Marek Sza. 26.09.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Witam Przed moim domkiem jest zaprojektowany daszek nad wejściem o długośći ok 4 m i szerokości ok2 (płaskiej powierzchni werandy).W projekcie były 3 słupki drewniane, ale po analizie różnego rodzaju drewnianych wykończeń w okolicy stwierdziliśmy, że nie chcemy drewna i postawione zostały słupki kilnkierowe (w 2 cegły)Po położeniu więźby na to pojawił się problem bo nie wiadomo dlaczego jeden ze słupków odgiął sie i pękł (na spoinie) i aktualnie nadaje się do rozbiórki.Proszę o opinię czy złożyć to na karb niesotrożnych prac, czy spodziewać się z tymi słupkami problemów (wys. 2,27 w środku puszczony 1 drut 8 ka). Czy odgięcie słupka i pęknięcie może być spowodowane schnięciem drewna (wydaje mi się to mało możliwe, bo długość kroki jest mała - ok 2,4) Proszę o opinię i pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 26.09.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 a słupki były zazbrojone?? My dawalismy po 3 pręty 12-stki i pod nimi był zrobiony solidny fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 26.09.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Takie słupki pracują na wyboczenie i powinny miec w środku zazbrojony rdzeń żelbetowy. Jeden pręt 8mm to nie jest zbrojenie ale jakaś popierdułka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sza. 26.09.2006 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 a czy Wasze słupki są w 2 cegły - to jest w sumie cienizna, więc żeby wsadzić tam gruby drut trzeba by skuć pół cegły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 26.09.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 a czy Wasze słupki są w 2 cegły - to jest w sumie cienizna, więc żeby wsadzić tam gruby drut trzeba by skuć pół cegły. Pozdrawiam 2 cegły czyli 25x25? Faktycznie, nie ma jak tego porządnie zazbroić. Szczerze mówiąc powinieneś zapytać kierownika budowy przed zmianą - teraz forum raczej Ci nie pomoże. U mnie słupki są 38x38 - w środku jest wystarczająco miejsca na 4 pręty 12-tki ze strzemionami i betonem. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 26.09.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Tak dla ścisłości 2 cegły to jest wymiar 50x50cm, ale pewnie Marek Sza. ma jedną cegłę, czyli 25x25. Właściwie nie ma jak tego zazbroić, ale jeżeli jest to zrobione z drążonego klinkieru, to powinno zdecydowanie wytrzymać.Ja w takich sytuacjach zawsze podejrzewam czynnik ludzki i tak jest prawdopodobnie i w tym przypadku. Coś musiało dość mocno puknąć w ten słupek i tyle.Trzeba odbudować uszkodzony słupek i będzie wszystko bobrze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sza. 26.09.2006 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Tak właśnie jest - drążony klinkier i cienki drut. Pozostałe dwa słupki stoją sztywno i ani drgną. Problemem jest być może brak połączenia płatwy leżącej na słupkach ze ścianą łącznikiem równoległym do ziemi (są złączone z domem tylko krokwiami na których będzie leżeć blacha)W sumie cały ciężar więźby wynosi z 60 kg co nie wydaje mi się szczególnym obciążeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 26.09.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Nie widzę problemu. Odbuduj uszkodzony słupek (może być nawet bez drutu, bo on nic nie daje) i wszystko będzie OK. Może jeszcze dla pewności właściwie wszystko oznakuj, żeby Ci czołgami nie zawadzali o ten słupek i zabaczysz, że przetrzyma nas wszystkich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 26.09.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 (może być nawet bez drutu, bo on nic nie daje) A to bardzo ciekawe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 26.09.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 ...więc nie mów ze nie potrzeba słupka zazbroic o zalaniu go betonem już nie wspomne... Bezele, a gdzie Ty chcesz wlać ten beton, skoro słupek ma wymiar 25x25 (dwie cegły obok siebie)? Między cegły? A na marginesie, ta w avatarze to ktoś znajomy? Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 26.09.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 ..ups no fakt nie ma tam miejsca na beton , nie doczytałem no i na zbrojenie nie bardzo może dlatego pekło ... a na avatarze to moja niania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 26.09.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 2 cegły czyli 25x25? Faktycznie, nie ma jak tego porządnie zazbroić. Szczerze mówiąc powinieneś zapytać kierownika budowy przed zmianą - teraz forum raczej Ci nie pomoże. U mnie słupki są 38x38 - w środku jest wystarczająco miejsca na 4 pręty 12-tki ze strzemionami i betonem. Pozdrawiam Brzuzens to tak jak u mnie , też najpierw chciałam 25x25, ale wykonawcy przekonali mnie do takich i nie żałuje - czasami (rzadko bo rzadko) ale cos mądrego podpowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.09.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Słupki winny być na 4 cegły na solidnym fundamencie.Pomyślcie: jak robicie płot z klinkieru? Słupki mają co najwyżej 1,5m i podtrzymują sztachety a robi się na 4 cegły i fundament leje się metr w głąb ziemi.To co dopiero przy podtrzymaniu dachu?Jeżeli na 4 cegły są zbyt masywne przy daszku 2x4m to zostałbym przy słupach drewnianych.A te słupki na 2 cegły to kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 26.09.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Też popełniłem ten błąd i zamiast na 38 dałem na 25 z klinkieru, 2 na 3 filarki nie przetrwały fazy więźby, ale dobrze, bo wymieniłem klinkier na cegłę (całe elewacja jest z cgły) 38 cm + 4 prety 12mm i efekt jest o niebo lepszy i wizualny i wytrzymałościowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 27.09.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 ja mam słupki z klinkieru 25 cm/25 cm i jestem zadowolona. Oczywiście słupki nie pełnią fukcji konstrukcyjnej, a jedynie ozdobną (chociaż wizualnie sprawiają wrażenie, jakbu podtrzymywały ciężką belkę. W środek został włożony zakotwiczony w betonie (taras) pręt fi 12. Słupki stoją od 3 lat. Nota bene mnie zwyczajnie nie podobają się takie słupy na półtorej cegły - są zbyt masywne.tak to wyglądało prze położeniem więźby:http://img145.imageshack.us/img145/421/supkinatarasieikomindq2.jpga tak po położeniu więźby:http://img100.imageshack.us/img100/8123/wi281378banadtarasemwidzianazgoryodpo322udniowegowschag0.th.jpgpozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 27.09.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Słupki winny być na 4 cegły na solidnym fundamencie.Pomyślcie: jak robicie płot z klinkieru? Słupki mają co najwyżej 1,5m i podtrzymują sztachety a robi się na 4 cegły ..... 4 cagły wówczas słupek miałby metr szerokości, zapewniam Cię że masz na myśli 1,5 cegły czyli jakieś 38 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 27.09.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Słupki winny być na 4 cegły na solidnym fundamencie.Pomyślcie: jak robicie płot z klinkieru? Słupki mają co najwyżej 1,5m i podtrzymują sztachety a robi się na 4 cegły ..... 4 cagły wówczas słupek miałby metr szerokości, zapewniam Cię że masz na myśli 1,5 cegły czyli jakieś 38 cm Kwestia nazewnictwa, na 2 cegły - 2 cegły na warstwę czyli 25x25, na 4 cegły - 4 cegły w warstwie, 38x38. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 27.09.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Oczywiście słupki nie pełnią fukcji konstrukcyjnej, a jedynie ozdobną (chociaż wizualnie sprawiają wrażenie, jakbu podtrzymywały ciężką belkę. Gaga2, a czy na nich nie leży płatew na której podparte są krokiwe? Jeśli tak to jednak słupki pełnią funcję konstrukcyjną. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 27.09.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 krokwie - a właściwie wiązary są oparte na murłacie, reszta to ozdoba (taki element drewniany na zewnątrz budynku, bez funkcji konstrukcyjnej). Jest też belka - też ma charakter ozdobny - jest oparta (wmurowana) w ścianie i "podparta" przez słupki. Wg projektu słupki nie miały być w jakikolwiek sposób "wzmocnione" ale na sugestię wykonawcy i po potwierdzeniu wpisu przez inspektora nadzoru wykonano kotwienie prętów a wykonawca poradził sobie w ich wymurowaniem (chociaż pewnie łatwe to nie było).Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 03.05.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 A ja mam pytanie w kwestii tych słupów. Do ich murowania używa się specjalnej zaprawy, która nie powoduje wykwitów. A czy wykwity nie pojawiają się po zalaniu zwykłym betonem zbrojenia wewnątrz słupa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts