Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mniej więcej za miesiąc będę miał przyłącze elektryczne (wreszcie), natomiast za dwa (tak zakładam) ciągnięty będzie do mnie gazociąg i przyłącze gazowe.

Jak tylko STOEN postawi mi skrzynkę chciałem ciągnąć kabel do domu. Ale jeśli można by go umieścić w tym samym dole, w którym będzie szedł gazociąg i przyłącze gazowe, to poczekałbym na gazownię - po co kopać dwa razy.

No i stąd pytanie: czy kabel elektryczny i rura gazowa mogą iść w tym samym dole, czy na obie instalacje muszę kopać oddzielne doły?

Tak przy okazji: jak głęboko musi być zakopany kabel elektryczny?

https://forum.murator.pl/topic/62518-jeden-d%C3%B3%C5%82-na-gazoci%C4%85g-i-pr%C4%85d-mo%C5%BCna/

Z tego co wiem to raczej nie ma takiej opcji jaka bys chcial.

Cos mi sie obilo o uszy, ze gaz i prad w odleglosci okolo 1m i na roznych poziomach (chyba 30-50cm roznicy) nie wspomne, ze prad tylko w peszlu.

Najlepiej zapytaj monterow jak beda ci podlaczac prad.

Vax - z tym peszlem to cos ci sie pokićkało. W ziemi do przyłaczy stosuje się kable YKY i nie daje się żadnego peszla. Jeżeli chodzi o ten sam dół - to nie mozna dawać tego razem. Odległości nie pamiętam.

Gaz od kabla ziemnego do 15 kV 0,5 m, od kanalizacji kablowej mającej połaczenie z pomieszczeniami mieszkalnymi 1,5 m. Głębokość gazociągu ok 0,8 m, kable mogą być płycej.

Teoretycznie możesz zrobić wykop szerokoprzestrzenny, tylko po co?

Pozdrawiam