Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

... powyższa zupka rybna jeżeli ma służyć jako posiłek "jednodaniowy" :) to w rzeczy samej, ... ledwie na 4 osoby :) ... jeżeli mamy rozszerzony "repertuar" to z powodzeniem na osiem :)

 

pozdrawiam serdecznie smacznie i świątecznie

 

smacznie -dziekuję :D Ugotowałam dzisiaj -pyszna ...delikatna i syta :lol:

Nie dałam wina ... a zamiasat halibuta dałam dorsza a i tak mąż mnie bardzo pochwalił :D

Dziękuję i polecam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Placki z wątróbki :roll: Bogactwo żelaza :wink:

 

Mielimy wątróbki drobiowe i cebulę w maszynce. Dodajemy do tego namoczoną czerstwą bułkę w mleku (odciśniętą), jajko i bułkę tartą (tyle by zagęścić i uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane. Dodajemy sól, pieprz i DUŻO pociętej świeżej natki pietruszki (ew. tez koperek).Mieszamy łyżką bo jest dość rzadkie. Smażymy nakładając łyżką na rozgrzanym oleju w postaci grubszych placków jak np. ziemniaczane. Nie wygladają ładnie, to fakt. Ale to bogactwo żelaza. Dzieci tolerują te placki. Można podawać na ciepło i na zimno np. w bułce jak hamburgera z ogóreczkiem i ketchupem. Dobre dla anemików :wink: Można dodać też trochę curry wtedy nie będzie czuć tak wątróbki jesli dziecku to będzie przeszkadzało.

 

Wiem jak trudno przekonać dzieci do jedzenia wątróbki :lol:

Osobiście lubię te placki zimne z jakimiś sosami. :wink: Pierwotnie to miały być kotlety bo proces ich powstawania niemalże identyczne ale wygladem nijak nie przypominają kotleta :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Kurczak pieczony Persillade

SKŁADNIKI:

1 kurczak

1 średnia pietruszka

1 główka czosnku

1 łyżka posiekanych oliwek

1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów

4 łyżki oliwy

1/4 szklanki białego wina

sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oczyszczoną pietruszkę i czosnek drobno posiekać (rdzeń korzenia pietruszki odrzucić), wymieszać, z łyżeczką startej w moździeru soli) i dwoma łyżkami oliwy.

http://www.chefpaul.net/inne/kurczeL02.jpg

Kurczaka nadziać pietruszką z czosnkiem (Persillade), posiekanymi oliwkami i suszonym pomidorem.

Natrzeć wierzch kurczaka solą i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny.

Wyjąć kurczaka z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Posmarować pozostałą oliwą. Piekarnik nagrzać do 200*C.

Piec kurczaka w ogniotrwałym naczyniu (piersią do dołu aby nie wyschła) przez około 40 minut. Przewrócić kurczka na drugą stronę i piec jeszcze około pół godziny (podlewając winem i wytworzonym sosem).

http://www.chefpaul.net/inne/kurczeL06.jpg

Pokroić kurczaka na ćwiartki i udekorować farszem.

Można podawać z pieczywem czosnkowym i sałatą.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marmolada z mandarynek

Składniki:

1 kg mandarynek

1 kg cukru

opcjonalnie: sok z jednej cytryny

http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM01.jpg

 

Przygotowanie:

Owoce umyć szczoteczką pod gorącą bieżącą wodą. Obrać ze skórek. Skórki oczyścić z białego miąższu (abedo) i pokrajać w bardzo cienkie paseczki. Resztę owocu pokrajać w kostkę i odrzucić pestki.

http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM02.jpg

Zagotować półtora litra wody wraz z sokiem cytrynowym i wrzucić do wrzątku owoce wraz ze skórkami. Gotować na średnim ogniu około 2 godzin (do odparowania wody o połowę). Wsypać cukier i dalej gotować do momentu prawie całkowitego odparowania wody a miękka część owocu się rozgotuje (około półtorej godziny), często mieszając aby uniknąć przypalenia.

Kiedy marmolada zacznie się lekko podsmażać, zdjąć z ognia i gorącą przelać do słoików. Pasteryzować pół godziny.

http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM04.jpg

Uwaga:W ten sam sposób przygotowujemy marmoladę pomarańczową.

