bobiczek 09.04.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Witajcie.Kto wie jak dobrze to zrobić.Chodzi mi o to jak je zabezpieczyć. Na płytach mam ocieplenie 7cm i zastanawiam się jak te halogeny odizolować, żeby temperatura przez nie wytwarzana nie narobiła bałaganu.Podobno daje się jakieś rurki, ale nie wiem jakie i jakie wysoki.Czy mogą być zamknięte od góry i na tym druga warstwa ocieplenia (poddasze nieużytkowe) czy może takie kominy otwarte(wtedy mam przez te otwory zimno). Jak to zrobić dobrze i bezpiecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 09.04.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Też się nad tym głowię. Przez sufit podwieszany rozumiesz warstwę płyt g-k bezpośrednio pod folią poroizolacyjną i ociepleniem? Jedyne co mi przyszło do głowy to podwiesić kolejna warstwę płyt g-k . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 09.04.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 W domu mam meblowe (18mm wysokości) i dosyć często muszę wymieniać żarniki - bo się przgrzewają Więc wentylacja by się przydała. Z drugiej strony u znajomych przez takie lamki w wietrzne dni dosłownie wieje. Sądze, że powinieneś nakryć to jakimś niepalnym pudełkiem, żeby była nad lampką przestrzeń, ale koniecznie przykryj wełna bo będzie wiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.04.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ja się kiedyś zastanawiałam, czy można dać puszki po owocach (konkretnie po brzoskwiniwch 850g) są aluminiowe, więc rdza im nie grozi, tylko co z otwarciem od góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 09.04.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Jasiu:Ja z kolei mam meblowe zamocowane w kuchni na gzymsie a w łazience na kawałku płyty wiórowej podwieszonej do sufitu. W obu przypadkach otwarte od góry, chłodzenie jest zapewnione.Od 5 lat nie przepaliła się ani jedna żarówka. Czyli chłodzenie ma znaczenie dla trwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 09.04.2003 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Alanta, Twój pomysł jest najlepszy.Mając w perspektywie zjedzenie ok 20 puszek brzoskwiń, chyba spróbuję. I od dziś o porady zwracam się tylko do Ciebie - bo są najsmaczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 09.04.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 On 2003-04-09 11:41, przmslw wrote: Jasiu: Ja z kolei mam meblowe zamocowane w kuchni na gzymsie a w łazience na kawałku płyty wiórowej podwieszonej do sufitu. W obu przypadkach otwarte od góry, chłodzenie jest zapewnione. Od 5 lat nie przepaliła się ani jedna żarówka. Czyli chłodzenie ma znaczenie dla trwałości. Otóż to - moje są w blendzie, a nad nimi są książki (nie ma wentylacji) i przepalają się co parę m-cy. Bobiczek - brzoskwinie są świetne z lodami waniliowymi lub z kompotem wiśniowym. Świetnie też nadają się do biszkoptów (pod galaretkę) chociaż lepsze są owoce bardziej kwaskowe - np.: truskawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.04.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Cieszę się, ze mój pomysł przypadł wam do gustu (a raczej do smaku ) Tylko co z tym wieczkiem górnym, chyba go nie odcinać, bo będzie wełna mineralna wpadać do środka, nieprawdaż ? A brzoskwinie lubię najbardziej w sosie własnym z odrobiną wódki ( i na tym właśnie kończy się zastosowanie wódki w moim domu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 09.04.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 On 2003-04-09 12:39, Alanta wrote: Cieszę się, ze mój pomysł przypadł wam do gustu (a raczej do smaku /bb/images/smiles/icon_smile.gif ) Tylko co z tym wieczkiem górnym, chyba go nie odcinać, bo będzie wełna mineralna wpadać do środka, nieprawdaż ? A brzoskwinie lubię najbardziej w sosie własnym z odrobiną wódki /bb/images/smiles/icon_smile.gif ( i na tym właśnie kończy się zastosowanie wódki w moim domu /bb/images/smiles/icon_biggrin.gif ) Alanto !!! Nikomu z nas nie przyszłoby do głowy, że używasz wódki do czegkolwiek innego ! Jesteś Prawdziwą Damą, a Prawdziwe Damy piją tylko czysty spirytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.04.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Alanto ... no niezle ... czlowiek zawsze sie wiele Ciekawych rzeczy moze o bliznim dowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.04.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Jesli chodzi o czysty spirytus to pijam tylko góralską śliwowicę, a i to rzadko, bo jeszcze mi życie i przełyk miłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.04.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Zawsze mozna dozylnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.04.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ale ile się wtedy doznań traci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.04.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Tak zdecydowanie masz racje. To calkowicie zubaza przezycia psycho-fizyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Czy są kolorowe halogeny do podwieszenia? Takie o ciepłym świetle (niech będzie ,że brzoskwiniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 09.04.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Coś ta dyskusja schodzi na inny ale jak interesujący temat. Jeśli mogę to kilka uwag do orginalnego tematu wątku. Żarniki halogenowe muszą być chłodzone, gdzyż podczas pracy wydzielają dużo ciepła. Każdy wie, że ciepłe powietrze unosi się do góry. Więc halogen od góry powinien mieć zapewniony przepływ powietrza. Dlatego nie powinno się zamykać halogenów w ociepleniu poddasza nawet ze względów bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Jeśli już to od góry przy nich nie powinno być ocieplenia tylki wolna przestrzeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 09.04.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Żarniki jako takie nie są kolorowe. Ale zawsze mozna za pomoca szybki. Halogenki mają różne moce. Jeśli w suficie dasz 10W to będziesz miała dosyć słabe i ciepłe światło (10 daje się zazwyczaj do lampek na biurko). PS. A z tym napitkiem to zrobiłem żaluzje do balu u szatana, na którym Asasello nalał Małgorzacie szklankę przezroczystego płynu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.04.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 jesli oprawa nie bedzie zbyt nisko to polecam oprawy downlight na lampy wyladowcze - oszczedniej, dluzej i zimniej. oprawa jest dwa razy wieksza wiec tez nie mozna jej wszedzie wstawic ale dla mnie to jest duzo lepsze rozwiazanie od puszek ... oczywiscie brzoskwinie bardzo lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Niestety stosowanie w domach opraw na lampy wyładowcze (metalohalogenkowe) nie ma sensu. Źrodeł tych nie można często włączać (skraca ich trwałość), poza tym maksymalny strumień swiatła uzyskują dopiero po ok. 1 minucie. Bardzo drogie są układy zapłonowe. Jeśli chodzi o halogeny to odradzam kupowanie dużo tańszych (chińskich) w supermarketach. Są firmy zachodnie produkujące halogeny promieniujące większą część podczerwieni w górę lub do dołu i wśród nich można wybrać. Nie są produkowane halogeny w różnych barwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 09.04.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Po przejrzeniu tego wątku skutecznie wyleczyłem się z bardzo modnych tematów: "sufit podwieszony" i "Oświetlenie halogenowe"Na pewno nie założę, chyba że w kuchni przy szafkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts