AAgnieszk 27.09.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Mam mozliwość taniej kupić wieżbe na dach w "tej chwili", natomiast budowę rozpoczynam wiosną, dach gdzieś w lipcu... Czy takie rozwiązanie jest dobre, czy wieżba za bardzo nie wyschnie, a może powinna... doradżcie, proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markes 27.09.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Ja zmówiłem dopiero teraz przywiozą za dwa tygodnie a na początku listopada na dach.Przy okazji zapytam murarz chce krokwie 8X17 podłożyć pod strop ( strop monolityczny lany z gruchy) czy tak się robi? Czy nic z krokwiami się nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.09.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Ja słyszałem, że najlepiej kupować z wyrębu zimowego, czyli wczesną wiosną. Tak też zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 27.09.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 ja kupiłem wiezbę w czerwcu Upały lipcowe tak dało popalić, że troche sie powykręcało - pomimo, że było przekładane, powiązane i przykryte. Od poniedziału montują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 27.09.2006 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Czekam na dalsze sugestie, bo jeszcze nie podjęłam decyzji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 27.09.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Czekam na dalsze sugestie, bo jeszcze nie podjęłam decyzji... Witam, generalnie przestrzegam przed kupowaniem w tzw. okazyjnych cenach... bo obecnie na rynku jest tyle miejsc, gdzie można kupić dobry towar w dobrych cenach, że doprawdy kupowanie na rok wcześniej nie ma wg mnie sensu. Będziesz miała zbędne zawracanie głowy ze składowaniem drewna, ew. pilnowaniem gdy działka nie jest ogrodzona etc. Poza tym gdy w przyszłym roku dojdziesz do etapu dachu może się okazać, że zaszły jakieś zmiany w konstrukcji dachu, coś będziesz chciała zmienić, wyciągnąć jakieś krokwie, może jakaś lukarna... IMHO nie ma sensu kupować więźby na zapas - przyjdzie czas, zamówisz, odczekasz swoje, przywiozą i bedziesz się cieszyła, że odrazu ułoży Ci ekipa na dachu H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 27.09.2006 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 To sprawdzone drewno, a chciałabym kupić już teraz bo z przerażeniem obserwuję dynamiczny wzrost CEN... niestety nie tylko drewna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.09.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 To sprawdzone drewno, a chciałabym kupić już teraz bo z przerażeniem obserwuję dynamiczny wzrost CEN... niestety nie tylko drewna... To normalne na koniec sezonu budowlanego. W zimie znowu ceny spadną, a handlowcy sami będą Cię prosić, żebyś kupiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 28.09.2006 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Odpowiedzcie proszę konkretnie, czy nic sie z drewnem nie stanie, jesli rok poczeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vax 28.09.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Jezli nie jestes w stanie stowrzyc odpowiednich warunków na przechowywanie drewna to lepiej nie kupuj z wyprzedzeniem bo napewno drewno sie poskreca, moze zacznie gnic, wystapic moga na nim grzyby.W takim wypadku szlak trafi caly towar i tylko stracisz kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansemo 28.09.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Witajcie (w szególności AAgnieszk@ ) Ja również w przyszłym roku zaczynam budowę w szeroko pojętych okolicach Sanoka. Mi poradzono żebym za więźbą rozejrzał się już teraz. Dzwoniłem w tej sprawie do tartaku w Mchawce i w Dołżycy i okazuje się że jeśli chcę mieć/dostać przesuszone drzewo wiosną to powinienem już teraz zamówić. Prawda to czy mnie wkręcają? Jestem gotów teraz zrobić zamówinie ale jeśli to niepotrzebne to... Nie chciałbym też zostać na lodzie jak wiosną się okaże że nie mogę kupić tego drewna... AAgnieszk@ - a Ty gdzie będziesz kupować drewno na więźbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 28.09.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Witam! Jestem właśnie w trakcie montowania więźby na dachu. Jest to chyba najtrudniejszy temat w budowaniu domu. Więźba jest lepsza z zimowego cięcia ( jest mniej mokra). Dobre tartaki zbierają zamówenia na drzewo zimą ( ok. stycznia, lutego ).My obudziwszy się pod koniec marca mieliśmy już słaby wybór wśród tartaków.Zostały tylko drogie - aż przesadnie i tanie ( i o zgrozo połakomiliśmy się.....)- a tartak był niby "sprawdzony". Nasze rady : - zamawiać wcześnie, ale bez przesady ( teraz może byc z letniego wyrębu).Idź i zapytaj się kiedy można zamawiać. - zaznaczyć drewno po kupnie, aby na 100% było to te, za które płacisz - kupując wcześnie upewnić się, czy można przechować w tartaku ( wygodne) - podbno drewno w balach schnie powoli i nie skręca się.Dzieje się tak ponoć z więźbą, która wycięta długo leżakuje.Zbyt szybko schnie.Ale może to tylko "prawdy ludowe" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 29.09.2006 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Ansemo gdzie dokładnie budujesz? Jesli chodzi o wieżbę... kupujemy gdzieś w okolicach Leska, ale tak naprawde nie wiem..kupowac teraz czy nie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 29.09.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Ja kupowałem bezpośrednio przed połozeniem więźby i moi majstrowie byli bardzo zadowoleni, mimo, że musieli się nawnosić piekielnie ciężkich, bo mokrych belek, ale jak twierdzili - lepsze mokre, bo daje się naciągnąć i podprostować. Ponadto ponoć lepiej jak wysych już pod ciężarem dachu.Ale to to takie rady mojej ekipy i kierownika budowy - a czy i Wy o czymś podobnym słyszeliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansemo 29.09.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 - zaznaczyć drewno po kupnie, aby na 100% było to te, za które płacisz Teraz to mnie zaskoczyłeś. Jak mam je sobie zaznaczyć? Jestem zupełnie zielony w kwestiach budowania. Sądziłem (w naiwności swojej ) że pójdę do tartaku np. w pażdzierniku czy listopadzie i powiem że potrzebuję np. na lipiec tyle i tyle drewna. Może ktoś powiedzieć jak wygląda kupowanie więźby? Idę do tartaku i co? Wybieram już od razu sobie belki, krokwie itd z tych konkretnych które leżą na placu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 29.09.2006 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Podbijam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.09.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Może ktoś powiedzieć jak wygląda kupowanie więźby? Idę do tartaku i co? Wybieram już od razu sobie belki, krokwie itd z tych konkretnych które leżą na placu? Na placu leżą ścięte drzewa. Podajesz wymiary belek, jakie Ci potrzebne, a oni dopiero wybierają drzewa i wycinają z nich belki. Mogą też zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansemo 09.10.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Może ktoś powiedzieć jak wygląda kupowanie więźby? Idę do tartaku i co? Wybieram już od razu sobie belki, krokwie itd z tych konkretnych które leżą na placu? Na placu leżą ścięte drzewa. Podajesz wymiary belek, jakie Ci potrzebne, a oni dopiero wybierają drzewa i wycinają z nich belki. Mogą też zaimpregnować. No właśnie... Ale jak to się ma do tego co napisał akwarysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.10.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 W tartakach w moim regionie nie płaci się za drzewa, tylko za gotowe elementy więźby. A z których ściętych drzew tartak zrobi belki - to już jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syl.sob 21.11.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 a gdzie najlepiej kupić drwno na tą wieżbę, słyszałam, że w Hajnówce, podobno tam jest tego dużo i super ceny, ale nie mam namiaru. Może ktoś coś słyszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts