Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna, a strony świata

adiz1

Recommended Posts

Mam dylemat co do rozmieszczenia okien w pokojach dla dzieci (na razie 1 i 3 latka, ale ciągle rosną... :D ). Uklad stron świata względem usytuowania działki jest taki,że mam wybór między "na południe", a na "zachód". Podobno przy opcji "okna na południe" wpada do mieszkań więcej ciepła/energii, jednak biorąc pod uwagę komfort - kiedyś dziatwa pójdzie do szkoły i po zajęciach wróci do domu, wtedy strona zachodnia będzie dawać najwięcej światła- wtedy wypada (chyba?) lepiej wersja druga. :-?

pojawia się też problem kumulowania energii słonecznej przez okna, pamiętaj.

dla dzieciaka , myślę chyba lepiej jeśli od strony południowej, jednak.

odrabianie lekcji przy wpadajacych promieniach słońca zach. to zasłonięcie okna. W południe są raczej w szkole.

popieram - tez bym wybrała opcję od południa. To zależy jeszcze gdzie miałyby stać biurka - jeżeli pod zachodnim oknem to absolutnie zachód odpada - słońce wieczorem jest nisko i świeci prosto w oczy. Okno od południa zapewnia całoroczne ciepełko i dobrze oświetla pokój przez cały dzień. Ja się wychowałam w takim pokoju i uważam, że to najlepsze rozwiązanie, jeżeli wybierać tylko jedną stronę świata :wink: . Pozdrawiam

pojawia się też problem kumulowania energii słonecznej przez okna, pamiętaj.

dla dzieciaka , myślę chyba lepiej jeśli od strony południowej, jednak.

odrabianie lekcji przy wpadajacych promieniach słońca zach. to zasłonięcie okna. W południe są raczej w szkole.

popieram - tez bym wybrała opcję od południa. To zależy jeszcze gdzie miałyby stać biurka - jeżeli pod zachodnim oknem to absolutnie zachód odpada - słońce wieczorem jest nisko i świeci prosto w oczy. Okno od południa zapewnia całoroczne ciepełko i dobrze oświetla pokój przez cały dzień. Ja się wychowałam w takim pokoju i uważam, że to najlepsze rozwiązanie, jeżeli wybierać tylko jedną stronę świata :wink: . Pozdrawiam

i ja w pełni podzielam opinie. dodam jeszcze, że w lato w czasie upałów zachodnie okno to udręka.