Marmolada z mandarynek, świetnie nadaje się jako składnik glazury do wieprzowiny.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Chef Paul, ale mi smaku narobiłeś tym przpisem na mandarynki w słoiku! :)

 

Tylko mam jedno pytanie dodatkowe: kiedy jest najlepsza pora na mandarynki, tzn. kiedy są najsłodsze, soczyste itp? Bo chyba takie sa najlepsze do marmolady.

... u mnie pomarańcza, mandarynki i grapefruty zbiera się dwa razy w roku ... od listopada do grudnia i od maja do czerwca (choć sporo już na drzewkach dojrzałych od marca - zależy jakie gatunki) :)

 

pozdrówka serdeczne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ostatnio jadłam plastry pomaranczy (kandyzowanej?) w polowie maczanej w czekoladzie...niebo w gębie...(w hiszpanskiej cukierni gdzie były ręcznie robione - czyżby to była kwestia doboru owoców tam rosnących?)

chcialabym sama coś takiego zrobić, ale jak pozbyc sie goryczki ze skórki? :lol:

kilka razy chcialam zrobić marmoladę i rozne takie z cytrusów ale ta gorycz zawsze wychodzila... :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... zbliża się wielkie majowe polaków grillowanie i choć u mnie sezon grillowy trwa cały rok, czy to w Polsce, czy na Florydzie, spotykamy się przy ogrodowym stole w każdej porze roku.

Większość z nas lubi spędzać czas na na łonie natury, a łagodny florydzki klimat (przynajmniej w miejscu gdzie mieszkam), sprzyja spotkaniom przy ogrodowym grillu, od późnej jesieni do poczatku lata, jest więc doskonały dla wszystkich kochających biesiady na swieżym powietrzu.

 

Ponieważ używam ostatnio grilla gazowego, aby potrawy miały odpowiedni aromat, dokupiłem jeszcze jeden ruszt, który ułozyłem bezpośredniio nad palnikami. Na ruszt ten wsypałem warstwę kamienia wulkanicznego. Dokupiłem również specjalną żeliwną skrzynkę, którą ustawiłem na ruszcie głównym. Wsypuję do niej odpowienio spreparowane grube wióry drewna, które tląc się pod wpływem temperatury wydzielają aromatyczny dym, przenikajacy do grillowanych potraw.

 

... kilka z moich ostatnich przepisów poniżej:

 

...prawie tradycyjne hamburgery z serem, ... te jednak różnią się tym, że są to ... Hamburgery żubrowe

składniki:

1/2 kg świeżej grubo mielonej wołowiny stekowej

1/4 szklanki żubrówki

1 łyżka oleju

1 główka czosnku

2 łyżeczki suszonego majeranku

kilka plastrów twardego żółtego sera

sól i pieprz do smaku

bułki

liście sałaty

cienkie krążki cebuli

salsa

pokrajany świeży pomidor

sos chrzanowy

sposób przygotowania:

Mięso dokładnie wyrabiamy z olejem, żubrówką, drobno posiekanym czosnkiem, i majerankiem, wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Z lodówki wyjmujemy około pół godziny przed pieczeniem aby mięso doszło do temperatury pokojowej.

z masy mięsnej formujemy hamburgery w zależności od wielkości bułek.

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na posmarowany oliwą ruszt hamburgery. Przewracamy na drugą stronę po 3-4 minutach i układamy na wierzch plasterki sera.

Pieczemy jeszcze około 3 do 5 minut (w zależności od upodobań krwistości).

W tym samym czasie układamy do grilla (nie w bezposredniej bliskości ognia) posmarowane lekko wodą rozkrojone bułki.

Ciepłe bułki smarujemy o wewnątrz sosem chrzanowym, nakładamy listek sałaty, hamburgera, przyprawiamy solą i pieprzem, odrobinę salsy, plasterek pomidora i cebuli i bułkę zamykamy.

http://www.chefpaul.net/food/hamburgZ03.jpg

 

... nowość którą ostatnio uwielbiają moi Goście (tanie i łatwe danie) ... Wątróbka z grilla

składniki:

1/2 kg świeżych wątróbek drobiowych

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

2 główki czosnku

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

2 listki świeżego oregano

sól i pieprz do smaku

http://www.chefpaul.net/food/liverG01.jpg

sposób przygotowania:

Wątróbki przekładając ząbkami czosnku i przesypując rozmarynem wkładamy do miski, mieszamy olej z winem i zalewamy wątróbki, na wierzch układamy oregano, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce około 6 godzin.

Wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem (aby wątróbka doszła do temperatury pokojowej) i układamy wraz z czosnkiem na blachę do grilowania (można ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej).

http://www.chefpaul.net/food/liverG02.jpg

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na ruszt szczelnie przykrytą folią aluminiową blachę z wątróbkami.

Pieczemy około 7 do 10 minut (w zależności od upodobań).

http://www.chefpaul.net/food/liverG03.jpg

Podajemy wraz z upieczonym czosnkiem, przyprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem.

http://www.chefpaul.net/food/liverG04.jpg

 

... trochę inna kiełbaska (wraz z kilkoma dodatkami) ... Kiełbaska klonowa z grilla

składniki:

1/2 kg świeżej, białej kiełbasy

2 łyżki oliwy czosnkowej

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka winnego octu

3 łyżki syropu klonowego

1 główka drobno posiekanego czosnku

1/2 średniej, drobno posiekanej cebuli

2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka ostrej musztardy

sól i pieprz do smaku

2 szklanki ciemnego piwa

dodatki:

pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-chrzanowym

pieczona fasola w sosie paprykowym

sposób przygotowania:

Przygotowujemy parynatę do kiełbasy. Dokładnie mieszamy wino, oliwę, ocet, syrop klonowy, majeranek oraz czosnek i cebulę. Ściśle układamy kiełbaski w misce przelewając każdą warstwę marynatą (marynata musi przykrywać kiełbaski). Szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce przynajmniej 24 godziny.

Kiełbasę wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem aby doszła do temperatury pokojowej.

Do marynaty dodajemy przecier pomidorowy i musztardę, dokładnie mieszamy blenderem do konzystencji gęstego sosu, przyprawiając solą i pieprzem.

Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury, umieszczając pod rusztem (nad źródłem ognia) aluminiową tackę w którą w trakcie grillowania kiełbasy nalewamy piwo (kiełbasa jest wtedy bardzo aromatyczna i soczysta).

http://www.chefpaul.net/food/sausageG02.jpg

Smarujemy kiełbasę sosem i pieczemy przekładając, aż sos zacznie się lekko karmelizować.

http://www.chefpaul.net/food/sausageG05.jpg

 

pieczona fasola w sosie paprykowym

http://www.chefpaul.net/food/sausageG03.jpg

Pół kilograma dużej fasoli moczymy przez noc w czystym bulionie warzywnym. Gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie.

Sos przygotowujemy mieszając w blenderze pół szklanki przecieru pomidorowego, łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki marynowanej papryki japaleno i doprawiamy solą oraz kieliszkiem koniaku lub brendy.

Mieszamy fasolę wraz z sosem i wykładamy na wysmarowaną olejem aluminiową tackę. Dusimy fasolę na grillu na średnim ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

 

pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-chrzanowym

http://www.chefpaul.net/food/sausageG04.jpg

Ziemniaki dokładnie oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą, kroimy na grube plastry i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie.

Przygotowujemy sos mieszając w blenderze na wolnych obrotach, pół szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżkę utartego chrzanu, pół łyżeczki marynowanego pieprzu i pół łyżeczki soku z cytryny, doprawiamy solą do smaku.

Ziemniaki smarujemy po obu stronach olejem czosnkowym lub cebulowym i pieczemy do miękkości.

