Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie zamierzam kupić działkę 1100m/2 oddaloną od drogi około 40 mb. (przy której wszystko jest) w cenie 70 zł za m/2. Działka jest "goła". Pytanie jest takie: jakie są koszty materiał + robocizna ( ktoś mi powiedzial że koszt przyłączy - woda, kanalizacja, prąd, gaz itp wyniesie 50tyś. ) Tyle tylko że ten ktoś nie orientuje się za bardzo w rynku. Jak to wygląda u was. Ja mówię o Radomiu.
  • 2 weeks później...
Mam podobny problem! 40 m do działki, nawet cena podobna 75 zł/m2. Z wodociągów dostałem opinię, iż nie przewidują tam instalacji ale jak chcę to moge na własny koszt pociągnoć 100 mm wzdłuż drogi i im to oddać, a dla siebie chyba 25 mm! jeszcze nie wiem ile to będzie kosztować! Jak co, dam znać!

Ja budowałam w innym terenie - i dziś nie kupiłabym już działki nie uzbrojonej. Moje koszty:

1) woda - (razem z sąsiadem: 50mb rurociągu, 2 przyłącza, hydrant) = 18.000,00PLN (przekazane za friko do ZIM),

2) prąd = 1.500,00PLN,

3) kanalizy brak - szambo 10m3 = 4.000,00PLN,

4) przyłącz gazowy brak - mozliwość pociągnięcia własnej nitki (z sąsiadem) - 100mb + 2 przyłącza = wykonawstwo przez Gazowników - koszt 20.000,00PLN - zrezygnowaliśmy,

5) TP S.A. - przeniesienie starego nr - brak kosztó,

6) internet - radiowy - instalacja 150,00PLN.

Przecież wszystko jest napisane!!!!

Zrobisz przyłącza (poza prądem - bo energetyka jest juz dziś profesjonalnie rozwiązana) i za DARMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! przekażesz do UMiG (jednostki obługującej dane media).

Mi kier. ZIM (Zakład Inżynierii Miejskiej) powiedział wprost: albo za darmo, albo wypad - a i jeszcze wskazał mi 3 firmy do wyboru (inaczej brak odbioru :(:(:( ).

Moja propozycja brzmi: uciekaj od działki bez uzbrojenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Ja budowałam w innym terenie - i dziś nie kupiłabym już działki nie uzbrojonej. Moje koszty:

1) woda - (razem z sąsiadem: 50mb rurociągu, 2 przyłącza, hydrant) = 18.000,00PLN (przekazane za friko do ZIM),

2) prąd = 1.500,00PLN,

3) kanalizy brak - szambo 10m3 = 4.000,00PLN,

4) przyłącz gazowy brak - mozliwość pociągnięcia własnej nitki (z sąsiadem) - 100mb + 2 przyłącza = wykonawstwo przez Gazowników - koszt 20.000,00PLN - zrezygnowaliśmy,

5) TP S.A. - przeniesienie starego nr - brak kosztó,

6) internet - radiowy - instalacja 150,00PLN.

Zastanawia mnie woda, mam ok 50-60 mb do wodociągu i dowiadywałam się w Gminie, Pani powiedziała, ze koszta mogą sięgnąć nawet 4500 zł, ale 18000 ???? Gaz podobno jest najdroższy i licze sie z tym,ze bedę musiała zrezygnować ale za wode miejską tyle kasy??? Możesz jakąś specyfikację tego kosztu przedstawić???

dzięki i pozdr.

Alexs - cena mojej wody nikała z poniższych powodów:

1) wykonawca z listy ZIM (droższy o .....),

2) osprzęt HAWLA (najtańszy hydrant 3kPLN, bez kolana i łączników, zasuwa antyskarzeniowa to 1000PLN - a mamy ich 3 sztuki, itd., itp.) - wymóg ZIM (......... od ............. prowadzi hurtownię ww. sprzętu :evil: :evil: 8) 8) ) - MERCEDES wśród osprzętu (niestety cenowo różnież :evil: :evil: :evil: ),

3) patrz pkt 1 - !!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil:

Hmmm, rozumiem, ale mam nadzieje, że jednak da rade taniej i też porządnie, pytałam kobiety z gminy jak to realnie u nich w okolicy wygląda zanim kupiłam działkę, żeby nie było niespodzianek, jeśli tak powiedziala to policzyłam ok 4500 tys max, mam zagospodarowane 20 tys na doprowadzene mediów, wraz z gazem, jesli gazownia krzyknie 20 tys bo i tak może być, to rezygnją tak jak i Ty Aldonko to zrobiłaś, bo się nie opłaca poza tym węgiel przyszłosciowo patrząc i tak wychodzi najtaniej.

Ja płaciłem tak:

Gaz - do granicy gazociąg fi120 45m - 5500 (gazownia partycypowała w 1/3 kosztów), rozprowadzenie na działce 50m - 2500

Woda - 5 m od granicy - przyłącze o dł ok. 35 m (moja koparka i oczyszczenie podejścia do wodomierza) 1000 + 960 opłaty zryczałtowanej za wcinkę do wodociągu fi 150.

Prąd - przyłącze do granicy w ziemi o długości 35m - opłata zryczałtowana ok. 1600; rozprowadzenie na działce, skrzynka, tablica i instalacja dalsze 2200.

Ścieki - brak kanalizy - będzie POŚ za jakieś 4000...

Tak więc zmieściłem się poniżej 20k ze wszystkim...

a ile może kosztowac przekopanie "wody" przez/pod wyasfaltowaną ulicę? raczej chyba pod ulicą.