Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ziemia rolna - przepisanie, odziedziczenie, darowizna ???

martadela

Recommended Posts

Jeżeli ten temat już był to przepraszam ale....

czekając na wejście ustawy o podatku 2% od darowizny, szukam innych możliwości rozwiązania mojegop problemu, i ostatnio zaświtało mi że przecież kiedyś tam w TV usłyszałam że rolnik przechodząc na emeryturę może przepisać za free ziemię na dziecko, które będzie gospodarzyć dalej. Nie trzeba czekać na ... yyy... odziedziczenie :wink: , tylko wystarczy przepisać :o , czy to faktycznie jest takie proste, czy tradycyjnie są jakieś haki nie do przebrnięcia??

Jak nie znajdę jakiegoś wyjścia to dom postawię za X lat.... a tak długo to ja nie mogę czekać :lol: .

Pozdrawiam,

Marta

Jak ja zadzwonię do US to odrazu mi firmę zaczną prześwietlać :lol: .

Miałam nadzieję że ktoś z muratorowiczów był w tego typu sytuacji.

Tak naprawdę to na przeszkodzie do wymarzonego domku stoi mi tylko ta kwestia. Działka jest duuuża i nawet przy tych 2% to mi trochę kasy szkoda na podatek :roll: .

Obecny właściciel - rodzic jest formalnie rolnikiem, przeszedł właśnie na emeryturę, i stąd ten pomysł z przepisaniem.

Niestety w tych wszystkich uchwałach, przepisach i kodeksach nie umiem się zbytnio poruszać, a tu tyle osób które świetnie sobie z tym radzą...

:wink: