martadela 26.09.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Jeżeli ten temat już był to przepraszam ale.... czekając na wejście ustawy o podatku 2% od darowizny, szukam innych możliwości rozwiązania mojegop problemu, i ostatnio zaświtało mi że przecież kiedyś tam w TV usłyszałam że rolnik przechodząc na emeryturę może przepisać za free ziemię na dziecko, które będzie gospodarzyć dalej. Nie trzeba czekać na ... yyy... odziedziczenie , tylko wystarczy przepisać , czy to faktycznie jest takie proste, czy tradycyjnie są jakieś haki nie do przebrnięcia?? Jak nie znajdę jakiegoś wyjścia to dom postawię za X lat.... a tak długo to ja nie mogę czekać . Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.09.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 koleżanka miała podobny problem, ale chodziło o sprawę dziedziczenia. Najprostszy sposób: zadzwoń do najbliższego urzędu skarbowego. Ona tam uzyskała pełne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 27.09.2006 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Jak ja zadzwonię do US to odrazu mi firmę zaczną prześwietlać . Miałam nadzieję że ktoś z muratorowiczów był w tego typu sytuacji. Tak naprawdę to na przeszkodzie do wymarzonego domku stoi mi tylko ta kwestia. Działka jest duuuża i nawet przy tych 2% to mi trochę kasy szkoda na podatek . Obecny właściciel - rodzic jest formalnie rolnikiem, przeszedł właśnie na emeryturę, i stąd ten pomysł z przepisaniem. Niestety w tych wszystkich uchwałach, przepisach i kodeksach nie umiem się zbytnio poruszać, a tu tyle osób które świetnie sobie z tym radzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.09.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 ale przecież w US nie masz obowiązku przedstawiania się dzwonisz i pytasz, a pani udziela Ci informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 28.09.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 martadela Po pierwsze czy jestes rolnikiem (rolniczką), żeby "dalej gospodarzyć".Po drugie o jakim 2% podatku mówisz. Jeżeli chodzi o podatek od czynności cywilno prawnej to od darowizny na najblizszą rodzinę ma go nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts