Ew-ka 21.12.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 ... powyższa zupka rybna jeżeli ma służyć jako posiłek "jednodaniowy" to w rzeczy samej, ... ledwie na 4 osoby ... jeżeli mamy rozszerzony "repertuar" to z powodzeniem na osiem pozdrawiam serdecznie smacznie i świątecznie smacznie -dziekuję Ugotowałam dzisiaj -pyszna ...delikatna i syta Nie dałam wina ... a zamiasat halibuta dałam dorsza a i tak mąż mnie bardzo pochwalił Dziękuję i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.12.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 http://www.trojmiasto.pl/kartki/pliki/kartka_39.gif Wszystkiego dobrego, spokoju, ciepła rodzinnego, błogosławieństwa Bożego i spełnienia marzeń!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 28.12.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Placki z wątróbki Bogactwo żelaza Mielimy wątróbki drobiowe i cebulę w maszynce. Dodajemy do tego namoczoną czerstwą bułkę w mleku (odciśniętą), jajko i bułkę tartą (tyle by zagęścić i uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane. Dodajemy sól, pieprz i DUŻO pociętej świeżej natki pietruszki (ew. tez koperek).Mieszamy łyżką bo jest dość rzadkie. Smażymy nakładając łyżką na rozgrzanym oleju w postaci grubszych placków jak np. ziemniaczane. Nie wygladają ładnie, to fakt. Ale to bogactwo żelaza. Dzieci tolerują te placki. Można podawać na ciepło i na zimno np. w bułce jak hamburgera z ogóreczkiem i ketchupem. Dobre dla anemików Można dodać też trochę curry wtedy nie będzie czuć tak wątróbki jesli dziecku to będzie przeszkadzało. Wiem jak trudno przekonać dzieci do jedzenia wątróbki Osobiście lubię te placki zimne z jakimiś sosami. Pierwotnie to miały być kotlety bo proces ich powstawania niemalże identyczne ale wygladem nijak nie przypominają kotleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.03.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Kurczak pieczony Persillade SKŁADNIKI:1 kurczak1 średnia pietruszka1 główka czosnku1 łyżka posiekanych oliwek1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów4 łyżki oliwy1/4 szklanki białego winasól i pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Oczyszczoną pietruszkę i czosnek drobno posiekać (rdzeń korzenia pietruszki odrzucić), wymieszać, z łyżeczką startej w moździeru soli) i dwoma łyżkami oliwy.http://www.chefpaul.net/inne/kurczeL02.jpgKurczaka nadziać pietruszką z czosnkiem (Persillade), posiekanymi oliwkami i suszonym pomidorem. Natrzeć wierzch kurczaka solą i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny.Wyjąć kurczaka z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Posmarować pozostałą oliwą. Piekarnik nagrzać do 200*C.Piec kurczaka w ogniotrwałym naczyniu (piersią do dołu aby nie wyschła) przez około 40 minut. Przewrócić kurczka na drugą stronę i piec jeszcze około pół godziny (podlewając winem i wytworzonym sosem).http://www.chefpaul.net/inne/kurczeL06.jpgPokroić kurczaka na ćwiartki i udekorować farszem.Można podawać z pieczywem czosnkowym i sałatą. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.03.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Marmolada z mandarynek Składniki: 1 kg mandarynek 1 kg cukru opcjonalnie: sok z jednej cytrynyhttp://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM01.jpg Przygotowanie: Owoce umyć szczoteczką pod gorącą bieżącą wodą. Obrać ze skórek. Skórki oczyścić z białego miąższu (abedo) i pokrajać w bardzo cienkie paseczki. Resztę owocu pokrajać w kostkę i odrzucić pestki.http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM02.jpgZagotować półtora litra wody wraz z sokiem cytrynowym i wrzucić do wrzątku owoce wraz ze skórkami. Gotować na średnim ogniu około 2 godzin (do odparowania wody o połowę). Wsypać cukier i dalej gotować do momentu prawie całkowitego odparowania wody a miękka część owocu się rozgotuje (około półtorej godziny), często mieszając aby uniknąć przypalenia. Kiedy marmolada zacznie się lekko podsmażać, zdjąć z ognia i gorącą przelać do słoików. Pasteryzować pół godziny.http://www.chefpaul.net/spizarnia/marmM04.jpgUwaga:W ten sam sposób przygotowujemy marmoladę pomarańczową.Marmolada z mandarynek, świetnie nadaje się jako składnik glazury do wieprzowiny. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 04.03.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Chef Paul, ale mi smaku narobiłeś tym przpisem na mandarynki w słoiku! Tylko mam jedno pytanie dodatkowe: kiedy jest najlepsza pora na mandarynki, tzn. kiedy są najsłodsze, soczyste itp? Bo chyba takie sa najlepsze do marmolady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.03.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Mandarynki zbiera się w sadach jesienią. Wrzesień, październik. Ale w grudniu najwiecej ich w naszych sklepach jest i sa całkiem smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 22.04.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Chef Paul, ale mi smaku narobiłeś tym przpisem na mandarynki w słoiku! Tylko mam jedno pytanie dodatkowe: kiedy jest najlepsza pora na mandarynki, tzn. kiedy są najsłodsze, soczyste itp? Bo chyba takie sa najlepsze do marmolady. ... u mnie pomarańcza, mandarynki i grapefruty zbiera się dwa razy w roku ... od listopada do grudnia i od maja do czerwca (choć sporo już na drzewkach dojrzałych od marca - zależy jakie gatunki) pozdrówka serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 22.04.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ostatnio jadłam plastry pomaranczy (kandyzowanej?) w polowie maczanej w czekoladzie...niebo w gębie...(w hiszpanskiej cukierni gdzie były ręcznie robione - czyżby to była kwestia doboru owoców tam rosnących?) chcialabym sama coś takiego zrobić, ale jak pozbyc sie goryczki ze skórki? kilka razy chcialam zrobić marmoladę i rozne takie z cytrusów ale ta gorycz zawsze wychodzila... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 22.04.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ... zbliża się wielkie majowe polaków grillowanie i choć u mnie sezon grillowy trwa cały rok, czy to w Polsce, czy na Florydzie, spotykamy się przy ogrodowym stole w każdej porze roku.Większość z nas lubi spędzać czas na na łonie natury, a łagodny florydzki klimat (przynajmniej w miejscu gdzie mieszkam), sprzyja spotkaniom przy ogrodowym grillu, od późnej jesieni do poczatku lata, jest więc doskonały dla wszystkich kochających biesiady na swieżym powietrzu. Ponieważ używam ostatnio grilla gazowego, aby potrawy miały odpowiedni aromat, dokupiłem jeszcze jeden ruszt, który ułozyłem bezpośredniio nad palnikami. Na ruszt ten wsypałem warstwę kamienia wulkanicznego. Dokupiłem również specjalną żeliwną skrzynkę, którą ustawiłem na ruszcie głównym. Wsypuję do niej odpowienio spreparowane grube wióry drewna, które tląc się pod wpływem temperatury wydzielają aromatyczny dym, przenikajacy do grillowanych potraw. ... kilka z moich ostatnich przepisów poniżej: ...prawie tradycyjne hamburgery z serem, ... te jednak różnią się tym, że są to ... Hamburgery żubroweskładniki: 1/2 kg świeżej grubo mielonej wołowiny stekowej1/4 szklanki żubrówki1 łyżka oleju 1 główka czosnku2 łyżeczki suszonego majerankukilka plastrów twardego żółtego serasól i pieprz do smakubułkiliście sałatycienkie krążki cebulisalsapokrajany świeży pomidorsos chrzanowysposób przygotowania:Mięso dokładnie wyrabiamy z olejem, żubrówką, drobno posiekanym czosnkiem, i majerankiem, wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Z lodówki wyjmujemy około pół godziny przed pieczeniem aby mięso doszło do temperatury pokojowej.z masy mięsnej formujemy hamburgery w zależności od wielkości bułek.Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na posmarowany oliwą ruszt hamburgery. Przewracamy na drugą stronę po 3-4 minutach i układamy na wierzch plasterki sera.Pieczemy jeszcze około 3 do 5 minut (w zależności od upodobań krwistości).W tym samym czasie układamy do grilla (nie w bezposredniej bliskości ognia) posmarowane lekko wodą rozkrojone bułki.Ciepłe bułki smarujemy o wewnątrz sosem chrzanowym, nakładamy listek sałaty, hamburgera, przyprawiamy solą i pieprzem, odrobinę salsy, plasterek pomidora i cebuli i bułkę zamykamy.http://www.chefpaul.net/food/hamburgZ03.jpg ... nowość którą ostatnio uwielbiają moi Goście (tanie i łatwe danie) ... Wątróbka z grillaskładniki: 1/2 kg świeżych wątróbek drobiowych1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki oleju z suszonych pomidorów2 główki czosnku1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu2 listki świeżego oreganosól i pieprz do smakuhttp://www.chefpaul.net/food/liverG01.jpgsposób przygotowania:Wątróbki przekładając ząbkami czosnku i przesypując rozmarynem wkładamy do miski, mieszamy olej z winem i zalewamy wątróbki, na wierzch układamy oregano, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce około 6 godzin.Wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem (aby wątróbka doszła do temperatury pokojowej) i układamy wraz z czosnkiem na blachę do grilowania (można ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej).http://www.chefpaul.net/food/liverG02.jpgRozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na ruszt szczelnie przykrytą folią aluminiową blachę z wątróbkami.Pieczemy około 7 do 10 minut (w zależności od upodobań).http://www.chefpaul.net/food/liverG03.jpgPodajemy wraz z upieczonym czosnkiem, przyprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem.http://www.chefpaul.net/food/liverG04.jpg ... trochę inna kiełbaska (wraz z kilkoma dodatkami) ... Kiełbaska klonowa z grillaskładniki: 1/2 kg świeżej, białej kiełbasy2 łyżki oliwy czosnkowej1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka winnego octu3 łyżki syropu klonowego1 główka drobno posiekanego czosnku1/2 średniej, drobno posiekanej cebuli2 łyżeczki suszonego majeranku1/2 szklanki przecieru pomidorowego1 łyżeczka ostrej musztardysól i pieprz do smaku2 szklanki ciemnego piwadodatki:pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-chrzanowympieczona fasola w sosie paprykowymsposób przygotowania:Przygotowujemy parynatę do kiełbasy. Dokładnie mieszamy wino, oliwę, ocet, syrop klonowy, majeranek oraz czosnek i cebulę. Ściśle układamy kiełbaski w misce przelewając każdą warstwę marynatą (marynata musi przykrywać kiełbaski). Szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce przynajmniej 24 godziny.Kiełbasę wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem aby doszła do temperatury pokojowej.Do marynaty dodajemy przecier pomidorowy i musztardę, dokładnie mieszamy blenderem do konzystencji gęstego sosu, przyprawiając solą i pieprzem.Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury, umieszczając pod rusztem (nad źródłem ognia) aluminiową tackę w którą w trakcie grillowania kiełbasy nalewamy piwo (kiełbasa jest wtedy bardzo aromatyczna i soczysta).http://www.chefpaul.net/food/sausageG02.jpgSmarujemy kiełbasę sosem i pieczemy przekładając, aż sos zacznie się lekko karmelizować.http://www.chefpaul.net/food/sausageG05.jpg pieczona fasola w sosie paprykowymhttp://www.chefpaul.net/food/sausageG03.jpgPół kilograma dużej fasoli moczymy przez noc w czystym bulionie warzywnym. Gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie.Sos przygotowujemy mieszając w blenderze pół szklanki przecieru pomidorowego, łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki marynowanej papryki japaleno i doprawiamy solą oraz kieliszkiem koniaku lub brendy.Mieszamy fasolę wraz z sosem i wykładamy na wysmarowaną olejem aluminiową tackę. Dusimy fasolę na grillu na średnim ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-chrzanowymhttp://www.chefpaul.net/food/sausageG04.jpgZiemniaki dokładnie oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą, kroimy na grube plastry i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie.Przygotowujemy sos mieszając w blenderze na wolnych obrotach, pół szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżkę utartego chrzanu, pół łyżeczki marynowanego pieprzu i pół łyżeczki soku z cytryny, doprawiamy solą do smaku.Ziemniaki smarujemy po obu stronach olejem czosnkowym lub cebulowym i pieczemy do miękkości. Wykładamy na półmisek i polewamy przygotowanym sosem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 22.04.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ostatnio jadłam plastry pomaranczy (kandyzowanej?) w polowie maczanej w czekoladzie...niebo w gębie...(w hiszpanskiej cukierni gdzie były ręcznie robione - czyżby to była kwestia doboru owoców tam rosnących?) chcialabym sama coś takiego zrobić, ale jak pozbyc sie goryczki ze skórki? kilka razy chcialam zrobić marmoladę i rozne takie z cytrusów ale ta gorycz zawsze wychodzila... ... należy bardzo dokładnie oczyścić skórki z libido (to ten biały miąższ) ... pomarańcza kupione w sklepie należy bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką pod gorącą bieżącą wodą 9na skórce napewno znajdowały się będą substancje konserwujące) ... zbiory z własnego ogródka (lub ogrodu sąsiada) nie wymagają takich zabiegów pozdrawiam serdecznie i smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 22.04.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ostatnio jadłam plastry pomaranczy (kandyzowanej?) w polowie maczanej w czekoladzie...niebo w gębie...(w hiszpanskiej cukierni gdzie były ręcznie robione - czyżby to była kwestia doboru owoców tam rosnących?) chcialabym sama coś takiego zrobić, ale jak pozbyc sie goryczki ze skórki? kilka razy chcialam zrobić marmoladę i rozne takie z cytrusów ale ta gorycz zawsze wychodzila... ... należy bardzo dokładnie oczyścić skórki z libido (to ten biały miąższ) ... pomarańcza kupione w sklepie należy bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką pod gorącą bieżącą wodą 9na skórce napewno znajdowały się będą substancje konserwujące) ... zbiory z własnego ogródka (lub ogrodu sąsiada) nie wymagają takich zabiegów pozdrawiam serdecznie i smacznie no i ja tak robię... ale nie zrywam ze swojego ogródka...hmmmm.....czas to zmienić! ps - ja również smacznie i serdecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.09.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Mamy młode ziemniaki i właśnie przypomniałem sobie i znajomym o pewnej bardzo prostej i smacznej potrawie niezły NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Dołączył: 07 Gru 2002 Posty: 1662 Skąd: Siemiatycze/Warszawa Wysłany: 03 Gru 2007 21:45 Temat postu: 40 lecie urodzin i 5 lecie bytności na Forum wypadało by coś zapodać może tak ziemniaki NIEZŁY ZIEMNIAK Do tego dania potrzebne będą bardzo duże ziemniaki Po jednym na osobę Ziemniaki powinny być nie uszkodzone Myjemy je dokładnie i wkładamy do piekarnika na około 40 minut o temperaturze 250st W trakcie pieczenia się ziemniaków przygotowujemy pozostałe produkty Do ziemniaków możemy wykorzystać większość warzyw jakie mamy w lodówce(świeże ogórki, pomidory, paprykę, pieczarki marynowane, kukurydza z puszki)wszystkie e produkty kroimy w drobną kostkę i możemy wszystko razem wymieszać Wypadało by jeszcze dodać trochę mięska najlepiej nadaje się do tego szynka z indyka ale może być każdy rodzaj mięsa oczywiście też kroimy w drobna kostkę Po upieczeniu ziemniak kładziemy na teletu i kroimy go na ćwiartki tak aby nie przekroić skórki od spodu. Za pomocą widelca rozdrabniamy miąższ, następnie solimy go i dodajemy odrobinę masła i mieszamy. Na tak przygotowany ziemniak nakładamy to wszystko co lubimy i co wcześniej pokroiliśmy w kostkę, dajemy tego całkiem sporo. Na warzywa dajemy sos tatarski to wszystko posypujemy przynajmniej dwoma gatunkami sera, dobrze by było aby sery były bardzo różne w smaku jeden może być żółty a drugi np. mocarella to wszystko dekorujemy oliwkami Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 26.09.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 a co mozna zrobic z soczewicy ? zielonej albo czerwonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 26.09.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 a co mozna zrobic z soczewicy ? zielonej albo czerwonej Np. zupę krem z czerwonej soczewicy. Tylko spożywać w małych ilościach, bo średnio towarzyska potrawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 01.10.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 a co mozna zrobic z soczewicy ? zielonej albo czerwonej a może pierogi? Soczewicę trzeba najpierw porządnie odgotować w osolonej wodzie, potem miekką przesmazyć z cebulką i czym tam lubisz, doprawić sola i pieprzem i huzia to w pierogi. Potem do wody i smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 02.10.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 zjadłabym coś dobrego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 02.10.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 służę więc na początek sałatka nicejska z sardynkami: http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/salad.jpgnastepnie zupa krem z koperkiem: http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/ziemniaczana3.jpg potem carpaccio z marynowanej polędwicy z kaparami i parmezanem: http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/carpaccio02.gif i na deser krem czekoladowy z borówkami: http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/page134_8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 02.10.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 do tego dla zrównoważenia smaków - mocna czarna kawa: http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/FR_sxc_457985_521854_38608l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 02.10.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 litości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.