Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zamawiać wieżbę na dach?

Recommended Posts

Czekam na dalsze sugestie, bo jeszcze nie podjęłam decyzji...

Witam,

generalnie przestrzegam przed kupowaniem w tzw. okazyjnych cenach... bo obecnie na rynku jest tyle miejsc, gdzie można kupić dobry towar w dobrych cenach, że doprawdy kupowanie na rok wcześniej nie ma wg mnie sensu. Będziesz miała zbędne zawracanie głowy ze składowaniem drewna, ew. pilnowaniem gdy działka nie jest ogrodzona etc. Poza tym gdy w przyszłym roku dojdziesz do etapu dachu może się okazać, że zaszły jakieś zmiany w konstrukcji dachu, coś będziesz chciała zmienić, wyciągnąć jakieś krokwie, może jakaś lukarna... IMHO nie ma sensu kupować więźby na zapas - przyjdzie czas, zamówisz, odczekasz swoje, przywiozą i bedziesz się cieszyła, że odrazu ułoży Ci ekipa na dachu :)

H.

Witajcie (w szególności AAgnieszk@ :wink: )

Ja również w przyszłym roku zaczynam budowę w szeroko pojętych okolicach Sanoka. :wink:

Mi poradzono żebym za więźbą rozejrzał się już teraz. Dzwoniłem w tej sprawie do tartaku w Mchawce i w Dołżycy i okazuje się że jeśli chcę mieć/dostać przesuszone drzewo wiosną to powinienem już teraz zamówić. Prawda to czy mnie wkręcają? Jestem gotów teraz zrobić zamówinie ale jeśli to niepotrzebne to... Nie chciałbym też zostać na lodzie jak wiosną się okaże że nie mogę kupić tego drewna...

AAgnieszk@ - a Ty gdzie będziesz kupować drewno na więźbę?

Witam! Jestem właśnie w trakcie montowania więźby na dachu.

Jest to chyba najtrudniejszy temat w budowaniu domu.

Więźba jest lepsza z zimowego cięcia ( jest mniej mokra). Dobre tartaki zbierają zamówenia na drzewo zimą ( ok. stycznia, lutego ).My obudziwszy się pod koniec marca mieliśmy już słaby wybór wśród tartaków.Zostały tylko drogie - aż przesadnie i tanie ( i o zgrozo połakomiliśmy się.....)- a tartak był niby "sprawdzony".

Nasze rady :

- zamawiać wcześnie, ale bez przesady ( teraz może byc z letniego wyrębu).Idź i zapytaj się kiedy można zamawiać.

- zaznaczyć drewno po kupnie, aby na 100% było to te, za które płacisz

- kupując wcześnie upewnić się, czy można przechować w tartaku ( wygodne)

- podbno drewno w balach schnie powoli i nie skręca się.Dzieje się tak ponoć z więźbą, która wycięta długo leżakuje.Zbyt szybko schnie.Ale może to tylko "prawdy ludowe" :wink:

Pozdrawiam.

Ja kupowałem bezpośrednio przed połozeniem więźby i moi majstrowie byli bardzo zadowoleni, mimo, że musieli się nawnosić piekielnie ciężkich, bo mokrych belek, ale jak twierdzili - lepsze mokre, bo daje się naciągnąć i podprostować. Ponadto ponoć lepiej jak wysych już pod ciężarem dachu.

Ale to to takie rady mojej ekipy i kierownika budowy - a czy i Wy o czymś podobnym słyszeliście?

- zaznaczyć drewno po kupnie, aby na 100% było to te, za które płacisz

:o

Teraz to mnie zaskoczyłeś. Jak mam je sobie zaznaczyć?

Jestem zupełnie zielony w kwestiach budowania. Sądziłem (w naiwności swojej :wink: ) że pójdę do tartaku np. w pażdzierniku czy listopadzie i powiem że potrzebuję np. na lipiec tyle i tyle drewna.

Może ktoś powiedzieć jak wygląda kupowanie więźby? Idę do tartaku i co? Wybieram już od razu sobie belki, krokwie itd z tych konkretnych które leżą na placu?

Może ktoś powiedzieć jak wygląda kupowanie więźby? Idę do tartaku i co? Wybieram już od razu sobie belki, krokwie itd z tych konkretnych które leżą na placu?

Na placu leżą ścięte drzewa. Podajesz wymiary belek, jakie Ci potrzebne, a oni dopiero wybierają drzewa i wycinają z nich belki. Mogą też zaimpregnować.

• 2 weeks później...

Na placu leżą ścięte drzewa. Podajesz wymiary belek, jakie Ci potrzebne, a oni dopiero wybierają drzewa i wycinają z nich belki. Mogą też zaimpregnować.

No właśnie... Ale jak to się ma do tego co napisał akwarysta?

• 1 month później...