzie mają tylko klinkier z dziurami. Czy na komin nadaje się każda cegła klinkierowa?

A teraz pytanie dla osób obdarzonych zmysłem plastycznym. Jaki kolor cegły klinkierowej wybrać na komin, gdy dach będzie kryty dachówką cementową Braasa brązową z powłoką Lumino? Czy powinna to być cegła w podobnym kolorze?

Ja do czarnego braasa lumino dałem kominy z żółtego klinkieru sachara z CRH Klinkier plus grafitowa fuga. Ta sama cegła poszła na kolumnę podtrzymującą strop od frontu a także na ogrodzenie - zapraszam do galerii. Czy do brązu pasuje żółty, chyba nie... lecz polecam różne kombinacje, niestandardowe - można wtedy osiągnąć ciekawy efekt. Do brązowego możesz dobrać coś ciekawego z ciepłych odcieni ceglanych. CRH ma spory wybór cegieł, Wienerberger też. Polecam ich katalogi, gdzie są pokazane zestawienia klinkieru z różną kolorystyką elewacji i dachów.

Jeśli chodzi o klinkier pełny czy dziurawkę to raczej ciężko Ci będzie dostać inną niż w tradycyjnym kolorze cegłę pełną. Poza tym problem jest chyba nieco na wyrost analizowany przez kolegów z forum. Dobrze postawiony komin z klinkieru, do tego dobra zaprawa, fachowa ręka, izolacja od góry plus elegancki daszek z blachy i nie będzie żadnych problemów w eksploatacji.

H.