Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupki z klinkieru

Recommended Posts

Witam

Przed moim domkiem jest zaprojektowany daszek nad wejściem o długośći ok 4 m i szerokości ok2 (płaskiej powierzchni werandy).

W projekcie były 3 słupki drewniane, ale po analizie różnego rodzaju drewnianych wykończeń w okolicy stwierdziliśmy, że nie chcemy drewna i postawione zostały słupki kilnkierowe (w 2 cegły)

Po położeniu więźby na to pojawił się problem bo nie wiadomo dlaczego jeden ze słupków odgiął sie i pękł (na spoinie) i aktualnie nadaje się do rozbiórki.

Proszę o opinię czy złożyć to na karb niesotrożnych prac, czy spodziewać się z tymi słupkami problemów (wys. 2,27 w środku puszczony 1 drut 8 ka). Czy odgięcie słupka i pęknięcie może być spowodowane schnięciem drewna (wydaje mi się to mało możliwe, bo długość kroki jest mała - ok 2,4)

Proszę o opinię i pozdrawiam

Marek

a czy Wasze słupki są w 2 cegły - to jest w sumie cienizna, więc żeby wsadzić tam gruby drut trzeba by skuć pół cegły.

Pozdrawiam

2 cegły czyli 25x25? Faktycznie, nie ma jak tego porządnie zazbroić. Szczerze mówiąc powinieneś zapytać kierownika budowy przed zmianą - teraz forum raczej Ci nie pomoże. U mnie słupki są 38x38 - w środku jest wystarczająco miejsca na 4 pręty 12-tki ze strzemionami i betonem.

Pozdrawiam

Brzuzens

Tak dla ścisłości 2 cegły to jest wymiar 50x50cm, ale pewnie Marek Sza. ma jedną cegłę, czyli 25x25.

Właściwie nie ma jak tego zazbroić, ale jeżeli jest to zrobione z drążonego klinkieru, to powinno zdecydowanie wytrzymać.

Ja w takich sytuacjach zawsze podejrzewam czynnik ludzki i tak jest prawdopodobnie i w tym przypadku. Coś musiało dość mocno puknąć w ten słupek i tyle.

Trzeba odbudować uszkodzony słupek i będzie wszystko bobrze.

Pozdrawiam

Tak właśnie jest - drążony klinkier i cienki drut.

Pozostałe dwa słupki stoją sztywno i ani drgną.

Problemem jest być może brak połączenia płatwy leżącej na słupkach ze ścianą łącznikiem równoległym do ziemi (są złączone z domem tylko krokwiami na których będzie leżeć blacha)

W sumie cały ciężar więźby wynosi z 60 kg co nie wydaje mi się szczególnym obciążeniem.

Pozdrawiam

2 cegły czyli 25x25? Faktycznie, nie ma jak tego porządnie zazbroić. Szczerze mówiąc powinieneś zapytać kierownika budowy przed zmianą - teraz forum raczej Ci nie pomoże. U mnie słupki są 38x38 - w środku jest wystarczająco miejsca na 4 pręty 12-tki ze strzemionami i betonem.

Pozdrawiam

Brzuzens

to tak jak u mnie , też najpierw chciałam 25x25, ale wykonawcy przekonali mnie do takich i nie żałuje - czasami (rzadko bo rzadko) ale cos mądrego podpowiedzą :lol: :lol:

Słupki winny być na 4 cegły na solidnym fundamencie.Pomyślcie: jak robicie płot z klinkieru? Słupki mają co najwyżej 1,5m i podtrzymują sztachety a robi się na 4 cegły i fundament leje się metr w głąb ziemi.To co dopiero przy podtrzymaniu dachu?

Jeżeli na 4 cegły są zbyt masywne przy daszku 2x4m to zostałbym przy słupach drewnianych.A te słupki na 2 cegły to kicha.

ja mam słupki z klinkieru 25 cm/25 cm i jestem zadowolona. Oczywiście słupki nie pełnią fukcji konstrukcyjnej, a jedynie ozdobną (chociaż wizualnie sprawiają wrażenie, jakbu podtrzymywały ciężką belkę. W środek został włożony zakotwiczony w betonie (taras) pręt fi 12. Słupki stoją od 3 lat. Nota bene mnie zwyczajnie nie podobają się takie słupy na półtorej cegły - są zbyt masywne.

tak to wyglądało prze położeniem więźby:

http://img145.imageshack.us/img145/421/supkinatarasieikomindq2.jpg

a tak po położeniu więźby:

http://img100.imageshack.us/img100/8123/wi281378banadtarasemwidzianazgoryodpo322udniowegowschag0.th.jpg

pozdrawiam,

gaga2

Słupki winny być na 4 cegły na solidnym fundamencie.Pomyślcie: jak robicie płot z klinkieru? Słupki mają co najwyżej 1,5m i podtrzymują sztachety a robi się na 4 cegły .....

:roll: :roll: :roll:

4 cagły :roll: wówczas słupek miałby metr szerokości, zapewniam Cię że masz na myśli 1,5 cegły czyli jakieś 38 cm :wink:

Słupki winny być na 4 cegły na solidnym fundamencie.Pomyślcie: jak robicie płot z klinkieru? Słupki mają co najwyżej 1,5m i podtrzymują sztachety a robi się na 4 cegły .....

:roll: :roll: :roll:

4 cagły :roll: wówczas słupek miałby metr szerokości, zapewniam Cię że masz na myśli 1,5 cegły czyli jakieś 38 cm :wink:

Kwestia nazewnictwa, na 2 cegły - 2 cegły na warstwę czyli 25x25, na 4 cegły - 4 cegły w warstwie, 38x38.

Pozdrawiam

Brzuzens

Oczywiście słupki nie pełnią fukcji konstrukcyjnej, a jedynie ozdobną (chociaż wizualnie sprawiają wrażenie, jakbu podtrzymywały ciężką belkę.

Gaga2, a czy na nich nie leży płatew na której podparte są krokiwe? Jeśli tak to jednak słupki pełnią funcję konstrukcyjną.

Pozdrawiam

Brzuzens

krokwie - a właściwie wiązary są oparte na murłacie, reszta to ozdoba (taki element drewniany na zewnątrz budynku, bez funkcji konstrukcyjnej). Jest też belka - też ma charakter ozdobny - jest oparta (wmurowana) w ścianie i "podparta" przez słupki. Wg projektu słupki nie miały być w jakikolwiek sposób "wzmocnione" ale na sugestię wykonawcy i po potwierdzeniu wpisu przez inspektora nadzoru wykonano kotwienie prętów a wykonawca poradził sobie w ich wymurowaniem (chociaż pewnie łatwe to nie było).

Pozdrawiam,

gaga2

• 7 years później...