arzesz 27.09.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 WitamMam narożny kominek. Jestem w trakcie zabudowywania go i zastanawiam się czy jedna kratka odprowadzająca gorące powietrze na pokój wystarczy. Kominek jest taki najtańszy z marketu - 14kW. Pytam pod kątem czy zostanie odprowadzona wystarczająca ilość ciepła z tej obudowy?I przy okazji na jakiej wysokości najlepiej umieścić taką kratkę - jak najniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 27.09.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Witam Mam narożny kominek. Jestem w trakcie zabudowywania go i zastanawiam się czy jedna kratka odprowadzająca gorące powietrze na pokój wystarczy. Kominek jest taki najtańszy z marketu - 14kW. Pytam pod kątem czy zostanie odprowadzona wystarczająca ilość ciepła z tej obudowy? I przy okazji na jakiej wysokości najlepiej umieścić taką kratkę - jak najniżej? A kratki z komory dekompresyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 27.09.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Witam Mam narożny kominek. Jestem w trakcie zabudowywania go i zastanawiam się czy jedna kratka odprowadzająca gorące powietrze na pokój wystarczy. Kominek jest taki najtańszy z marketu - 14kW. Pytam pod kątem czy zostanie odprowadzona wystarczająca ilość ciepła z tej obudowy? I przy okazji na jakiej wysokości najlepiej umieścić taką kratkę - jak najniżej? Wystarczy - jeśli będzie odpowiednio duża. Np. duża,podłużna kratka prawie na całą szerokość ściany czołowej obudowy czopucha i 2 małe kratki do komory dekompresyjnej po obu bokach obudowy z odpowiednim zróznicowaniem wysokosci. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 28.09.2006 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A czy kratki w komorze dekompresyjnej powinny byc metalowe czy mogą być z tworzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 28.09.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Powinny być metalowe ,ale już mniejsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 28.09.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 a jak dużą kratkę powinienem dać w komorze grzewczej aby wystarczająco dużo odprowadziła ciepła? kominke 14kw i ma być jedna kratka (nie licząc komory dekompresyjnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 28.09.2006 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 ja mam kominek 18 kW - ale pale delikatnie na razie boi cieplo jest moje kratki: 2 kratki 200 x 500 mm w obudowie = 2000 cm2 2 rury spiro Fi 150 = 300 cm2 Dodatkowo kominkarz wyrabal 2 otwory z tylu, bo stwierdzil, ze jak zamkne te rury spiro to moze byc "za goraco" 2 otwory +- 200 cm2 kazdy ===== 400 cm2 Lacznie kratek mam 2700 cm2. Jak wspomnialem - pale delikatnie, ale kratki i tak sa gorace - prawie nie mozna dotknac ... Ale za duzo kratek tez niedobrze - bo to spowalnia predkosc wyplywu goracego powietrza z kratki i jest gorsza wymiana powietrza cieplego z tym nie ogrzanym. Tyle wynurzen z ktorych nic nie wynika (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 29.09.2006 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 dobre i to ale może ktoś ma jakiś kalkulator do wyliczeń: moc vs powierzchnia kratek? albo może mi od razu wyliczyć dla 14 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 02.10.2006 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 odświeżam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 02.10.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 też się dołączam z pytaniem....co jeszcze mogłabym zrobić dla mojego kominka..a jeszcze mam taki problem,,,górna kratka pod komorą dekompresyjną , która wypuszcza gorące powietrze, jest dość wysoko i oczywiście sufit nad nią zaczął się cosik wichrować a jest z regipsu....czuję że stelarze nagrzane do czerwoności...czy to coś da jak dołoże jeszcze jedną kratkę na dole - do wpływu zimnego powietrza, na razie jst mała jedna...może to wypływające powietrze nie będzie już tak szalenie gorące....?więcej zaciągnie dołem zimnego to już się tak nie będzie w czobuchu nagrzewać?????, jeżeli głupie pytanie...sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 02.10.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 domku, kratki nie powinny byc za wysoko - wlasciwie im nizej - tym lepiej, bo:1. nie nagrzewa i brudzi sie sufit tak jak pisales2. nastepuje lepsze wymieszanie powietrza zimnego (pokojowego) z tym goracym (z kominka) Przy wysokiej kratce wylotowej moze nastepowac rozwarstwienie powietrza - zimne na dole - gorace pod sufitem. Dodanie kratek cos tam pomoze, ale na pewno nie rozwiaze problemu - sugerowlbym (jesli to mozliwe) obnizenie tej gornej kratki i dolozenie drugiej (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 03.10.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 domku, kratki nie powinny byc za wysoko - wlasciwie im nizej - tym lepiej, bo: 1. nie nagrzewa i brudzi sie sufit tak jak pisales 2. nastepuje lepsze wymieszanie powietrza zimnego (pokojowego) z tym goracym (z kominka) Przy wysokiej kratce wylotowej moze nastepowac rozwarstwienie powietrza - zimne na dole - gorace pod sufitem. Dodanie kratek cos tam pomoze, ale na pewno nie rozwiaze problemu - sugerowlbym (jesli to mozliwe) obnizenie tej gornej kratki i dolozenie drugiej nie jestem fizykiem ale cosik dziwne mi się wydaje to "rozwarstwienie powietrza"....powietrze ciepłe zawsze pójdzie do góry..i sobie myślę że jeżeli kratka byłaby zbyt nisko to co z tą masą ciepłego powietrza zalegającego pod komorą dekompresyjną na górze , niemającego ujścia....bo kratka zbyt nisko...więc ja mam kratkę wlotową na dole i kratkę wylotową na samej górze...noi oczywiście komorę dekompresyjną też z kratką wlotową i wylotową...no ale problem z sufitem zwichrowanym zostaje....co z tym...może ktoś ma pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 05.10.2006 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 a ja ponownie podciągam temat:kto może mi wyliczyć powierzchnię kratki do kominka 14kw lub ma program do wyliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts