Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co znaczy/okresla "Wspolczynnik..."???

Recommended Posts

Witam,

moze mi ktos (dokladnie) wytlumaczyc o co chodzi z tym "wpolczynniku K=0,xx W/m²K"... Nie wiem nawet czy dobre okreslenie napisalem, chyba jest zwiazany z cieploscia/ocieplaniem(?) budynku...

Juz nie raz o nim czytalem, ze jest taki i taki, lecz jeszcze nie znalazlem o nim jakis "opis"?!? Jest mniejszy lepszy, czy wyzszy??? Jak porownywac itd...

Prosilbym o "prosty polski jezyk", gdyz mozna by powiedziec, ze sie go (jeszcze) ucze... :smile:

Pozdrawiam

Lukasz

Jest to ilość energii cieplnej przenikająca przez m2 przegrody przy różnicy temperatur 1 K w jednostce czasu.

Czyli określa jak szybko ciepło ucieka na zewnątrz (w zimie).

Im mniejszy tym lepszy.

Poza tym możesz spotkać się z oporem cieplnym R, który jest odwrotnością k. Im większy tym lepszy.

Jeśli w ścianie jest kilka materiałów o współczynnikach k1, k2, to współczynnik przenikania ściany wylicza się w przybliżeniu jako 1/(1/k1+1/k2+..). W przybliżeniu bo jeszcze są współczynniki dla obu powierzchni ściany (chyba przyjmuje się 0.13 i 0.04).

Producenci podają jeszcze współczynnik lambda materiału, który odpowiada k dla przegrody z materiału o grubości 1 m. Im mniejszy tym lepszy.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: przmslw dnia 2003-04-09 13:59 ]

Jeśli chodzi o ścianę zewnętrzną to norma określa że musi być 0.3 dla ściany wielowarstwowej oraz 0.5 dla jednowarstwowej.

Dobry i uzasadniony ekonomicznie współczynnik to 0.2 - 0.25.

Oczywiście są hobbyści dla których 0.15 to jescze za dużo :wink:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: przmslw dnia 2003-04-09 14:09 ]

Jednym slowem osiagnac 0.3 jest stosunkowo proste . Wystarczy dobra jednowarstwowa lub prosta dwuwarstwowa. 0,25 wymaga nieco wiecej dokladnosci . Dla jendowarstwowej ow wspolczynnik raczej nieosiagalny. Schodzenie ponizej wymaga sporego wysilku fonansowo-budowlanego , wiec wiekszosc inwestorow twierdzi ze jest to bez sensu. Ja osobiscie podzielam to zdanie.

Pozdrowienia dla inwestorow. Ach te nocne przemyslenia po naglym przebudzeniu. :smile:

Dzieki za link, lecz ten jezyk to chyba nie dla mnie... :cool:

Czy ten wspolczynnik jest przez architekta ktory projektuje wyliczany, czy przez firme budowlana?

Tak w ogole, jaka jest kolejnosc, jak sie juz posiada dzialke budowlana (na Mazurach :smile: :smile: :smile: ) i chce sie budowac??? Chodzi mi o zezwolenia, chyba tez musi ktos wyjechac i ustalic jak moga budynki stac itd...

Nie wiem czy w projekcie jest podawany ów wspólczynnik. ale

z pewnością projektant wyliczy Ci za jego pomocą straty ciepła

przez każdą przegrodę, jaka występuje w danym projekcie, czyli : ściany, okna, drzwi, stropy i poda to jako zapotrzebowanie domu na cieplo ( + cieplo na wentylację ).

Jeśli masz ochotę się pobawić, to jest fajny program autorstwa

p. Piotra Wereszczyńskiego - Audytor OZC, dostępny w darmowej wersji na kilku stronach www.

Strona programu to : http://www.sankom.pl , a tam w dziale Firmy, znajdziesz odnośniki do darmowych wersji.

Co do Twojej konkretnej ściany z bali, to niestety, ale podana grubość ( ok 23 cm ) nie gwarantuje przepisowego wspólczynnika U.

W zależności od rodzaju drewna byłoby to np:

dla modrzewia - 0,552 0,493 dla bala 26 cm

dla sosny - 0,622 0,504 dla bala 29 cm

dla buka - 0,823 0,503 dla bala 40 cm

odniesione do średniej wilgotności ( dla dużej będzie ciut więcej)

Pozdrawiam !