Wykładamy na półmisek i polewamy przygotowanym sosem.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ostatnio jadłam plastry pomaranczy (kandyzowanej?) w polowie maczanej w czekoladzie...niebo w gębie...(w hiszpanskiej cukierni gdzie były ręcznie robione - czyżby to była kwestia doboru owoców tam rosnących?)

chcialabym sama coś takiego zrobić, ale jak pozbyc sie goryczki ze skórki? :lol:

kilka razy chcialam zrobić marmoladę i rozne takie z cytrusów ale ta gorycz zawsze wychodzila... :roll:

... należy bardzo dokładnie oczyścić skórki z libido (to ten biały miąższ) ... pomarańcza kupione w sklepie należy bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką pod gorącą bieżącą wodą 9na skórce napewno znajdowały się będą substancje konserwujące) ... zbiory z własnego ogródka (lub ogrodu sąsiada) nie wymagają takich zabiegów :lol:

 

pozdrawiam serdecznie i smacznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ostatnio jadłam plastry pomaranczy (kandyzowanej?) w polowie maczanej w czekoladzie...niebo w gębie...(w hiszpanskiej cukierni gdzie były ręcznie robione - czyżby to była kwestia doboru owoców tam rosnących?)

chcialabym sama coś takiego zrobić, ale jak pozbyc sie goryczki ze skórki? :lol:

kilka razy chcialam zrobić marmoladę i rozne takie z cytrusów ale ta gorycz zawsze wychodzila... :roll:

... należy bardzo dokładnie oczyścić skórki z libido (to ten biały miąższ) ... pomarańcza kupione w sklepie należy bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką pod gorącą bieżącą wodą 9na skórce napewno znajdowały się będą substancje konserwujące) ... zbiory z własnego ogródka (lub ogrodu sąsiada) nie wymagają takich zabiegów :lol:

 

pozdrawiam serdecznie i smacznie

no i ja tak robię... :roll: ale nie zrywam ze swojego ogródka...hmmmm.....czas to zmienić! :wink:

 

ps - ja również smacznie :wink: i serdecznie... 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

Mamy młode ziemniaki i właśnie przypomniałem sobie i znajomym o pewnej bardzo prostej i smacznej potrawie

 

niezły

NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!

 

 

Dołączył: 07 Gru 2002

Posty: 1662

Skąd: Siemiatycze/Warszawa

Wysłany: 03 Gru 2007 21:45 Temat postu:

40 lecie urodzin i 5 lecie bytności na Forum wypadało by coś zapodać może tak ziemniaki

 

NIEZŁY ZIEMNIAK

Do tego dania potrzebne będą bardzo duże ziemniaki Po jednym na osobę Ziemniaki powinny być nie uszkodzone Myjemy je dokładnie i wkładamy do piekarnika na około 40 minut o temperaturze 250st

 

 

 

W trakcie pieczenia się ziemniaków przygotowujemy pozostałe produkty Do ziemniaków możemy wykorzystać większość warzyw jakie mamy w lodówce(świeże ogórki, pomidory, paprykę, pieczarki marynowane, kukurydza z puszki)wszystkie e produkty kroimy w drobną kostkę i możemy wszystko razem wymieszać Wypadało by jeszcze dodać trochę mięska najlepiej nadaje się do tego szynka z indyka ale może być każdy rodzaj mięsa oczywiście też kroimy w drobna kostkę

 

 

 

Po upieczeniu ziemniak kładziemy na teletu i kroimy go na ćwiartki tak aby nie przekroić skórki od spodu. Za pomocą widelca rozdrabniamy miąższ, następnie solimy go i dodajemy odrobinę masła i mieszamy.

 

 

 

 

Na tak przygotowany ziemniak nakładamy to wszystko co lubimy i co wcześniej pokroiliśmy w kostkę, dajemy tego całkiem sporo. Na warzywa dajemy sos tatarski to wszystko posypujemy przynajmniej dwoma gatunkami sera, dobrze by było aby sery były bardzo różne w smaku jeden może być żółty a drugi np. mocarella to wszystko dekorujemy oliwkami

 

 

 

 

 

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
a co mozna zrobic z soczewicy ?

zielonej albo czerwonej :)

 

a może pierogi? Soczewicę trzeba najpierw porządnie odgotować w osolonej wodzie, potem miekką przesmazyć z cebulką i czym tam lubisz, doprawić sola i pieprzem i huzia to w pierogi. Potem do wody i smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

służę

 

więc na początek sałatka nicejska z sardynkami:

 

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/salad.jpg

nastepnie zupa krem z koperkiem:

 

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/ziemniaczana3.jpg

 

potem carpaccio z marynowanej polędwicy z kaparami i parmezanem:

 

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/carpaccio02.gif

 

i na deser krem czekoladowy z borówkami:

 

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/page134_8.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...